Woning kopen Fochteloo

Jouw aanstaande woning kopen in Fochteloo? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Drenthe. In de omgeving heb je veel dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Verder vind je in de directe omgeving een groot natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De gemeente herbergt in totaal 11.419 woningen (67,2% koop, 32,6% huurhuis). De prijs van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €319.631. Op Woningassistent.nl vind je het laatste woningaanbod in Fochteloo, gegevens van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. In aanvulling daarop vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Drenthe.
 • Je vind hier onder andere kleinere huizen en exclusieve chalets.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €214.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €319.631.
 • In deze buurt vind jij veel voorzieningen zoals sportclubs, kinderopvang, natuurgebieden, winkels, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteOoststellingwerf
PlaatsFochteloo
Postcode8428
Netnummer0516 (+31516)
Inwoners (gemeente)25.469
Aantal huishoudens11.255
Aantal huishoudens met kinderen3.675
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen11.419
Aantal koopwoningen10.292
Aantal huurwoningen1.127
Gemiddelde woonoppervlakte123 m2
Gemiddelde WOZ€214.000
Gemiddelde verkoopprijs€319.631
Gemiddeld gasverbruik1470 m3
Gemiddeld stroomverbruik2760 kWh

Woningaanbod Fochteloo april 2024

In deze lijst tref je optionele koophuizen die in april 2024 worden verkocht. Zoom verder in op woonoppervlakte, ligging, perceeloppervlakte, bouwjaar, aantal kamers, woningtypeen relevante factoren als energieprestaties of rolstoelvriendelijk. Heb je iets gevonden? Contacteer dan het makelaarskantoor en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het actuele woningaanbod in Oosterwolde, Haule, Ravenswoud, Langedijke of Elsloo.

woning-te-koop-fochteloo

Appartement kopen in Fochteloo

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar, ze zijn centraal gelegen, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en het onderhoud is zeer beperkt. Aandachtspunten zijn: de ruimte is beperkt, vaak is er een gedeelde tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Een fijne ligging en geen tuinonderhoud.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 en 99 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 800 m3 gas & 1720 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Fochteloo

De betekenis van een tussenwoning is een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn doorgaans een goede investering. Wat betreft de nadelige aspecten: een kleine achtertuin en je hebt wat minder privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 81 m2 – 112 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1210 kuub gas en doorgaans 2080 kWh aan stroom.

Aanbod hoekwoningen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Fochteloo is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je geniet van meer privacy, in de zomer meer zonlicht en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Ze zijn vaak wat duurder dan rijwoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 84 m2 – 111 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2170 kWh stroom + 1330 m3 gas gebruikt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Fochteloo

Een twee onder een kap betekent 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Het is een heel ruim huis en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Minpunten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 128 m2 & 149 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2650 kWh elektriciteit & 1350 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Je geniet van veel woonruimte, een grote tuin en je hebt een groot gevoel van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 144 m2 & 202 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3440 elektra (kWh) + 1790 gas (m3) afgenomen.

In vijf stappen een woning kopen in Fochteloo

 1. Mijn maximale hypotheek

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan doe je er goed aan om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. In de situatie dat het duidelijk is wat je kunt lenen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Pararius, Huislijn.nl, Huispedia kan je nagenoeg alle woningen te koop in Fochteloo Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Het kan handig zijn een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze specialist gaat samen met jou het huis bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Controleer zorgvuldig of alle gegevens juist staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van de koop in orde te maken. Gebaseerd op het geaccepteerde bod, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), eigen geld en directe verbouwkosten ontvang je een advies over wat het hypotheekbedrag moet worden en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Afsluitend onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaars in Fochteloo

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden van een passend koophuis. Deze specialist kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Belangrijk: een NVM makelaar beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een specialist die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt door te kijken naar diverse aspecten. Een taxatierapport is een vereiste bij het aanvragen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. Bijgaand tref je adressen van kantoren zoals taxatie experts en makelaars in Fochteloo en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een erkend hypotheekadviseur in Fochteloo geeft advies bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Deze expert bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.300 – €2.550. In het schema hier bieden we gegevens van financieel adviseurs in Fochteloo.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Fochteloo. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Fochteloo

In april 2024 zijn er weer veel woningen verkocht in deze regio. In de zoekmachine hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Fochteloo en direct omgeving. Noemenswaardig: je vindt alleen de vraagprijs, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer informatie over Landelijke woning.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost gemiddeld een woning in Fochteloo kopen?

In de buurt van de gemeente Ooststellingwerf zijn er ruim 11.419 woonhuizen. Je vindt hier circa 10.292 (67,2%) koophuizen en 1.127 (32,6%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld woonoppervlakte van 123 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €214.000 en de gem. verkoopprijs is €319.631. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dat maakt dan er niet veel aanbod is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Fochteloo. Je moet er heel snel bij zijn en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Fochteloo?

Een woonobject in Ooststellingwerf kent een gem. verbruik van 1470 kuub gas p/jaar en 2760 electriciteit (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (800 m3 gas voor verwarming en warm water en 1720 kWh elektra. Een groot vrijstaand woonhuis is topverbruiker qua energie (1790 kuub gas p/jaar en 3440 kWh elektra). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Fochteloo passen duurzame producten zoals dubbel glas, zonnepanelen, dakisolatie, zonneboiler, vloerisolatie, warmtepomp toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type huishoudens wonen in Fochteloo?

Deze woonplaats kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente leven 25.469 mensen die we kunnen onderverdelen in 11.255 verschillende huishoudens. Wat meer specifiek: 3.700 eenpersoonshuishoudens, 3.880 huishoudens zonder kinderen en 3.675 gezinnen met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,21 personen.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Allereerst bepaal je de vraagprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Maak gebruik van Funda, een open huis dag of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Hiervoor moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en ga je bezichtigingen plannen. In de vervolgstap kunnen huizenzoekers een bod doen. Een passend bod ontvangen? Dan is het tijd voor de koopovereenkomst en de overdrachtsakte bij de notaris. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Fochteloo?

In deze provincie zijn meerdere bouwkavels beschikbaar waar een woonbestemming op zit. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Fochteloo plaatsen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.ooststellingwerf.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8428.

Plaats een reactie