Woning kopen Ureterp

Alles weten over woning kopen in Ureterp? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Friesland. In de nabije omgeving heb je diverse dagelijkse voorzieningen als winkels en scholen. Daarnaast geniet je hier ook van een groen park en natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In 2024 zijn er in de gemeente 13.202 woningen (70,2% koop, 29,6% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde woningprijs is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €320.331. Op dit huizenportaal check je het huidige woningaanbod in Ureterp, contactgegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Ook lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van kleine appartementen en exclusieve chalets.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €236.000, de gemiddelde huizenprijs is €320.331.
 • Je hebt hier toegang tot diverse mogelijkheden zoals winkels, restaurants, natuurgebieden, openbaar vervoer, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteOpsterland
PlaatsUreterp
Postcode9247
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)29.733
Aantal huishoudens12.582
Aantal huishoudens met kinderen4.516
Gemiddelde huishoudensgrootte2,31
Aantal woningen13.202
Aantal koopwoningen11.397
Aantal huurwoningen1.805
Gemiddelde woonoppervlakte162 m2
Gemiddelde WOZ€236.000
Gemiddelde verkoopprijs€320.331
Gemiddeld gasverbruik1470 m3
Gemiddeld stroomverbruik2920 kWh

Woningaanbod Ureterp februari 2024

Met onze woningzoeker blader je door het huidige beschikbare woningaanbod van februari 2024. Zoek op aantal kamers, perceeloppervlakte, bouwjaar, vraagprijs, woningtype, woonoppervlakteen additionele aspecten als energielabel & mogelijkheden voor parkeren. Extra info nodig? Bezoek dan het makelaarskantoor en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het woningaanbod Siegerswoude, Frieschepalen, Olterterp, Nij Beets of Beetsterzwaag.

woning-te-koop-ureterp

Appartement kopen in Ureterp

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, je vind ze veel in het centrum, zijn doorgaans gelijkvloers hebben weinig stookkosten en de VvE doet het onderhoud. Maar let op: de ruimte is beperkt, vaak is er een gedeelde tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle faciliteiten om de hoek en een gunstige aanschafprijs.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 69 m2 en 104 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 800 m3 gas en +/- 1740 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Ureterp

Een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. De minpunten zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 78 m2 en 110 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1180 kuub gas en daarbij 2350 kWh aan stroom.

Hoekwoning

Een echt hoekhuis in Ureterp is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt wat minder inkijk, er komt meer daglicht binnen en je hebt meer opties voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan een tussenwoning en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 90 m2 en 118 m2.
 • Schatting: er wordt 2520 kWh stroom en 1300 m3 gas afgenomen.

2-onder-1 kap woning Ureterp

De definitie van een twee onder een kap is: 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Het is een heel ruim huis met voldoende beschutting. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. De kritieke factoren zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 128 m2 & 142 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2680 kWh elektriciteit + 1310 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt maximale privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Let op: Goedkoop is het niet. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 147 m2 – 198 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3540 elektriciteit (kWh) en 1800 gas (m3)afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Ureterp

 1. Mijn maximale hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het een goed idee om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Eens je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw max. hypotheek is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via concepten als Funda, en ook Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Jaap.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Ureterp Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een bezichtiging. Bij het doorlopen van de woning krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bieding bereken je door te kijken naar de WOZ-waarde en wat je maximaal kunt lenen. Tevens is het aan te raden een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze deskundige kijkt mee tijdens de bezichtiging en helpt bij het uitbrengen van het bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb je het hoogste bedrag geboden? De koopakte zal dan worden samengesteld. Controleer zorgvuldig of alle gegevens juist staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. Je koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van de koop af te handelen. Gebaseerd op de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en eventuele verbouwplannen stelt de hypotheekadviseur vast wat de maximale lening is en welke hypotheek daarbij past. Nu ben je bijna klaar. Als laatste ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Taxateurs en makelaardijen in Ureterp

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden van een geschikte woning. Deze persoon zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en helpt je bij het verkoopproces. Advies: een NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de marktwaarde van een huis inschat aan de hand van verschillende thema’s. Een actueel taxatierapport is verplicht voor het aankopen van een huis, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. Hieronder tonen wij gegevens van taxatie experts en makelaars in Ureterp en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een erkend hypotheekadviseur in Ureterp geeft advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. Jouw adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.650 & €2.750. In de tabel hieronder verstrekken we adressen van financieel adviseurs in Ureterp.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Ureterp. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Ureterp

Afgelopen maand (februari 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze streek. In het overzicht hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Ureterp en direct omgeving. Erg belangrijk: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Check ook meer details over Appartement.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat kost gemiddeld een woning in Ureterp kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Opsterland registreren wij 13.202 huizen. De verdeling is als volgt: 11.397 (70,2%) koophuizen en 1.805 (29,6%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 162 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €236.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €320.331. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit betekent dat het aanbod klein is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Ureterp. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Ureterp?

Een woonhuis in Opsterland gebruikt gemiddeld 1470 kuub gas p/jaar en 2920 elektra (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (800 kuub gas en 1740 electriciteit (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis verbruikt de meeste energie (1800 m3 aan gas en 3540 kWh electriciteit). Veel huizenbezitters van huizen te koop in Ureterp passen duurzame investeringen zoals zonnepanelen, zonneboiler, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, warmtepomp, dakisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Welk type huishoudens wonen in Ureterp?

Deze omgeving is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente wonen 29.733 personen in 12.582 huishoudens. Het betreft 3.863 eenpersoonshuishoudens, 4.203 huishoudens zonder kinderen en 4.516 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,31 mensen (volwassenen en kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Allereerst denk je na over de vraagprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Maak gebruik van Funda, een open dag organiseren of social media. Nu style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. In de volgende stap kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. een mooi bod ontvangen? Dan leg je afspraken vast in de voorlopige koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Ureterp?

In de omgeving kun je kiezen voor bouwkavels die een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Ureterp plaatsen. Neem contact op met de gemeente (www.opsterland.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Nibud, Milieucentraal voor postcodegebied 9247.

Plaats een reactie