Woning kopen Dearsum

Jouw volgende woning kopen in Dearsum? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In de nabije omgeving heb je voldoende faciliteiten winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Verder ontdek je hier een prachtige natuur om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In totaal zijn er in deze gemeente 42.501 woningen (65,1% koophuis, 34,5% huurwoningen). De prijs van een huis neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €297.003. Op deze informatieve website ontdek je het huidige woningaanbod in Dearsum, gegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en financieel adviseurs. Verder vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Je vind hier zowel rijwoningen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de gemiddelde prijs van een woning is €297.003.
 • In de regio zijn veel opties zoals restaurants, sportclubs, openbaar vervoer, natuurgebieden, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsDearsum
Postcode8644
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Dearsum februari 2024

In onderstaande weergave blader je door het huidige beschikbare woningaanbod van februari 2024. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als bouwjaar, vraagprijs, aantal kamers, ligging, woningtype, perceeloppervlakteen additionele aspecten als duurzaamheid of parkeermogelijkheden. Extra info nodig? Bezoek dan de verkoopmakelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het nieuwste woningaanbod in Sibrandabuorren, IJlst, Lytsewierrum, Rien & Wiuwert.

woning-te-koop-dearsum

Eigen appartement kopen in Dearsum

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, je vind ze veel in het centrum, vaak gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en zijn ook nog eens onderhoudsarm Minpunten zijn: de woonoppervlakte is beperkt, vaak is er een gedeelde tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Gunstige ligging en minder energiekosten.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 en 95 m2.
 • Het energiegebruik is circa 830 m3 gas en gem. 1800 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Dearsum

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Er zijn ook nadelen: beperkte woonruimte en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 85 m2 & 110 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1160 kuub gas en doorgaans 2350 kWh stroomverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Dearsum is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je geniet van meer privacy, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een rijtjeshuis en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 94 m2 en 116 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2480 kWh elektriciteit + 1300 m3 gas afgenomen.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Dearsum

Een twee onder een kap houdt in 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Nadelen zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 133 m2 – 153 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2690 kWh elektriciteit + 1300 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt enorm veel (woon)ruimte en je hebt een groot gevoel van privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 147 m2 en 193 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3460 elektriciteit (kWh) en 1740 gas (m3)afgenomen.

In 5 stappen: een woning kopen in Dearsum

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het een goed idee om te beginnen met een financiële check. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Op het moment dat hij een goede calculatie heeft wat je budget is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Via websites als Funda, Pararius, Vbo.nl, Jaap.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl kan je razendsnel woningen te koop in Dearsum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een bezichtiging. Wanneer je de woning doorloopt kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Breng een bod uit

  Wat jij wil bieden zal afhangen van de marktwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. In veel situaties is het een aanrader om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze deskundige gaat samen met jou het huis bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles correct staat en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. Je koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  De volgende stap is om de financiering van het huis dat je wilt kopen definitief te regelen. D.m.v. het bod, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), spaartegoeden en een bouwdepot voor verbouwing stelt de hypotheekadviseur vast welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek daarbij past. Nu ben je bijna klaar. Als laatste die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaars in Dearsum

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden en kopen van een huis. Deze deskundige onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en komt op voor jouw belangen als verkoper. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie expert is een specialist die de marktwaarde van een huis inschat na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Dit taxatierapport is nodig bij het aankopen van een huis, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Dearsum en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een erkend hypotheekadviseur in Dearsum geeft financieel advies en helpt bij alle zaken omtrent een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.450 – €2.650. In de volgende weergave check je contactgegevens van financieel adviseurs in Dearsum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Dearsum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Dearsum

Deze maand (februari 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in de regio. In de tool hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Dearsum en omgeving. Belangrijk detail: dit zijn puur vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Lees op deze website ook alles over Nationale Hypotheekgarantie.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Dearsum kopen?

In deze gemeente Súdwest-Fryslân bestaan er circa 42.501 woonhuizen. Hierbij spreken we van 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 149 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €210.000 en de gem. marktprijs is €297.003. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit heeft als gevolg dat dat je niet veel te kiezen hebt en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Dearsum. Woningen staan kort te koop en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Dearsum?

Een woonobject in Súdwest-Fryslân verbruikt qua energie gem. zo’n 1300 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2630 kWh stroom. Een appartement is het meest zuinig (830 m3 gas voor verwarming en warm water en 1800 stroom (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1740 m3 gas voor verwarming en warm water en 3460 elektra (kWh)). Een aanmerkelijk deel huiseigenaren van huizen te koop in Dearsum passen duurzame verwarmingsbronnen als zonneboiler, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas, warmtepomp, dakisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Welk type huishoudens wonen in Dearsum?

Deze omgeving heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente leven 89.987 inwoners in 39.929 verschillende gezinnen. Dat betreffen 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 families zonder kinderen en 13.257 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,21 personen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

In de eerste plaats moet je een verkoopprijs bepalen en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Daarna moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en ga je bezichtigingen inplannen. Daarna begint het onderhandelen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan resteert alleen nog het (voorlopige) koopcontract en de akte van levering via een notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Dearsum?

In en rondom deze gemeente zijn er een aantal bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Dearsum zetten. Neem contact op met de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Milieucentraal, Nibud, Consumentenbond voor postcodegebied 8644.

Plaats een reactie