Woning kopen Gaast

Wil je een woning kopen in Gaast? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. Op korte afstand heb je uiteenlopende voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Daarnaast geniet je hier ook van een heerlijk natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In 2024 zijn er in de gemeente 42.501 huizen (65,1% koop, 34,5% huurwoningen). De koopsom van een huis is recent fors gestegen en komt nu uit op €297.003. Op dit woningportaal vind je het actuele woningaanbod in Gaast, contactgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. In aanvulling daarop vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Het aanbod is heel divers met kleinere huizen en grote gezinswoningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €210.000, de gemiddelde verkoopprijs is €297.003.
 • In de directe omgeving zijn diverse faciliteiten zoals scholen, natuurgebieden, winkels, kinderopvang, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsGaast
Postcode8757
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Gaast mei 2024

Bijgaand ontdek je het actuele woningaanbod van mei 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op woningtype, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, bouwjaar, aantal kamers, vraagprijsen andere woningeigenschappen als zuinigheid & de aanwezigheid van een kelder. Neem contact op met de bewoners of makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op de Woningassistent bekijk je huizen die te koop staan in Allingawier, Exmorra, Piaam, Idsegahuizum of Makkum.

woning-te-koop-gaast

Eigen appartement kopen in Gaast

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, vaak gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en de VvE doet het onderhoud. Minpunten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, er is geen eigen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Centraal gelegen en lagere woonlasten.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 – 98 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 830 m3 gas en +/- 1800 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis te koop Gaast

Een tussenwoning is een woningtype die grenst aan tenminste twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze zijn ook waardevast. Natuurlijk zijn er negatieve punten: weinig ruimte (binnen en buiten) en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een typische starterswoning.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 89 m2 & 117 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1160 kuub gas en gem. 2350 kWh elektriciteitsverbruik.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Gaast is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt een grotere tuin, je geniet van meer privacy, minder last van schaduw en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot tussenwoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 80 m2 & 127 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2480 kWh elektriciteit en 1300 m3 gas gebruikt.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Gaast

Een twee onder een kap betekent 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het financieel haalbaar blijft. Aandachtspunten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 120 m2 – 144 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2690 kWh elektra + 1300 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je geniet een grote mate van privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 150 m2 – 193 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3460 elektriciteit (kWh) + 1740 gas (m3) gebruikt.

Uitleg: een woning kopen in Gaast

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan raden wij aan om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Eens hij een goede calculatie heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via platforms zoals Funda, Vbo.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Pararius, Huispedia kan je vrijwel alle woningen te koop in Gaast Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Neem dan contact op met de makelaar voor een rondleiding door het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Start met het biedingsproces

  Jouw bod stel je samen a.d.h.v. de waarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Jij kunt ook informeren om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze persoon kijkt mee tijdens de bezichtiging en stelt samen met jou het bod samen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles correct staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van het huis te bevestigen. A.d.h.v. het biedbedrag, notariële kosten, kosten koper, belastingen, eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en toekomstige verbouwingen calculeert de specialist wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Helemaal aan het einde maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Gaast

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden van een geschikte woning. Deze huis-expert weet veel over realistische marktprijzen. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en helpt je bij het verkoopproces. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxatie specialist is iemand die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een taxatierapport is een dossierstuk bij de financiering van de aankoop van een woning, een offerte voor een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de bijgaande tabel bekijk je adressen van kantoren zoals taxatie experts en makelaars in Gaast en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een professionele hypotheekadviseur in Gaast geeft je passend en persoonlijk advies bij het afsluiten van een hypotheek. De adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.950 & €3.100. In de opsomming hierna tref je namen en adressen van financieel adviseurs in Gaast.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Gaast. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Gaast

Deze maand (mei 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze gemeente. In de lijst hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Gaast en in de buurt. Disclaimer: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Lees op deze website ook alles over Overlijdensrisicoverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Wat kost nu een woning in Gaast kopen?

In de gemeente Súdwest-Fryslân registreren wij 42.501 woonhuizen. Het gaat om 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 149 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €210.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €297.003. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit zorgt ervoor dat de keuzes zeer beperkt zijn en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Gaast. Woningen staan kort te koop en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Gaast?

Een huis in Súdwest-Fryslân gebruikt gemiddeld 1300 kuub aardgas en 2630 elektra (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (830 kuub gas p/jaar en 1800 elektra (kWh). Een vrijstaande villa is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1740 m3 gas en 3460 elektra (kWh)). Veel huiseigenaren van huizen te koop in Gaast passen duurzame producten zoals spouwmuurisolatie, dubbel glas, warmtepomp, dakisolatie, zonneboiler, zonnepanelen toe om hun energiekosten te minderen.

Welk type gezinnen wonen in Gaast?

Deze buurt wordt omschreven als erg In de gemeente leven 89.987 personen in 39.929 verschillende gezinnen. Om wat specifieker te zijn: 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 gezinnen zonder kinderen en 13.257 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,21 personen.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Om te beginnen moet je een verkoopprijs bepalen en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. De meest gangbare middelen zijn Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via online marktplaatsen en sociale media. In de volgende stap style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Hierna komen de biedingen binnen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan resteert alleen nog de (voorlopige) koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Gaast?

In de omgeving kun je kiezen voor bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Gaast laten uittekenen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Rvo.nl voor postcodegebied 8757.

Plaats een reactie