Woning kopen Frieschepalen

Van plan om een woning te kopen in Frieschepalen? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Friesland. In en rondom deze plek bestaan er meerdere voorzieningen als winkels, OV en scholen. Ook kan je hier genieten van een prachtig groen natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. In totaal zijn er in deze gemeente 13.202 woningen (70,2% koop, 29,6% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde transactieprijs van een woning is recent fors gestegen en komt nu uit op €320.331. Op dit huizenplatform bekijk je het actuele woningaanbod in Frieschepalen, adressen van makelaardijen, taxateurs en hypotheekmakelaars. Verder lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Er is een mix van rijwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €236.000, de gemiddelde verkoopprijs is €320.331.
 • Je hebt hier toegang tot diverse faciliteiten zoals winkels, scholen, kinderopvang, restaurants, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteOpsterland
PlaatsFrieschepalen
Postcode9249
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)29.733
Aantal huishoudens12.582
Aantal huishoudens met kinderen4.516
Gemiddelde huishoudensgrootte2,31
Aantal woningen13.202
Aantal koopwoningen11.397
Aantal huurwoningen1.805
Gemiddelde woonoppervlakte162 m2
Gemiddelde WOZ€236.000
Gemiddelde verkoopprijs€320.331
Gemiddeld gasverbruik1470 m3
Gemiddeld stroomverbruik2920 kWh

Woningaanbod Frieschepalen februari 2024

Hieronder tref je het huidige beschikbare woningaanbod van februari 2024. Zoom verder in op woningtype, bouwjaar, perceeloppervlakte, vraagprijs, woonoppervlakte, liggingen extra details als energieprestaties en mogelijkheden voor parkeren. Bel of mail de betreffende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Bekijk ook het nieuwste woningaanbod in Burgum, Hurdegaryp, Siegerswoude, Ureterp & Olterterp.

woning-te-koop-frieschepalen

Appartement kopen in Frieschepalen

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, je vind ze veel in het centrum, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, zijn zeer energiezuinig en zijn vaak onderdeel van een VvE. Niet vergeten: het is allemaal wat kleiner, een tuin ontbreekt vaak en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Een prettige ligging en minder energiekosten.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 en 94 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 800 m3 gas en tevens 1740 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Frieschepalen

De betekenis van een tussenwoning is een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Let wel op de volgende punten: geen grote opslagruimte en vooral buiten minimale privacy.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 89 m2 & 116 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1180 kuub gas + 2350 kWh stroom.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een echt hoekhuis in Frieschepalen is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt meer groen om de woning, je hebt wat minder inkijk, je geniet van lekker veel daglicht en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan rijwoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 96 m2 en 117 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2520 kWh elektra en 1300 m3 gas afgenomen.

2-onder-1 kap woning Frieschepalen

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak met veel privacy. De aanneemsom deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Punten van aandacht zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 120 m2 en 155 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2680 kWh stroom + 1310 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je hebt ontzettend veel woonruimte en je geniet een grote mate van privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Let op: Goedkoop is het niet. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 147 m2 & 193 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3540 elektra (kWh) & 1800 gas (m3) gebruikt.

Samenvatting: een woning kopen in Frieschepalen

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het verstandig om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Eens je inzicht hebt in wat je maximaal kunt lenen kan de zoektocht beginnen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Op de website van Funda, maar ook Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Jaap.nl, Huispedia kan je vrijwel alle woningen te koop in Frieschepalen Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor het bezichtigen van het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bod bepaal je op basis van de te verwachten marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Jij kunt ook informeren om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Hij of zij zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Is jouw bod het winnende bod? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Bekijk goed of alles klopt en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering definitief te regelen. Door middel van de overeengekomen prijs, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, zelf in te brengen spaargeld en toekomstige verbouwingen berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Als laatste ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Taxateurs en makelaars in Frieschepalen

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden van een passend koophuis. Deze deskundige kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en helpt je bij het verkoopproces. Goed om te weten: de NVM makelaar beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxatie expert is een specialist die de marktwaarde van een object berekend door te kijken naar diverse aspecten. Een actueel taxatierapport is verplicht voor het kopen van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de onderstaande tabel tonen wij adressen van kantoren zoals taxateurs en makelaars in Frieschepalen en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een goede hypotheekadviseur in Frieschepalen geeft je persoonlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.450 – €3.300. In onderstaande lijst bieden we contactgegevens van financieel adviseurs in Frieschepalen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Frieschepalen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Frieschepalen

Recent (februari 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze streek. In het overzicht hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Frieschepalen en omliggende plekken. Erg belangrijk: dit zijn alleen de vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Bekijk ook meer informatie over Halfvrijstaande woning.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Hoe duur is een woning in Frieschepalen kopen?

In deze gemeente Opsterland registreren wij 13.202 woningen. Dit zijn 11.397 (70,2%) koopwoningen en 1.805 (29,6%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlakte van 162 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €236.000 en de gem. marktprijs is €320.331. De woningmarkt is vrij overspannen. Dat maakt dan de keuzes zeer beperkt zijn en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Frieschepalen. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Frieschepalen?

Een woonobject in Opsterland gebruikt gemiddeld 1470 m3 aan gas en 2920 kWh stroom. Een appartement of flat is relatief zuinig (800 m3 per jaar aan gas en 1740 stroom (kWh). Een huis dat vrijstaand is neemt flink meer energie af (1800 kuub gas en 3540 stroom (kWh)). Steeds meer eigenaren van huizen te koop in Frieschepalen passen duurzame oplossingen als dakisolatie, dubbel glas, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie, zonneboiler toe om te besparen op energiekosten.

Welk type huishoudens wonen in Frieschepalen?

Dit gebied kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente verblijven 29.733 inwoners in 12.582 verschillende gezinnen. Er wonen 3.863 eenpersoonshuishoudens, 4.203 gezinnen zonder kinderen en 4.516 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,31 mensen (volwassenen en kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste denk je na over de vraagprijs en maak je een verkoopplan. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, een open dag organiseren of je eigen netwerk. Hierna moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. In de volgende stap komen de biedingen binnen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan resteert alleen nog het voorlopige koopcontract en de notariële overdrachtsakte. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Frieschepalen?

In en rondom deze gemeente zijn er verschillende bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Frieschepalen realiseren. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.opsterland.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 9249.

Plaats een reactie