Woning kopen Oosterwolde

Alles weten over woning kopen in Oosterwolde? Het is een geweldige plek in de provincie Drenthe. In de regio heb je toegang tot veel dagelijkse voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. Verder vind je in de directe omgeving een groen park en natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. De gemeente biedt 11.419 woningen (67,2% koop, 32,6% huur). De gemiddelde prijs van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €319.631. Op dit huizenplatform bieden wij het actuele woningaanbod in Oosterwolde, gegevens van makelaardijen, taxateurs en hypotheekbedrijven. Bovendien lees je meer informatie over verschillende woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een heerlijke plek in Drenthe.
 • Je vindt hier een goede mix van tussenwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €214.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €319.631.
 • In de regio zijn veel opties zoals restaurants, natuurgebieden, scholen, openbaar vervoer, winkels.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteOoststellingwerf
PlaatsOosterwolde
Postcode8431
Netnummer0516 (+31516)
Inwoners (gemeente)25.469
Aantal huishoudens11.255
Aantal huishoudens met kinderen3.675
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen11.419
Aantal koopwoningen10.292
Aantal huurwoningen1.127
Gemiddelde woonoppervlakte123 m2
Gemiddelde WOZ€214.000
Gemiddelde verkoopprijs€319.631
Gemiddeld gasverbruik1470 m3
Gemiddeld stroomverbruik2760 kWh

Woningaanbod Oosterwolde april 2024

Onderstaand ontdek je alle huizen die deze maand (april 2024) te koop staan. Zoom verder in op woningtype, bouwjaar, perceeloppervlakte, ligging, aantal kamers, vraagprijsen relevante factoren als isolatie & en de aanwezigheid van een tuin. Neem contact op met de makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook het huizenaanbod in Haule, Haulerwijk, Fochteloo, Ravenswoud & Langedijke.

woning-te-koop-oosterwolde

Eigen appartement kopen in Oosterwolde

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn niet duur, je vind ze veel in het centrum, zijn gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en de VvE doet het onderhoud. Negatieve aspecten zijn: de ruimte is beperkt, je hebt meestal geen eigen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Gunstige ligging en erg waardevast.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 69 m2 en 97 m2.
 • Het energiegebruik is circa 800 m3 gas en gem. 1720 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Oosterwolde

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn doorgaans een goede investering. Er zijn ook nadelen: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt wat minder privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • Vloeroppervlakte tussen de 85 m2 – 122 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1210 kuub gas en gem. 2080 kWh stroom.

Een hoekwoning: info en voordelen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Oosterwolde is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere kavel, je hebt iets meer beschutting, in de zomer meer zonlicht en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Je betaald wat meer in verhouding tot rijtjeswoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 90 m2 – 113 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2170 kWh elektra & 1330 m3 gas ingekocht.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Oosterwolde

Een twee onder een kap wil zeggen twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak met slechts beperkte inkijk. De aanneemsom deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Punten waar je op moet letten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 135 m2 & 150 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2650 kWh elektra & 1350 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Belangrijkste voordelen: erg veel ruimte in en om de woning en je hebt een groot gevoel van privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 148 m2 en 195 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3440 elektriciteit (kWh) & 1790 gas (m3) ingekocht.

Stappenplan: een woning kopen in Oosterwolde

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het het beste om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Zodra je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via platforms zoals Funda, Pararius, Jaap.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Oosterwolde Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een rondleiding door het huis. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bieding bepaal je op basis van de marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Eventueel kan je kiezen om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze specialist zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en adviseert je over de bieding. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan wordt de koopakte opgesteld. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles correct staat en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. Je koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering in orde te maken. Aan de hand van woningwaarde, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), spaartegoeden en eventuele verbouwplannen berekent de adviseur hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Afsluitend maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaars in Oosterwolde

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het aankopen van een woning. Deze persoon heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Belangrijk: een NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxateur is een deskundige die de waarde van een woning bepaalt op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een actueel taxatierapport is een vereiste bij het verkrijgen van een lening, een offerte voor een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de tabel hieronder bieden wij contactgegevens van taxatie experts en makelaars in Oosterwolde en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een professionele hypotheekadviseur in Oosterwolde geeft je natuurlijk advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. Jouw financiële man kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.300 & €2.750. In de opsomming hierna bieden we gegevens van financieel adviseurs in Oosterwolde.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Oosterwolde. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Oosterwolde

Recent (april 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze omgeving. Hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Oosterwolde en net daarbuiten. Let op: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Op deze website lees je ook meer over Jaren 30 woning.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Hoe duur is een woning in Oosterwolde kopen?

In deze gemeente Ooststellingwerf registreren wij 11.419 woningen. We maken onderscheid tussen 10.292 (67,2%) koophuizen en 1.127 (32,6%) huurhuizen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 123 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €214.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €319.631. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit zorgt ervoor dat dat er maar weinig aanbod is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Oosterwolde. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Oosterwolde?

Een huis in Ooststellingwerf verbruikt qua energie gem. zo’n 1470 kuub aardgas en 2760 elektra (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (800 kuub gas p/jaar en 1720 kWh stroom. Een vrijstaande woning is een grootverbruiker qua energie (1790 kuub aardgas en 3440 stroom (kWh)). Een aanmerkelijk deel huiseigenaren van huizen te koop in Oosterwolde passen duurzame investeringen zoals vloerisolatie, zonnepanelen, zonneboiler, spouwmuurisolatie, dakisolatie, warmtepomp toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor type families wonen in Oosterwolde?

Dit buurtschap heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente verblijven 25.469 mensen in 11.255 verschillende gezinnen. Er wonen 3.700 eenpersoonshuishoudens, 3.880 families zonder kinderen en 3.675 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,21 bewoners.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Ten eerste stel je een vraagprijs op en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, Open Huizen dagen of via online marktplaatsen en sociale media. Daarbij moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en ga je bezichtigingen plannen. Als dat allemaal gelukt is kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. een mooi bod ontvangen? Dan leg je alles vast in de (voorlopige) koopakte en de akte van levering bij de notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Oosterwolde?

In deze buurt zijn er een aantal bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Oosterwolde bouwen of laten bouwen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.ooststellingwerf.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Nibud, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 8430, 8431.

Plaats een reactie