Woning kopen Waarland

Alles weten over woning kopen in Waarland? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Noord-Holland. In deze levendige buurt zijn er diverse voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Ook geniet je hier ook van een schitterende natuur om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In 2024 zijn er in de gemeente 20.581 huizen (69,4% koop, 29,7% huur). De gemiddelde woningprijs neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €341.486. Op dit huizenportaal vind je het nieuwe woningaanbod in Waarland, adressen van kantoren als makelaardijen, taxateurs en hypotheekadviseurs. Ook vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Noord-Holland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van starterswoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €..000, de gemiddelde woningprijs is €341.486.
 • Je hebt hier toegang tot diverse faciliteiten zoals kinderopvang, sportclubs, openbaar vervoer, winkels, restaurants.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteSchagen
PlaatsWaarland
Postcode1738
Netnummer0226 (+31226)
Inwoners (gemeente)46.483
Aantal huishoudens20.548
Aantal huishoudens met kinderen6.949
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen20.581
Aantal koopwoningen17.208
Aantal huurwoningen3.373
Gemiddelde woonoppervlakte134 m2
Gemiddelde WOZ€..000
Gemiddelde verkoopprijs€341.486
Gemiddeld gasverbruik1280 m3
Gemiddeld stroomverbruik2910 kWh

Woningaanbod Waarland juni 2024

Met onze huizenzoeker maak je kennis met optionele koophuizen die in juni 2024 worden verkocht. Filter eenvoudig op bouwjaar, ligging, woningtype, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, vraagprijsen andere woningeigenschappen als woninglabel & rolstoelvriendelijk. Interesse? Mail of bel de makelaardij voor een bezichtigingsmoment. Op de Woningassistent bekijk je het actuele woningaanbod in Sint Maarten, Dirkshorn, Zijdewind, t Veld en Oude Niedorp.

woning-te-koop-waarland

Eigen appartement kopen in Waarland

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, kennen goede bereikbaarheid, zijn gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en vergen ook niet al te veel onderhoud. Negatieve aspecten zijn: het is een relatief kleine woning, een tuin ontbreekt vaak en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Een prettige ligging en zeer betaalbaar.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 en 97 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 750 m3 gas en gem. 1960 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Waarland

Een tussenwoning is een woningtype die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Belangrijke aandachtspunten zijn: weinig ruimte rondom de woning en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 89 m2 en 121 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1090 kuub gas en +/- 2670 kWh aan elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Waarland is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt meer privacy, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijwoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 87 m2 en 116 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2740 kWh stroom + 1240 m3 gas verbruikt

2-onder-1-kap woningen Waarland

Een twee onder een kap houdt in twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met slechts beperkte inkijk. De aanneemsom deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Punten van aandacht zijn: dat je minder keuze in bouwstijl hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 130 m2 en 143 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3210 kWh elektra en 1380 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Het mooiste is: ontzettend veel woonruimte en je hebt het meeste privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Let op: Goedkoop is het niet. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 146 m2 – 198 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3760 elektra (kWh) + 1820 gas (m3) verbruikt

Stappenplan: een woning kopen in Waarland

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het verstandig om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Op het moment dat je inzicht hebt in wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Huispedia, Vbo.nl kan je 24/7 woningen te koop in Waarland Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij de bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Bieden op een woning

  Je bieding bepaal je op basis van de marktwaarde van het huis en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). In veel situaties is het een aanrader om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze professional kijkt mee tijdens de bezichtiging en helpt bij het uitbrengen van het bod. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Is jouw bod het winnende bod? De koopakte zal dan worden samengesteld. Controleer zorgvuldig of alle gegevens juist staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Nu is het zaak om de financiering van het huis af te handelen. Door middel van aankoopsom, notariële kosten, kosten koper, belastingen, eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en eventuele verbouwplannen wordt voor jou berekend welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek daarbij past. In de laatste fase die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Taxateurs en makelaardijen in Waarland

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze specialist onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Tip: de NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxatie expert is een specialist die de marktwaarde van een object berekend op basis van een aantal factoren. Dit taxatierapport is een vereiste bij de financiering van de aankoop van een woning, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de bijgaande tabel bieden wij contactgegevens van taxatie experts en makelaars in Waarland en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een erkend hypotheekadviseur in Waarland geeft financieel advies en helpt bij het afsluiten van een hypotheek. De bank of adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.300 en €2.600. In de volgende weergave check je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Waarland.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Waarland. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Waarland

Recent (juni 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze omgeving. In de tool hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Waarland en omgeving. Belangrijk: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Bekijk ook meer informatie over Vloerverwarming.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koopwoning

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Waarland kopen?

In de hele gemeente Schagen registreren wij 20.581 woonhuizen. Hierbij spreken we van 17.208 (69,4%) koopwoningen en 3.373 (29,7%) huurhuizen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 134 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €..000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €341.486. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dat maakt dan er maar beperkt aanbod is en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Waarland. Woningen staan kort te koop en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Waarland?

Een huishouden in Schagen verbruikt qua energie gem. zo’n 1280 kuub aardgas en 2910 kWh electriciteit. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (750 m3 per jaar aan gas en 1960 electriciteit (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis is een grootverbruiker qua energie (1820 kuub gas p/jaar en 3760 kWh stroom). Een aanmerkelijk deel eigenaren van huizen te koop in Waarland passen duurzame bronnen zoals zonnepanelen, dakisolatie, warmtepomp, zonneboiler, dubbel glas, vloerisolatie toe om de energienota te drukken.

Welk type gezinnen wonen in Waarland?

Deze regio kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente wonen 46.483 inwoners in 20.548 verschillende gezinnen. Het betreft 6.888 eenpersoonshuishoudens, 6.711 huishoudens zonder kinderen en 6.949 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,23 personen (volwassenen en kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

In de eerste plaats bereken je de actuele marktprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Bekende kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen van NVM of social media. Ook zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en ga je bezichtigingen inplannen. Vervolgens kunnen huizenzoekers een bod doen. Een koper gevonden? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopakte en de leveringsakte bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Waarland?

In deze provincie kun je kiezen voor bouwkavels met een woonbestemming. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Waarland laten uittekenen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.schagen.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Consumentenbond, Nibud, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 1738.

Plaats een reactie