Woning kopen Rien

Van plan om een woning te kopen in Rien? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Friesland. In en rondom deze plek heb je toegang tot uiteenlopende faciliteiten als winkels, scholen en openbaar vervoer. Tevens vind je in de directe omgeving een prachtige natuur waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. De gemeente biedt 42.501 huizen (65,1% koophuis, 34,5% huurhuizen). De huizenprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €297.003. Op Woningassistent.nl check je het woningaanbod in Rien, contactgegevens van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Verder tonen wij extra informatie over huizentypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een heerlijke plek in Friesland.
 • Er is een mix van rijwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de gemiddelde huizenprijs is €297.003.
 • In de regio vind je volop faciliteiten zoals natuurgebieden, sportclubs, winkels, restaurants, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsRien
Postcode8641
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Rien maart 2024

In deze lijst vind je alle huizen die te koop staan in maart 2024. Selecteer op perceeloppervlakte, vraagprijs, woonoppervlakte, woningtype, bouwjaar, aantal kamersen additionele aspecten als zuinigheid en rolstoelvriendelijk. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een snelle bezichtiging Bekijk ook woningen die te koop staan in Lytsewierrum, Dearsum, Wiuwert, Britswert & Boazum.

woning-te-koop-rien

Appartementen te koop Rien

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, hebben een zeer goede bereikbaarheid, zijn gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en zijn vaak onderdeel van een VvE. Vergeet niet: de woonoppervlakte is beperkt, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alles gelijkvloers en onderhoudsvriendelijk.
 • Woonoppervlak tussen de 62 m2 & 99 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 830 m3 gas en 1800 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis Rien

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Natuurlijk zijn er negatieve punten: weinig ruimte in en rondom huis en vooral buiten minimale privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 81 m2 & 106 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1160 kuub gas en 2350 kWh stroomverbruik.

Hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Rien is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt wat minder inkijk, minder last van schaduw en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een tussenwoning en hebben iets hogere stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 83 m2 & 126 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2480 kWh elektriciteit & 1300 m3 gas ingekocht.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Rien

De betekenis van een twee onder een kap is 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Soms staat de ene woning haaks op de andere. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Punten waar je op moet letten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 127 m2 & 143 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2690 kWh stroom & 1300 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Er is erg veel ruimte in en om de woning en je hebt het meeste privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vaak zijn het wel dure huizen. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 155 m2 – 201 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3460 stroom (kWh) en 1740 gas (m3)afgenomen.

In vijf stappen een woning kopen in Rien

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het een goed idee om eerst je maximale hypotheek te weten. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Als je inzicht hebt in wat je budget is kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Huizenzoeker.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl, Huispedia kan je woningen te koop in Rien Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een uitgebreide rondleiding. Tijdens een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Start met het biedingsproces

  Wat jij wil bieden zul je moeten bepalen met een analyse van de WOZ-waarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Jij kunt ook informeren om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze deskundige loopt mee als je de woning gaat bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? De koopakte zal dan worden samengesteld. Neem goed door of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden staan. De gezamenlijke koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Nu is het tijd om de financiering te bevestigen. A.d.h.v. woningwaarde, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen geld en toekomstige verbouwingen zal de expert een advies uitbrengen aangaande welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek daarbij past. Nu ben je bijna klaar. Als laatste breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Rien

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze deskundige kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Advies: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxateur is een deskundige die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Dit taxatierapport is nodig bij het aanvragen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met gegevens van taxatie experts en makelaars in Rien en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Rien helpt je van A tot Z bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Jouw financiële man bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.700 en €2.550. In de tabel hieronder check je namen en adressen van financieel adviseurs in Rien.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Rien. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Rien

De afgelopen periode (maart 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze buurt. Hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Rien en net daarbuiten. Belangrijk detail: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer info over Advieskosten hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: Info over koophuizen kopen

Wat kost nu een woning in Rien kopen?

In en rondom de gemeente Súdwest-Fryslân zijn er ruim 42.501 woonobjecten. Je vindt hier circa 34.625 (65,1%) koopwoningen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld woonoppervlakte van 149 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €210.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €297.003. De woningmarkt is krap. Dit zorgt ervoor dat dat er maar weinig aanbod is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Rien. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Rien?

Een woning in Súdwest-Fryslân heeft een verbruik van gemiddeld 1300 kuub gas en 2630 electriciteit (kWh). Een appartement of flat is relatief zuinig (830 m3 gas voor verwarming en warm water en 1800 kWh stroom. Een groot vrijstaand woonhuis is een grootverbruiker qua energie (1740 m3 gas voor verwarming en warm water en 3460 kWh stroom). Veel eigenaren van huizen te koop in Rien passen duurzame oplossingen als dubbel glas, dakisolatie, zonneboiler, zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie toe om de energienota te drukken.

Wat voor type families wonen in Rien?

Deze buurt kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente verblijven 89.987 inwoners in 39.929 huishoudens. Dat betreffen 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 families zonder kinderen en 13.257 gezinnen met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,21 bewoners.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen moet je een verkoopprijs bepalen en maak je een verkoopplan. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, een open huis dag of je eigen netwerk. Tevens moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en maak je afspraken voor een rondleiding. In de vervolgstap komen de biedingen binnen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het voorlopige koopcontract en de notariële overdrachtsakte. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Rien?

In en rondom deze gemeente zijn diverse bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Rien zetten. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Nibud, Milieucentraal, Consumentenbond, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8637, 8641.

Plaats een reactie