Woning kopen IJlst

Snel een woning kopen in IJlst? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In de regio vind je diverse voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Tevens vind je hier een prachtig groen natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. De gemeente biedt 42.501 huizen (65,1% koophuis, 34,5% huur). De koopsom van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €297.003. Op dit huizenplatform bieden wij het beschikbare woningaanbod in IJlst, gegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs. In aanvulling daarop tonen wij extra informatie over huizentypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Friesland.
 • Je vind hier zowel bovenwoningen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €210.000, de gemiddelde woningprijs is €297.003.
 • Veel voorzieningen zoals opties zoals sportclubs, scholen, winkels, openbaar vervoer, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsIJlst
Postcode8651
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod IJlst maart 2024

Hieronder tref je optionele koophuizen die in maart 2024 worden verkocht. Filter eenvoudig op aantal kamers, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, woningtype, vraagprijs, liggingen meer onderwerpen zoals duurzaamheid of parkeeropties. Meer weten? Informeer dan bij de betreffende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook woningen die te koop staan in Greonterp, Bolsward, Sibrandabuorren, Dearsum & Lytsewierrum.

woning-te-koop-ijlst

Appartement kopen in IJlst

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, vaak gelegen op een centrale plek, zijn gelijkvloers, hebben lage stookkosten en het onderhoud is zeer beperkt. Wat wel geldt: het woonoppervlak is niet al te groot, een tuin ontbreekt vaak en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Een prettige ligging en geen tuinonderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 en 101 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 830 m3 gas en 1800 kWh stroom.

Rijtjeshuis kopen IJlst

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen zijn betaalbaar en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze zijn ook waardevast. Er zijn ook nadelen: weinig ruimte (binnen en buiten) en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 88 m2 en 108 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1160 kuub gas en +/- 2350 kWh elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in IJlst is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere kavel, je hebt maar buren aan 1 kant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een tussenwoning en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 85 m2 – 114 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2480 kWh elektra + 1300 m3 gas afgenomen.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen IJlst

De definitie van een twee onder een kap is: 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Het is een heel ruim huis en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Minpunten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 129 m2 & 147 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2690 kWh stroom + 1300 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Je geniet van erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt het meeste privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Let op: Goedkoop is het niet. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 142 m2 en 190 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3460 stroom (kWh) + 1740 gas (m3)verstookt.

Samenvatting: een woning kopen in IJlst

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan doe je er goed aan om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Als het duidelijk is wat jouw max. hypotheek is kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Pararius, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia kan je nagenoeg alle woningen te koop in IJlst Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide rondleiding. Door een bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je bieding stel je samen a.d.h.v. de te verwachten marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Het is vaak niet onverstandig een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze huis-expert loopt mee als je de woning gaat bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Bekijk goed of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. Deze koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van jouw volgende huis af te ronden. Gebaseerd op het biedbedrag, kosten koper (k.k.), zelf in te brengen spaargeld en te verwachten verbouwkosten en investeringen ontvang je een advies over wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Afsluitend teken je de akte van levering bij de notaris. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaars en woningtaxateurs in IJlst

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze woningdeskundige zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Belangrijk: een NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxatie expert is een specialist die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van vaste criteria. Zo’n taxatierapport is een vereiste bij het aanvragen van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met adresgegevens van taxatie experts en makelaars in IJlst en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in IJlst helpt je van A tot Z bij alle zaken omtrent een hypotheek. Jouw adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.750 & €2.900. In de lijst hierna tref je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in IJlst.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in IJlst. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in IJlst

Afgelopen maand (maart 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze regio. In het overzicht hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in IJlst en omliggende plekken. Let op: je ziet hier de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Check ook meer details over Marktwaarde woning.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat kost nu een woning in IJlst kopen?

In de hele gemeente Súdwest-Fryslân zijn er ruim 42.501 woonhuizen. Er zijn 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurwoningen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 149 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €210.000 en de gem. verkoopprijs is €297.003. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit zorgt ervoor dat er maar beperkt aanbod is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in IJlst. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoe energiezuinig zijn woningen in IJlst?

Een woonobject in Súdwest-Fryslân verbruikt qua energie gem. zo’n 1300 m3 aan gas en 2630 electriciteit (kWh). Een appartement of flat is relatief zuinig (830 m3 per jaar aan gas en 1800 elektra (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1740 m3 gas en 3460 kWh stroom). Een steeds groter deel huizenbezitters van huizen te koop in IJlst passen duurzame investeringen zoals warmtepomp, vloerisolatie, dakisolatie, zonneboiler, zonnepanelen, dubbel glas toe om hun energiekosten te minderen.

Welk type gezinnen wonen in IJlst?

Deze woonplaats kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente zijn 89.987 inwoners die we kunnen onderverdelen in 39.929 verschillende huishoudens. Dit zijn 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 gezinnen zonder kinderen en 13.257 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,21 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen denk je na over de vraagprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via online marktplaatsen en sociale media. Hierna zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en leg je bezichtigen vast in de agenda. In de vervolgstap kunnen huizenzoekers een bod doen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan teken je de (voorlopige) koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in IJlst?

In en rondom deze gemeente zijn er verschillende bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in IJlst bouwen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Nibud voor postcodegebied 8650, 8651.

Plaats een reactie