Woning kopen Wateren

Ga je een woning kopen in Wateren? Het is een erg populaire plek in de provincie Drenthe. In de regio zijn er allerhande dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Daarbij kan je hier genieten van een prachtig groen natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Er zijn in deze gemeente in totaal 8.553 huizen (74,3% koopwoning, 25,6% huurwoningen). De prijs van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €386.678. Op dit woningplatform ontdek je het recente woningaanbod in Wateren, contactgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Daarnaast tonen wij extra informatie over huizentypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een mooie plaats in Drenthe.
 • Je vind hier onder andere kleinere huizen en grote gezinswoningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €278.000, de basis verkoopprijs is €386.678.
 • In de buurt vind je volop faciliteiten zoals sportclubs, openbaar vervoer, kinderopvang, restaurants, winkels.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteWesterveld
PlaatsWateren
Postcode8438
Netnummer0521 (+31521)
Inwoners (gemeente)19.460
Aantal huishoudens8.728
Aantal huishoudens met kinderen2.570
Gemiddelde huishoudensgrootte2,17
Aantal woningen8.553
Aantal koopwoningen7.744
Aantal huurwoningen809
Gemiddelde woonoppervlakte190 m2
Gemiddelde WOZ€278.000
Gemiddelde verkoopprijs€386.678
Gemiddeld gasverbruik1600 m3
Gemiddeld stroomverbruik3080 kWh

Woningaanbod Wateren juli 2024

Onderstaand verstrekken we alle woningen die in juli 2024 te koop worden aangeboden. Selecteer op perceeloppervlakte, woningtype, ligging, woonoppervlakte, aantal kamers, vraagprijsen additionele aspecten als zuinigheid & parkeermogelijkheden. Bel of mail het makelaarskantoor voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Bekijk ook woningen die te koop staan in Oude Willem, Terband, Zorgvlied, Donkerbroek en Waskemeer.

woning-te-koop-wateren

Appartementen te koop Wateren

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, ze zijn centraal gelegen, bijna altijd gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en vergen ook niet al te veel onderhoud. Wat wel geldt: het woonoppervlak is niet al te groot, je moet de tuin vaak delen en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Uitstekend bereikbaar en geen tuinonderhoud.
 • Woonoppervlak tussen de 68 m2 & 104 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 890 m3 gas en daarbij 2060 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Wateren

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning gelegen in een blok van meerdere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland wat maakt dat het een veilige investering is. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte rondom de woning en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 84 m2 & 124 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1110 kuub gas en 2090 kWh elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Wateren is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt meer privacy, in de zomer meer zonlicht en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot rijtjeswoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 92 m2 – 131 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2240 kWh elektra & 1300 m3 gas verstookt.

2-onder-1 kap woning Wateren

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Soms staat de ene woning haaks op de andere. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Minpunten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 131 m2 & 140 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2880 kWh elektra & 1370 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Belangrijkste voordelen: een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt maximale privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 145 m2 – 200 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3670 elektra (kWh) + 1970 gas (m3) ingekocht.

Samenvatting: een woning kopen in Wateren

 1. Mijn maximale hypotheek

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het verstandig om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Als hij een goede calculatie heeft wat jouw bestedingsruimte is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via concepten als Funda, en ook Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Vbo.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl kan je razendsnel woningen te koop in Wateren Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Contacteer dan de verkopende makelaar voor het bezichtigen van het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bod komt tot stand door de WOZ-waarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Het kan handig zijn een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze huis-expert gaat samen met jou het huis bekijken en adviseert je over de bieding. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? De koopakte kan dan opgesteld worden. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alle gegevens juist staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van jouw volgende huis te bevestigen. Gebaseerd op de overeengekomen prijs, notariële kosten, kosten koper, belastingen, in te brengen spaargeld en een bouwdepot voor verbouwing wordt vastgesteld wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. In de laatste fase breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaars en taxateurs in Wateren

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het aankopen van een woning. Deze huis-expert onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt aan de hand van verschillende thema’s. Een dergelijk taxatierapport is een vereiste bij de financiering van de aankoop van een woning, een offerte voor een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. Bijgaand tonen wij adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Wateren en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Wateren helpt je bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. De adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.250 & €3.200. In de volgende weergave bekijk je adressen van financieel adviseurs in Wateren.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Wateren. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Wateren

Deze maand (juli 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in de regio. Hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Wateren en net daarbuiten. Erg belangrijk: het gaat hierbij om de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Lees ook verder over Notariswoning.

Bekijk het aanbod op funda

Alles wat je moet weten over een woning kopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Wateren kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Westerveld bestaan er circa 8.553 huizen. Je vindt hier circa 7.744 (74,3%) koophuizen en 809 (25,6%) huurwoningen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 190 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €278.000 en de gem. marktprijs is €386.678. De woningmarkt is krap. Je moet er rekening mee houden dat dat je niet veel te kiezen hebt en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Wateren. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat is het energieverbruik van woningen in Wateren?

Een woning in Westerveld heeft een verbruik van gemiddeld 1600 m3 per jaar aan gas en 3080 kWh stroom. Een appartement of flat is relatief zuinig (890 kuub gas p/jaar en 2060 electriciteit (kWh). Een vrijstaand huis gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1970 m3 gas voor verwarming en warm water en 3670 stroom (kWh)). Veel eigenaren van huizen te koop in Wateren passen duurzame oplossingen als vloerisolatie, dubbel glas, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, zonneboiler, dakisolatie toe om de energienota te drukken.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Wateren?

Dit gebied wordt omschreven als erg In deze gemeente zijn 19.460 inwoners in 8.728 gezinnen. Dat betreffen 2.832 eenpersoonshuishoudens, 3.326 huishoudens zonder kinderen en 2.570 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,17 personen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste moet je een verkoopprijs bepalen en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Maak gebruik van Funda, een open huis dag of social media. Daarbij ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en maak je afspraken voor een rondleiding. Vervolgens starten biedingen en onderhandelingen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan volgen nog de koopakte en de notariële overdrachtsakte. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Wateren?

In de omgeving zijn er een aantal bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Wateren bouwen of laten bouwen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.gemeentewesterveld.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Nibud, Consumentenbond, Milieucentraal voor postcodegebied 8438.

Plaats een reactie