Woning kopen Tjerkwerd

Jouw aanstaande woning kopen in Tjerkwerd? Het is een erg populaire plek in de provincie Friesland. In de nabije omgeving zijn er diverse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Daarbij is er vlakbij mooie natuurgebieden, ideaal voor een wandeling of fietstocht. Er zijn in deze gemeente in totaal 42.501 woningen (65,1% koop, 34,5% huurhuis). De gemiddelde verkoopprijs is de laatste jaren fors toegenomen tot €297.003. Op deze website tonen wij het huidige woningaanbod in Tjerkwerd, adressen van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Verder lees je meer informatie over verschillende woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van starterswoningen en vrijstaand.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de gemiddelde verkoopprijs is €297.003.
 • Je hebt hier toegang tot diverse voorzieningen zoals sportclubs, scholen, restaurants, openbaar vervoer, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsTjerkwerd
Postcode8765
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Tjerkwerd april 2024

In ons overzicht bekijk je de beschikbare koopwoningen in april 2024. Maak een selectie aan de hand van ligging, vraagprijs, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, aantal kamers, woningtypeen meer onderwerpen zoals CV-ketel & mogelijkheden voor parkeren. Bel of mail de verkopende makelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook huizen te koop in Breezanddijk, Nijland, Dedgum, Parrega of Hieslum.

woning-te-koop-tjerkwerd

Studio of appartement kopen in Tjerkwerd

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Deze studio’s zijn voordelig, gebouwd op centraal gelegen locaties, in de basis gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en vergen ook niet al te veel onderhoud. Negatieve aspecten zijn: de woonoppervlakte is beperkt, er is geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Een prettige ligging en zeer levensloopbestendig.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 & 100 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas en daarbij 1800 kWh aan stroom.

Aanbod rijtjeshuis Tjerkwerd

De betekenis van een tussenwoning is een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen zijn betaalbaar en ze verbruiken niet veel energie. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. De minpunten zijn: geen garage en vooral buiten minimale privacy.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 82 m2 & 124 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1160 kuub gas en doorgaans 2350 kWh elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een specifiek hoekhuis in Tjerkwerd is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt vaak de auto goed parkeren. Je betaald wat meer in verhouding tot rijtjeswoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 89 m2 & 123 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2480 kWh stroom en 1300 m3 gas ingekocht.

2-onder-1-kap woningen Tjerkwerd

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Het is een heel ruim huis met voldoende beschutting. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Minpunten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 120 m2 – 140 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2690 kWh elektriciteit + 1300 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Er is veel ruimte rondom de woning en je hebt het meeste privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 145 m2 – 197 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3460 elektriciteit (kWh) + 1740 gas (m3) ingekocht.

Uitleg: een woning kopen in Tjerkwerd

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Als je huizen gaat bekijken dan is het een goed idee om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Als hij een goede calculatie heeft wat je kunt betalen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via platforms zoals Funda, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Jaap.nl, Pararius kan je nagenoeg alle woningen te koop in Tjerkwerd Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Neem dan contact op met de makelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Door een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bieding zal afhangen van de te verwachten marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Tevens is het aan te raden een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze persoon zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Check altijd of alle gegevens juist staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Als laatste is het tijd om de financiering van jouw volgende huis af te handelen. Aan de hand van het geaccepteerde bod, kosten koper (k.k.), eigen geld en directe verbouwkosten calculeert de specialist wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Als laatste ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Makelaardijen en taxateurs in Tjerkwerd

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden van een geschikte woning. Deze woningdeskundige zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Goed om te weten: de NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxateur is een specialist die objectief de waarde van een huis kan vaststellen door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Een dergelijk taxatierapport is benodigd voor het aanvragen van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de tabel hieronder tonen wij adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Tjerkwerd en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een deskundige hypotheekadviseur in Tjerkwerd helpt je van A tot Z bij het afsluiten van een hypotheek. Deze expert bekijkt jouw financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.850 – €2.650. In de lijst hierna verstrekken we adressen van financieel adviseurs in Tjerkwerd.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Tjerkwerd. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Tjerkwerd

Deze maand (april 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze omgeving. In de lijst hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Tjerkwerd en direct omgeving. Noemenswaardig: het gaat hierbij om de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Lees op deze website ook alles over Zelf huis verkopen.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Hoe duur is een woning in Tjerkwerd kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Súdwest-Fryslân registreren wij 42.501 huizen. De verdeling is als volgt: 34.625 (65,1%) koopwoningen en 7.876 (34,5%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 149 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €210.000 en de gem. verkoopprijs is €297.003. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Hierdoor kunnen we stellen dan het aanbod klein is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Tjerkwerd. Je moet er heel snel bij zijn en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Tjerkwerd?

Een huis in Súdwest-Fryslân gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1300 m3 gas en 2630 kWh stroom. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (830 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1800 elektra (kWh). Een huis dat vrijstaand is neemt flink meer energie af (1740 m3 per jaar aan gas en 3460 stroom (kWh)). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Tjerkwerd passen duurzame bronnen zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepomp, vloerisolatie, zonneboiler, dubbel glas toe om hun energierekening te verlagen.

Welk type gezinnen wonen in Tjerkwerd?

Dit gebied heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente leven 89.987 mensen in 39.929 verschillende huishoudens. Het gaat om 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 families zonder kinderen en 13.257 huishoudens met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,21 mensen (volwassenen en kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen bepaal je de vraagprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via persoonlijke en zakelijke netwerken. In de volgende stap zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en ga je bezichtigingen plannen. Als dat allemaal gelukt is gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan leg je alles vast in de (voorlopige) koopakte en de notariële overdrachtsakte. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Tjerkwerd?

In deze provincie zijn er een aantal bouwkavels waar een woonbestemming op zit. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Tjerkwerd laten ontwerpen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Nibud, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 8765.

Plaats een reactie