Woning kopen Olterterp

Jouw volgende woning kopen in Olterterp? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. Op korte afstand vind je diverse dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Daarnaast vind je in de directe omgeving een bijzondere natuur waar je echt tot rust kan komen. De gemeente biedt 13.202 woningen (70,2% koop, 29,6% huur). De gemiddelde prijs van een huis stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €320.331. Op dit huizenplatform bieden wij het recente woningaanbod in Olterterp, adressen van kantoren als aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Ook lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Je vind hier zowel kleine appartementen en grotere woningen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €236.000, de basis verkoopprijs is €320.331.
 • In de regio vind je volop opties zoals restaurants, sportclubs, kinderopvang, natuurgebieden, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteOpsterland
PlaatsOlterterp
Postcode9246
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)29.733
Aantal huishoudens12.582
Aantal huishoudens met kinderen4.516
Gemiddelde huishoudensgrootte2,31
Aantal woningen13.202
Aantal koopwoningen11.397
Aantal huurwoningen1.805
Gemiddelde woonoppervlakte162 m2
Gemiddelde WOZ€236.000
Gemiddelde verkoopprijs€320.331
Gemiddeld gasverbruik1470 m3
Gemiddeld stroomverbruik2920 kWh

Woningaanbod Olterterp april 2024

Met onze woningzoeker bekijk je alle huizen die deze maand (april 2024) te koop staan. Zoek op perceeloppervlakte, bouwjaar, vraagprijs, woonoppervlakte, woningtype, liggingen meer onderwerpen zoals zuinigheid & aanwezigheid van een bad. Je kunt direct contact zoeken met de makelaardij voor een bezichtigingsmoment. Op onze website vind je ook woningen die te koop staan in Ureterp, Siegerswoude, Nij Beets, Beetsterzwaag en Bakkeveen.

woning-te-koop-olterterp

Appartementen te koop Olterterp

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, hebben een zeer goede bereikbaarheid, in de regel gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en zijn ook nog eens onderhoudsarm Vergeet niet: de ruimte is beperkt, er is geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Alles gelijkvloers en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 & 97 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 800 m3 gas en tevens 1740 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis te koop Olterterp

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat maakt dat het een veilige investering is. Er zijn ook nadelen: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt wat minder privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 83 m2 & 119 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1180 kuub gas en tevens 2350 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

De betekenis van een hoekhuis in Olterterp is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt een grotere tuin, je hebt maar buren aan 1 kant, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met rijtjeswoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 97 m2 en 131 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2520 kWh stroom en 1300 m3 gas verbruikt

Een 2-onder-1 kap woning kopen Olterterp

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Punten waar je op moet letten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 131 m2 en 141 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2680 kWh elektriciteit & 1310 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Belangrijkste voordelen: veel ruimte rondom de woning en je bent lekker op jezelf: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 143 m2 en 198 m2.
 • Verwachting: er wordt 3540 stroom (kWh) en 1800 gas (m3) verbruikt

5-stappenplan: een woning kopen in Olterterp

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het het beste om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. In de situatie dat je inzicht hebt in wat je verantwoord kan lenen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Vbo.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Olterterp Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor het bezichtigen van het huis. Bij het bekijken van de woning krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Breng een bod uit

  Wat jij wil bieden bepaal je op basis van de waarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Tevens is het aan te raden een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze specialist zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en zal een indicatie geven van het ideale bod. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan ga je de koopakte tekenen. Neem goed door of alles volgens afspraak erin staat en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst passeert bij de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te handelen. D.m.v. het bod, kosten koper (k.k.), eigen middelen en te verwachten verbouwkosten en investeringen berekent de adviseur wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Vervolgens breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Olterterp

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden van een passend koophuis. Deze persoon kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van jouw woning kan schatten na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een taxatierapport is een vereiste bij het aanvragen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. Bijgaand bekijk je gegevens van taxatie specialisten en makelaars in Olterterp en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Olterterp helpt je bij het verkrijgen van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €2.000 & €3.200. In onderstaande lijst bekijk je gegevens van financieel adviseurs in Olterterp.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Olterterp. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Olterterp

Recent (april 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze buurt. In de tool hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Olterterp en daarbuiten. Let op: dit zijn puur vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Mogelijk ook interessant: 2-onder-1-kap.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost een woning in Olterterp kopen?

In deze gemeente Opsterland bestaan er circa 13.202 woningen. Het gaat daarbij om 11.397 (70,2%) koophuizen en 1.805 (29,6%) huurhuizen. De gemiddelde woonoppervlakte is 162 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €236.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €320.331. De woningmarkt is krap. Dit heeft als gevolg dat er maar beperkt aanbod is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Olterterp. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Olterterp?

Een woonhuis in Opsterland kent een gem. verbruik van 1470 m3 gas voor verwarming en warm water en 2920 kWh stroom. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (800 m3 per jaar aan gas en 1740 stroom (kWh). Een vrijstaande woning gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1800 kuub gas en 3540 stroom (kWh)). Een steeds groter deel huizenbezitters van huizen te koop in Olterterp passen duurzame oplossingen als zonnepanelen, warmtepomp, dakisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonneboiler toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor type families wonen in Olterterp?

Deze gemeente kent een gevarieerde samenleving. In deze gemeente leven 29.733 inwoners in 12.582 verschillende gezinnen. Om wat specifieker te zijn: 3.863 eenpersoonshuishoudens, 4.203 huishoudens zonder kinderen en 4.516 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,31 bewoners.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste bepaal je de vraagprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Bijvoorbeeld via Funda, een open huis dag of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Hierna zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Hierna starten biedingen en onderhandelingen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de voorlopige koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Olterterp?

In deze streek zijn er verschillende bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Olterterp laten uittekenen. Informeer bij de gemeente (www.opsterland.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 9246.

Plaats een reactie