Woning kopen Dedgum

Een woning kopen in Dedgum? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Friesland. In de nabije buurt heb je toegang tot meerdere voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. Verder vind je in de directe omgeving een heerlijk natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In totaal zijn er in deze gemeente 42.501 huizen (65,1% koop, 34,5% huur). De gemiddelde transactieprijs neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €297.003. Op deze website blader je door het woningaanbod in Dedgum, contactgegevens van makelaars, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Ook tonen wij extra informatie over huizentypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Je vind hier onder andere benedenwoningen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de gemiddelde verkoopprijs is €297.003.
 • In de regio zijn veel opties zoals openbaar vervoer, sportclubs, natuurgebieden, kinderopvang, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsDedgum
Postcode8764
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Dedgum mei 2024

Met onze woningzoeker tref je alle huizen die deze maand (mei 2024) te koop staan. Maak een selectie aan de hand van woonoppervlakte, bouwjaar, ligging, vraagprijs, perceeloppervlakte, aantal kamersen meer onderwerpen zoals energielabel en en de aanwezigheid van een tuin. Bel of mail de bewoners of makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het woningaanbod Tjerkwerd, Breezanddijk, Parrega, Hieslum of Ferwoude.

woning-te-koop-dedgum

Eigen appartement kopen in Dedgum

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn betaalbaar, ze zijn vaak gunstig gelegen, vaak gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en vergen ook niet al te veel onderhoud. Belangrijke nadelen: de ruimte is beperkt, er is geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Uitstekend bereikbaar en erg waardevast.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 en 93 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 830 m3 gas en daarbij 1800 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Dedgum

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je zit dus aan beide kanten vast. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn doorgaans een goede investering. Nadelen zijn: een zeer beperkt vloeroppervlak en vooral buiten minimale privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • Vloeroppervlakte tussen de 86 m2 en 125 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1160 kuub gas en gem. 2350 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Dedgum is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt vaak de auto goed parkeren. De marktprijzen liggen wat hoger dan een rijtjeshuis en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 92 m2 en 129 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2480 kWh stroom & 1300 m3 gas ingekocht.

2-onder-1 kap woning Dedgum

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De bouwkosten deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Nadelen zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 127 m2 – 141 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2690 kWh elektriciteit en 1300 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Je geniet van erg veel ruimte in en om de woning en je hebt het meeste privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 148 m2 en 200 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3460 stroom (kWh) + 1740 gas (m3)afgenomen.

Uitleg: een woning kopen in Dedgum

 1. Wat kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het verstandig om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Zodra het duidelijk is wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Huislijn.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Pararius, Huizenzoeker.nl kan je razendsnel woningen te koop in Dedgum Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide bezichtiging. Bij de bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Bepaal je maximale bod

  Wat je wilt bieden zul je moeten bepalen met een analyse van de WOZ-waarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Jij kunt ook informeren om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze huis-expert gaat samen met jou het huis bekijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Controleer zorgvuldig of alles correct staat en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De getekende koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van jouw volgende huis te bevestigen. A.d.h.v. koopsom, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, spaartegoeden en toekomstige verbouwingen wordt voor jou berekend wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Helemaal aan het einde ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Dedgum

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze professional zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Dit taxatierapport is verplicht voor het verkrijgen van een lening, het oversluiten van een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de bijgaande tabel tref je adressen van kantoren zoals taxatie experts en makelaars in Dedgum en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een erkende hypotheekadviseur in Dedgum geeft je passend en persoonlijk advies bij het vinden van een goede hypotheek. De bank of adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.950 en €2.650. In de opsomming hierna check je contactgegevens van financieel adviseurs in Dedgum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Dedgum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Dedgum

In mei 2024 zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze regio. In de zoekmachine hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Dedgum en in de buurt. Belangrijk detail: je vindt alleen de vraagprijs, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Op deze website lees je ook meer over Antikraak wonen.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat kost nu een woning in Dedgum kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Súdwest-Fryslân zijn er 42.501 woonobjecten. Je vindt hier circa 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. De gem. woonoppervlakte is 149 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €210.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €297.003. De woningmarkt is krap. Dat houdt in dat dat er maar weinig aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Dedgum. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Dedgum?

Een woning in Súdwest-Fryslân verbruikt qua energie gem. zo’n 1300 m3 gas voor verwarming en warm water en 2630 kWh elektra. Een studio of appartement verbruikt het minst (830 m3 aan gas en 1800 kWh elektra. Een vrijstaand huis gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1740 kuub aardgas en 3460 stroom (kWh)). Een steeds groter deel eigenaren van huizen te koop in Dedgum passen duurzame producten zoals warmtepomp, vloerisolatie, zonneboiler, dubbel glas, zonnepanelen, dakisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Welk type gezinnen wonen in Dedgum?

Deze regio kent een grote diversiteit in de samenleving. In de gemeente zijn 89.987 personen in 39.929 huishoudens. Dat betreffen 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 families zonder kinderen en 13.257 gezinnen met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,21 inwoners.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste bepaal je de vraagprijs en maak je een verkoopplan. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de NVM Open Huizen Dag of via bekenden, vrienden en familie. Vervolgens maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en ga je bezichtigingen plannen. Hierna krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan resteert alleen nog de voorlopige koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Dedgum?

In deze provincie zijn meerdere bouwkavels beschikbaar met een woonbestemming. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Dedgum plaatsen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Consumentenbond, Rvo.nl, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 8764.

Plaats een reactie