Woning kopen Parrega

Jouw volgende woning kopen in Parrega? Het is een gezellige plaats in de provincie Friesland. In de buurt heb je toegang tot verschillende faciliteiten zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. In aanvulling daarop vind je in de directe omgeving een park en natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. In de gemeente zijn er 42.501 woningen (65,1% koop, 34,5% huurwoning). De gemiddelde verkoopprijs is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €297.003. Op deze pagina tonen wij het recente woningaanbod in Parrega, contactgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Ook bieden we informatie over verschillende woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Je hebt de keuze uit rijtjeshuizen en grotere woningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de gemiddelde huizenprijs is €297.003.
 • Veel voorzieningen zoals voorzieningen zoals sportclubs, openbaar vervoer, restaurants, winkels, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsParrega
Postcode8763
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Parrega maart 2024

In het schema hierna blader je door alle woningen die in maart 2024 te koop worden aangeboden. Selecteer op perceeloppervlakte, aantal kamers, ligging, woningtype, vraagprijs, woonoppervlakteen extra details als CV-ketel of aanwezigheid van een garage. Meer weten? Informeer dan bij het makelaarskantoor voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het nieuwste woningaanbod in Dedgum, Tjerkwerd, Hieslum, Ferwoude & Exmorra.

woning-te-koop-parrega

Een appartement kopen in Parrega

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, hebben een zeer goede bereikbaarheid, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en de VvE doet het onderhoud. Vergeet niet: je hebt minder ruimte, er is geen eigen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Goede ligging en erg waardevast.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 & 99 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 830 m3 gas en +/- 1800 kWh stroom.

Rijtjeshuis Parrega

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat maakt dat het een veilige investering is. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte in en rondom huis en je hebt minder lichtinval.

 • Een typische starterswoning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 88 m2 en 108 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1160 kuub gas & 2350 kWh elektriciteit.

Hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Parrega is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt een grotere tuin, je hebt maar buren aan 1 kant, in de zomer meer zonlicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeshuis en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 93 m2 – 113 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2480 kWh elektra + 1300 m3 gas verstookt.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Parrega

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met voldoende beschutting. De totale bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Punten waar je op moet letten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 129 m2 & 151 m2.
 • Verwachting: er wordt 2690 kWh elektra + 1300 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Je geniet van ontzettend veel woonruimte en je geniet een grote mate van privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vaak zijn het wel dure huizen. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 141 m2 – 196 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3460 stroom (kWh) + 1740 gas (m3) ingekocht.

Samenvatting: een woning kopen in Parrega

 1. Bereken je max. hypotheek

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan raden wij aan om eerst je maximale hypotheek te weten. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Zodra hij een goede calculatie heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via platforms zoals Funda, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Vbo.nl, Pararius kan je nagenoeg alle woningen te koop in Parrega Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Door te kiezen voor een bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je bieding zal afhangen van de te verwachten marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het is vaak niet onverstandig een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze makelaar zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Loop na of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De opgesteld koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering te bevestigen. Aan de hand van koopsom, notariële kosten, kosten koper, belastingen, eigen geld en een bouwdepot voor verbouwing calculeert de specialist wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. In de laatste fase moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaardijen en woningtaxateurs in Parrega

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden van een geschikte woning. Deze specialist heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: de NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een taxatierapport heb je nodig bij het afsluiten van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. Hieronder tref je adresgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Parrega en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een erkende hypotheekadviseur in Parrega geeft je passend en persoonlijk advies bij het afsluiten van een hypotheek. De adviseur bekijkt jouw financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €2.000 – €2.650. In de lijst hierna verstrekken we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Parrega.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Parrega. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Parrega

De afgelopen periode (maart 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze regio. In de lijst hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Parrega en omliggende plekken. Disclaimer: het gaat hierbij om de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Op deze website lees je ook meer over Bedrijfspand.

Bekijk het aanbod op funda

Meest gestelde vragen over een koophuis

Hoe duur is gemiddeld een woning in Parrega kopen?

In de hele gemeente Súdwest-Fryslân bestaan er circa 42.501 woningen. Het gaat daarbij om 34.625 (65,1%) koopwoningen en 7.876 (34,5%) huurwoningen. Het doorsnee gebruiksoppervlakte is 149 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €210.000 en de gem. marktprijs is €297.003. De woningmarkt is krap. Dit heeft als gevolg dat er niet veel aanbod is en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Parrega. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Parrega?

Een huishouden in Súdwest-Fryslân kent een gem. verbruik van 1300 m3 per jaar aan gas en 2630 kWh electriciteit. Een studio of appartement verbruikt het minst (830 m3 per jaar aan gas en 1800 kWh elektra. Een vrijstaande villa is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1740 kuub gas en 3460 elektra (kWh)). Een groeiend aantal bezitters van huizen te koop in Parrega passen duurzame investeringen zoals dakisolatie, zonneboiler, dubbel glas, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, warmtepomp toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor type families wonen in Parrega?

Deze woonplaats heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente zijn 89.987 mensen in 39.929 verschillende gezinnen. Het betreft 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 gezinnen zonder kinderen en 13.257 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,21 personen (volwassenen en kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Om te beginnen bereken je de actuele marktprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of social media en marktplaats. Daarbij zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en plan je bezichtigingen in. Als dat allemaal gelukt is komen de biedingen binnen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan teken je het voorlopige koopcontract en de overdrachtsakte bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Parrega?

In de omgeving zijn diverse bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Parrega zetten. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 8763.

Plaats een reactie