Woning kopen Makkinga

Jouw aanstaande woning kopen in Makkinga? Het is een gezellige plaats in de provincie Drenthe. Op korte afstand zijn er meerdere voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. Daarnaast geniet je hier ook van een mooi en rustig natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. Er zijn in deze gemeente in totaal 11.419 woningen (67,2% koophuis, 32,6% huur). De prijs van een woning stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €319.631. Op dit huizenplatform vind je het beschikbare woningaanbod in Makkinga, namen en adressen van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Tevens tonen wij extra informatie over huizentypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een actieve plaats in Drenthe.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. starterswoningen en exclusieve chalets.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €214.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €319.631.
 • In deze buurt vind jij veel voorzieningen zoals openbaar vervoer, restaurants, winkels, sportclubs, scholen.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteOoststellingwerf
PlaatsMakkinga
Postcode8423
Netnummer0516 (+31516)
Inwoners (gemeente)25.469
Aantal huishoudens11.255
Aantal huishoudens met kinderen3.675
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen11.419
Aantal koopwoningen10.292
Aantal huurwoningen1.127
Gemiddelde woonoppervlakte123 m2
Gemiddelde WOZ€214.000
Gemiddelde verkoopprijs€319.631
Gemiddeld gasverbruik1470 m3
Gemiddeld stroomverbruik2760 kWh

Woningaanbod Makkinga april 2024

Met onze huizenzoeker tref je optionele koophuizen die in april 2024 worden verkocht. Zoek specifiek o.b.v. perceeloppervlakte, woonoppervlakte, ligging, woningtype, aantal kamers, bouwjaaren additionele aspecten als woninglabel en aanwezigheid van een bad. Interesse? Mail of bel de makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook het actuele woningaanbod in Elsloo, Langedijke, Nijeberkoop, Oldeberkoop & Bontebok.

woning-te-koop-makkinga

Studio of appartement kopen in Makkinga

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, vaak gelegen op een centrale plek, in de basis gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en zijn vaak onderdeel van een VvE. Negatieve aspecten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, vaak is er een gedeelde tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle voorzieningen dichtbij en geen tuinonderhoud.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 64 m2 – 93 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 800 m3 gas en doorgaans 1720 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis kopen Makkinga

Een tussenwoning is een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen zijn betaalbaar en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze zijn doorgaans een goede investering. Natuurlijk zijn er negatieve punten: weinig ruimte rondom de woning en je hebt wat minder privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 72 m2 en 107 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1210 kuub gas en doorgaans 2080 kWh stroomverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een net hoekhuis in Makkinga is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt wat minder inkijk, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een rijtjeswoning en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 87 m2 – 112 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2170 kWh elektra + 1330 m3 gas gebruikt.

2-onder-1 kap woning Makkinga

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Het is een heel ruim huis met voldoende beschutting. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst zodat de kosten beheersbaar blijven. Punten van aandacht zijn: dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 134 m2 & 140 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2650 kWh elektriciteit & 1350 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Je geniet van erg veel ruimte in en om de woning en je hebt een groot gevoel van privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 151 m2 & 193 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3440 stroom (kWh) + 1790 gas (m3) ingekocht.

5-stappenplan: een woning kopen in Makkinga

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Wanneer het duidelijk is wat jouw bestedingsruimte is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Zia zoekmachines zoals Funda, Vbo.nl, Jaap.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl kan je woningen te koop in Makkinga Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide rondleiding. Bij het doorlopen van de woning kun je zelf de woning opnemen.

 3. Breng een bod uit

  Wat jij wil bieden bepaal je op basis van de marktwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Tevens is het aan te raden een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze woning deskundige zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en helpt bij het uitbrengen van het bod. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan wordt de koopakte opgesteld. Loop na of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Je koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Nu is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te ronden. Gebaseerd op woningwaarde, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en noodzakelijke verbouwingen ontvang je een advies over hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Als laatste breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en taxateurs in Makkinga

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze professional weet waar een goed bod aan moet voldoen. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon heeft alle benodigde papieren op zak. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Een taxatierapport is een dossierstuk bij het aankopen van een huis, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de tabel hieronder bekijk je adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Makkinga en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een privé hypotheekadviseur in Makkinga helpt je van A tot Z bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Jouw financiële man loopt jouw financiële situatie door en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.300 en €3.300. In onderstaande lijst bieden we contactgegevens van financieel adviseurs in Makkinga.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Makkinga. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Makkinga

In april 2024 zijn er weer flink wat huizen verkocht in de regio. Hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Makkinga en direct omgeving. Noemenswaardig: dit zijn alleen de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Lees ook verder over Kamer.

Bekijk het aanbod op funda

Meest gestelde vragen over een koophuis

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Makkinga kopen?

In deze gemeente Ooststellingwerf zijn er ruim 11.419 woonhuizen. Hierbij spreken we van 10.292 (67,2%) koopwoningen en 1.127 (32,6%) huurwoningen. De gemiddelde woonoppervlakte is 123 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €214.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €319.631. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dat wil zeggen dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Makkinga. Je moet er heel snel bij zijn en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Makkinga?

Een woonhuis in Ooststellingwerf verbruikt qua energie gem. zo’n 1470 kuub gas en 2760 kWh elektra. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (800 m3 gas en 1720 stroom (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis verbruikt de meeste energie (1790 kuub gas en 3440 elektra (kWh)). Een steeds groter deel huizenbezitters van huizen te koop in Makkinga passen duurzame oplossingen als vloerisolatie, dubbel glas, dakisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepomp, zonnepanelen toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor type families wonen in Makkinga?

Deze buurt heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente zijn 25.469 inwoners die we kunnen onderverdelen in 11.255 verschillende gezinnen. Om wat specifieker te zijn: 3.700 eenpersoonshuishoudens, 3.880 huishoudens zonder kinderen en 3.675 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,21 personen (volwassenen en kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Allereerst bepaal je de vraagprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, een open dag organiseren of via bekenden, vrienden en familie. Daarbij zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en maak je afspraken voor een rondleiding. In de vervolgstap kunnen huizenzoekers een bod doen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de voorlopige koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Makkinga?

In en rondom deze gemeente zijn er meestal wel bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Makkinga bouwen of laten bouwen. Informeer bij de gemeente (www.ooststellingwerf.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Nibud, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rvo.nl voor postcodegebied 8423.

Plaats een reactie