Woning kopen Burgum

Plannen om een woning te kopen in Burgum? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. In deze levendige buurt bestaan er verschillende voorzieningen als winkels, OV en scholen. In aanvulling daarop geniet je hier ook van een prachtig groen natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In 2024 zijn er in de gemeente 14.093 woningen (71,9% koophuis, 28% huurwoningen). De gemiddelde prijs van een woning neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €295.332. Op Woningassistent.nl ontdek je het nieuwe woningaanbod in Burgum, adresgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Verder tonen wij extra informatie over huizentypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een heerlijke plek in Friesland.
 • Het aanbod is divers met zowel kleinere huizen en moderne huizen en bungalows.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €213.000, de gemiddelde transactieprijs is €295.332.
 • In de regio vind je volop faciliteiten zoals winkels, kinderopvang, restaurants, sportclubs, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteTytsjerksteradiel
PlaatsBurgum
Postcode9251
Netnummer0511 (+31511)
Inwoners (gemeente)32.052
Aantal huishoudens13.639
Aantal huishoudens met kinderen4.767
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen14.093
Aantal koopwoningen12.473
Aantal huurwoningen1.620
Gemiddelde woonoppervlakte144 m2
Gemiddelde WOZ€213.000
Gemiddelde verkoopprijs€295.332
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2740 kWh

Woningaanbod Burgum maart 2024

Bijgaand ontdek je het huidige beschikbare woningaanbod van maart 2024. Selecteer op woonoppervlakte, vraagprijs, bouwjaar, aantal kamers, perceeloppervlakte, liggingen extra details als woninglabel & aanwezigheid van een bad. Bel of mail de betreffende makelaar voor een bezichtigingsmoment. Op onze website vind je ook het nieuwste woningaanbod in Hurdegaryp, Tytsjerk, Frieschepalen, Siegerswoude of Ureterp.

woning-te-koop-burgum

Appartement kopen in Burgum

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, ze zijn centraal gelegen, in de regel gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en vergen ook niet al te veel onderhoud. Negatieve aspecten zijn: je hebt minder ruimte, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Een prettige ligging en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 & 94 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 810 m3 gas + 1770 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Burgum

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze zijn ook waardevast. De minpunten zijn: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • Vloeroppervlakte tussen de 83 m2 – 109 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1210 kuub gas + 2210 kWh stroomverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Burgum is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt maar buren aan 1 kant, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met rijwoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 90 m2 – 128 m2.
 • Schatting: er wordt 2290 kWh elektra en 1300 m3 gas gebruikt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Burgum

Een twee onder een kap betekent 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte met slechts beperkte inkijk. De totale bouwkosten deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Punten van aandacht zijn: dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 134 m2 – 151 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2800 kWh elektra + 1320 kuub gas gebruikt.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je geniet een grote mate van privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Let op: Goedkoop is het niet. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 145 m2 – 197 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3360 stroom (kWh) + 1760 gas (m3) verstookt.

Stappenplan: een woning kopen in Burgum

 1. Wat kan ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. In de situatie dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je kunt lenen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Woningen bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Huispedia, Huislijn.nl, Vbo.nl, Pararius, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl kan je razendsnel woningen te koop in Burgum Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor het bezichtigen van het huis. Bij de bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bod zal afhangen van de te verwachten marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Eventueel kan je kiezen om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze persoon zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en stelt samen met jou het bod samen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Bekijk goed of alles correct staat en of de ontbindende voorwaarden staan. De koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van de woning af te ronden. Door middel van het biedbedrag, kosten koper, eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en een bouwdepot voor verbouwing stelt de hypotheekadviseur vast wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Vervolgens moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Burgum

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze huis-expert onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Advies: een NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de waarde van een woning bepaalt op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Zo’n taxatierapport is verplicht voor het afsluiten van een lening, het oversluiten van een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met gegevens van taxateurs en makelaars in Burgum en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een privé hypotheekadviseur in Burgum helpt je van A tot Z bij het afsluiten van een passende hypotheek. De financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.700 & €3.200. In de volgende weergave verstrekken we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Burgum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Burgum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Burgum

Afgelopen maand (maart 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze gemeente. In de lijst hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Burgum en omgeving. Belangrijk detail: je ziet hier de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer informatie over Kamer.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Hoe duur is een woning in Burgum kopen?

In deze gemeente Tytsjerksteradiel zijn er ruim 14.093 woonobjecten. Dit zijn 12.473 (71,9%) koopwoningen en 1.620 (28%) huurwoningen. Het doorsnee woonoppervlakte is 144 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €213.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €295.332. De woningmarkt is vrij oververhit. Dit betekent dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Burgum. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat is het energieverbruik van woningen in Burgum?

Een huis in Tytsjerksteradiel heeft een verbruik van gemiddeld 1420 m3 gas voor verwarming en warm water en 2740 elektra (kWh). Een appartement of flat is relatief zuinig (810 m3 gas voor verwarming en warm water en 1770 elektra (kWh). Een vrijstaand huis is topverbruiker qua energie (1760 m3 gas voor verwarming en warm water en 3360 stroom (kWh)). Meer en meer bezitters van huizen te koop in Burgum passen duurzame artikelen zoals vloerisolatie, dubbel glas, zonneboiler, dakisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepomp toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type gezinnen wonen in Burgum?

Deze buurt wordt omschreven als erg In deze gemeente leven 32.052 mensen in 13.639 verschillende huishoudens. Wat meer specifiek: 4.227 eenpersoonshuishoudens, 4.645 families zonder kinderen en 4.767 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,29 bewoners.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste stel je een vraagprijs op en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, Open Huizen dagen of Facebook/instagram. Ook moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en maak je afspraken voor een rondleiding. In de volgende stap kunnen huizenzoekers een bod doen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan leg je alles vast in het (voorlopige) koopcontract en de akte van levering bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Burgum?

In deze provincie vind je diverse bouwkavels die een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Burgum laten uittekenen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.tytsjerksteradiel.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 9250, 9251.

Plaats een reactie