Woning kopen Lytsewierrum

Jouw ideale woning kopen in Lytsewierrum? Het is een heerlijke plek in de provincie Friesland. In de omgeving vind je veel voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Ook geniet je hier ook van een prachtig groen natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. Er zijn in deze gemeente in totaal 42.501 huizen (65,1% koophuis, 34,5% huurhuis). De koopsom van een huis is de laatste jaren fors toegenomen tot €297.003. Op dit huizenplatform check je het woningaanbod in Lytsewierrum, adressen van makelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Verder lees je meer informatie over verschillende woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Friesland.
 • Je vind hier onder andere tussenwoningen en grote gezinswoningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de gemiddelde transactieprijs is €297.003.
 • In de directe omgeving zijn diverse opties zoals natuurgebieden, kinderopvang, restaurants, scholen, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsLytsewierrum
Postcode8642
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Lytsewierrum maart 2024

Onderstaand krijg je inzicht in optionele koophuizen die in maart 2024 worden verkocht. Je kunt eenvoudig zoeken op woningtype, bouwjaar, vraagprijs, ligging, woonoppervlakte, aantal kamersen meer onderwerpen zoals duurzaamheid en de aanwezigheid van een kelder. Interesse? Mail of bel de betreffende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Bekijk ook woningen die te koop staan in Dearsum, Sibrandabuorren, Rien, Wiuwert & Britswert.

woning-te-koop-lytsewierrum

Studio of appartement kopen in Lytsewierrum

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, kennen goede bereikbaarheid, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, de stookkosten zijn laag en het onderhoud is zeer beperkt. Vergeet niet: de woonoppervlakte is beperkt, er is geen eigen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Uitstekend bereikbaar en zeer betaalbaar.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 & 92 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 830 m3 gas & 1800 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis Lytsewierrum

De betekenis van een tussenwoning is een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Belangrijke aandachtspunten zijn: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt minder lichtinval.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 89 m2 – 105 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1160 kuub gas & 2350 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning kopen

Een fraai hoekhuis in Lytsewierrum is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt meer privacy, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijwoningen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 80 m2 & 128 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2480 kWh elektra en 1300 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Lytsewierrum

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. De kritieke factoren zijn: dat je minder keuze in bouwstijl hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 121 m2 – 155 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2690 kWh elektriciteit en 1300 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Je hebt erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt het meeste privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 149 m2 en 204 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3460 stroom (kWh) + 1740 gas (m3) verstookt.

Stappenplan: een woning kopen in Lytsewierrum

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Als je naar woningen gaat zoeken dan doe je er goed aan om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Zodra je weet wat je maximaal kunt lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via woningzoeksites als Funda, Pararius, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Lytsewierrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding door het huis. Tijdens een bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de woningwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. In veel situaties is het een aanrader om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze persoon loopt mee als je de woning gaat bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan wordt de koopakte opgesteld. Loop na of alles juist vermeld is en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Als laatste is het tijd om de financiering definitief te regelen. Op basis van het biedbedrag, kosten koper (k.k.), eigen geld en eventuele verbouwplannen berekent de adviseur wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Vervolgens breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Woningtaxateurs en makelaars in Lytsewierrum

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden van een geschikte woning. Deze specialist kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een dergelijk taxatierapport heb je nodig bij het aanvragen van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de tabel hieronder bieden wij adressen van taxatie experts en makelaars in Lytsewierrum en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een privé hypotheekadviseur in Lytsewierrum helpt je van A tot Z bij het verkrijgen van een hypotheek. De financieel adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.800 – €2.500. In de tabel hieronder vind je adressen van financieel adviseurs in Lytsewierrum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Lytsewierrum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Lytsewierrum

De afgelopen tijd (maart 2024) is er een groot aantal woning verkocht in de regio. In onderstaande visuele weergave check je de onlangs verkochte woningen in Lytsewierrum en omliggende plekken. Belangrijk: dit zijn alleen de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Check ook meer details over Rentemiddeling.

Bekijk het aanbod op funda

Meest gestelde vragen over een koophuis

Hoe duur is gemiddeld een woning in Lytsewierrum kopen?

In de buurt van de gemeente Súdwest-Fryslân zijn er 42.501 woningen. Je vindt hier circa 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 149 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €210.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €297.003. De woningmarkt is vrij oververhit. Dit heeft als gevolg dat het aanbod klein is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Lytsewierrum. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Lytsewierrum?

Een woning in Súdwest-Fryslân gebruikt gemiddeld 1300 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2630 kWh elektra. Een appartement is het meest zuinig (830 m3 aan gas en 1800 kWh electriciteit. Een vrijstaande woning gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1740 m3 aan gas en 3460 stroom (kWh)). Veel bezitters van huizen te koop in Lytsewierrum passen duurzame producten zoals vloerisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, dubbel glas toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor gezinnen wonen in Lytsewierrum?

Deze regio kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente zijn 89.987 mensen die we kunnen onderverdelen in 39.929 verschillende huishoudens. Dat betreffen 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 families zonder kinderen en 13.257 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,21 mensen.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste denk je na over de vraagprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen of je eigen netwerk. Hierna maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Als dat allemaal gelukt is komen de biedingen binnen. Zit er een fraai bod tussen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het (voorlopige) koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Lytsewierrum?

In en rondom deze gemeente zijn er verschillende bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Lytsewierrum plaatsen. Neem contact op met de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8642.

Plaats een reactie