Woning kopen Schagen

Van plan om een woning te kopen in Schagen? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Noord-Holland. In de omgeving vind je allerhande voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Ook geniet je hier ook van een prachtige natuur, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In 2024 zijn er in de gemeente 20.581 huizen (69,4% koop, 29,7% huur, vrije sector en sociaal). De prijs van een woning is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €341.486. Op dit woningportaal check je het nieuwe woningaanbod in Schagen, adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekspecialisten. Daarnaast lees je meer informatie over verschillende woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een unieke plek in de provincie Noord-Holland.
 • Je vind hier onder andere bovenwoningen en grotere huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €..000, de gemiddelde verkoopprijs is €341.486.
 • In de buurt vind je volop faciliteiten zoals scholen, sportclubs, restaurants, kinderopvang, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteSchagen
Postcode1741
Netnummer0224 (+31224)
Inwoners (gemeente)46.483
Aantal huishoudens20.548
Aantal huishoudens met kinderen6.949
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen20.581
Aantal koopwoningen17.208
Aantal huurwoningen3.373
Gemiddelde woonoppervlakte134 m2
Gemiddelde WOZ€..000
Gemiddelde verkoopprijs€341.486
Gemiddeld gasverbruik1280 m3
Gemiddeld stroomverbruik2910 kWh

Woningaanbod Schagen juni 2024

In ons overzicht bekijk je alle huizen die te koop staan in juni 2024. Zoom verder in op woonoppervlakte, vraagprijs, ligging, woningtype, bouwjaar, aantal kamersen additionele aspecten als verwarming of aanwezigheid van parkeerplaats. Meer weten? Informeer dan bij de makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op ons huizenplatform vind je ook het actuele woningaanbod in Hollands Kroon, Den Helder, Dijk en Waard, Opmeer of Medemblik.

woning-te-koop-schagen

Eigen appartement kopen in Schagen

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, zijn uitstekend bereikbaar, bijna altijd gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Niet vergeten: het woonoppervlak is niet al te groot, vaak is er een gedeelde tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Een fijne ligging en onderhoudsvriendelijk.
 • Woonoppervlak tussen de 67 m2 & 105 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 750 m3 gas & 1960 kWh aan stroom.

Aanbod rijtjeshuis Schagen

Een tussenwoning is een woningtype die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat maakt dat het een veilige investering is. De minpunten zijn: een zeer beperkt vloeroppervlak en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 78 m2 – 116 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1090 kuub gas en gem. 2670 kWh stroom.

Een hoekwoning kopen

Een fraai hoekhuis in Schagen is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt veel meer vrijheid, minder last van schaduw en je kunt vaak de auto goed parkeren. De marktprijzen liggen wat hoger dan tussenwoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 96 m2 en 120 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2740 kWh stroom + 1240 m3 gas verstookt.

2-onder-1 kap woning Schagen

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. In en rondom het huis is veel oppervlak en veel privacy. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Punten waar je op moet letten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 135 m2 en 150 m2.
 • Verwachting: er wordt 3210 kWh elektra en 1380 kuub gas verbruikt

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je hebt veel ruimte rondom de woning en je ervaart bijzonder veel privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 155 m2 & 197 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3760 elektriciteit (kWh) & 1820 gas (m3) verstookt.

In 5 stappen: een woning kopen in Schagen

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het gebruikelijk om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Als het duidelijk is wat jouw max. hypotheek is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Op de website van Funda, maar ook Huispedia, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Schagen Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Tijdens een bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Start met het biedingsproces

  Wat je wilt bieden bepaal je op basis van de marktwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Eventueel kan je kiezen om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze huis-expert gaat samen met jou het huis bekijken en helpt bij het uitbrengen van het bod. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Neem goed door of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden staan. Je koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Nu is het zaak om de financiering van de woning in orde te maken. Op basis van koopsom, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), in te brengen spaargeld en te verwachten verbouwkosten en investeringen zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. In de laatste fase ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Taxateurs en makelaardijen in Schagen

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze huis-expert weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en helpt met zaken als bezichtigingen. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxatie specialist is iemand die de waarde van een woning bepaalt na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een taxatierapport is verplicht voor het kopen van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. Hieronder bieden wij contactgegevens van taxateurs en makelaars in Schagen en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een deskundige hypotheekadviseur in Schagen geeft je natuurlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. De bank of adviseur loopt jouw financiële situatie door en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.200 – €3.250. In het schema hier bieden we adressen van financieel adviseurs in Schagen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Schagen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Schagen

In juni 2024 zijn er weer veel woningen verkocht in deze regio. In het overzicht hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Schagen en daarbuiten. Erg belangrijk: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Check ook meer details over Grachtenpand.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koopwoning

Wat kost nu een woning in Schagen kopen?

In deze gemeente Schagen registreren wij 20.581 huizen. De verdeling is als volgt: 17.208 (69,4%) koopwoningen en 3.373 (29,7%) huurwoningen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 134 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €..000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €341.486. De woningmarkt is vrij oververhit. Dat maakt dan er niet veel aanbod is en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Schagen. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Schagen?

Een woning in Schagen verbruikt gemiddeld 1280 m3 gas en 2910 electriciteit (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (750 m3 per jaar aan gas en 1960 kWh stroom. Een vrijstaand huis verbruikt de meeste energie (1820 kuub gas en 3760 kWh elektra). Steeds meer eigenaren van huizen te koop in Schagen passen duurzame artikelen zoals vloerisolatie, dubbel glas, zonnepanelen, dakisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor huishoudens wonen in Schagen?

Deze woonplaats kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente verblijven 46.483 mensen die we kunnen onderverdelen in 20.548 gezinnen. Dat betreffen 6.888 eenpersoonshuishoudens, 6.711 families zonder kinderen en 6.949 huishoudens met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,23 mensen.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste moet je een verkoopprijs bepalen en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. Hierna zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Als dat allemaal gelukt is komen de biedingen binnen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan volgen nog de (voorlopige) koopakte en de akte van overdracht (via de notaris). Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Schagen?

In en rondom deze gemeente kun je kiezen voor bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Schagen bouwen of laten bouwen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.schagen.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 1740, 1741, 1742.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie