Woning kopen Piaam

Snel een woning kopen in Piaam? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. In de buurt heb je veel dagelijkse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Ook tref je hier een bijzondere natuur waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. In totaal zijn er in deze gemeente 42.501 huizen (65,1% koopwoning, 34,5% huurhuizen). De gemiddelde verkoopprijs is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €297.003. Op deze pagina bekijk je het laatste woningaanbod in Piaam, gegevens van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Daarnaast vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Je vind hier zowel rijwoningen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €210.000, de gemiddelde prijs van een woning is €297.003.
 • Veel voorzieningen zoals opties zoals winkels, scholen, sportclubs, kinderopvang, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsPiaam
Postcode8756
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Piaam maart 2024

In ons overzicht ontdek je het actuele woningaanbod van maart 2024. Zoek op bouwjaar, aantal kamers, woonoppervlakte, ligging, vraagprijs, woningtypeen relevante factoren als energieneutraal en mogelijkheden voor parkeren. Neem contact op met het makelaarskantoor voor een bezichtigingsmoment. Via deze website bekijk je ook het nieuwste woningaanbod in Gaast, Allingawier, Idsegahuizum, Makkum & Cornwerd.

woning-te-koop-piaam

Appartement kopen in Piaam

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, gebouwd op centraal gelegen locaties, in de basis gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en zijn ook nog eens onderhoudsarm Niet vergeten: het woonoppervlak is niet al te groot, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Alle voorzieningen dichtbij en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 & 98 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 830 m3 gas en doorgaans 1800 kWh stroomverbruik.

Aanbod rijtjeshuis Piaam

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype wat maakt dat het een veilige investering is. Let wel op de volgende punten: geen garage en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • Vloeroppervlakte tussen de 73 m2 en 120 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1160 kuub gas en daarbij 2350 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

Een fraai hoekhuis in Piaam is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere tuin, je hebt veel meer vrijheid, in de zomer meer zonlicht en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijtjeshuizen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 98 m2 en 114 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2480 kWh elektriciteit & 1300 m3 gas gebruikt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Piaam

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het financieel haalbaar blijft. De kritieke factoren zijn: dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 121 m2 – 143 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2690 kWh stroom en 1300 kuub gas verstookt.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Je geniet van veel ruimte rondom de woning en je ervaart bijzonder veel privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 154 m2 & 201 m2.
 • Verwachting: er wordt 3460 stroom (kWh) & 1740 gas (m3)afgenomen.

Uitleg: een woning kopen in Piaam

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het een goed idee om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Zodra je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw bestedingsruimte is gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Een bezichtiging plannen

  Via websites als Funda, Pararius, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl kan je razendsnel woningen te koop in Piaam Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor het bezichtigen van het huis. Wanneer je de woning doorloopt kun je zelf de woning opnemen.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je bieding bereken je door te kijken naar de WOZ-waarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Tevens is het aan te raden een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze expert gaat mee met de rondleiding door de woning en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Controleer zorgvuldig of alle gegevens juist staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Nu is het tijd om de financiering van het huis in orde te maken. A.d.h.v. het bod, notariële kosten, kosten koper, belastingen, eigen geld en eventuele verbouwplannen wordt voor jou berekend hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Nu ben je bijna klaar. Als laatste maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Piaam

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze expert kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een actueel taxatierapport is nodig bij het afsluiten van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de bijgaande tabel bekijk je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Piaam en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een privé hypotheekadviseur in Piaam geeft advies bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Deze expert bekijkt jouw bestedingsruimte en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.950 – €3.100. In de volgende weergave check je adressen van financieel adviseurs in Piaam.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Piaam. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Piaam

Recent (maart 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze regio. Hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Piaam en daarbuiten. Let op: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Op deze website lees je ook meer over Rechtsbijstandverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Meest gestelde vragen over een koophuis

Wat kost een woning in Piaam kopen?

In de buurt van de gemeente Súdwest-Fryslân zijn er 42.501 huizen. We maken onderscheid tussen 34.625 (65,1%) koopwoningen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. woonoppervlak van 149 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €210.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €297.003. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Hierdoor kunnen we stellen dan de keuzes zeer beperkt zijn en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Piaam. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Piaam?

Een woonobject in Súdwest-Fryslân heeft een verbruik van gemiddeld 1300 m3 gas en 2630 stroom (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (830 m3 gas voor verwarming en warm water en 1800 kWh stroom. Een groot vrijstaand woonhuis is een grootverbruiker qua energie (1740 m3 gas voor verwarming en warm water en 3460 stroom (kWh)). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Piaam passen duurzame bronnen zoals zonneboiler, vloerisolatie, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, warmtepomp toe om de energierekening te verminderen.

Welk type huishoudens wonen in Piaam?

Deze gemeente kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente zijn 89.987 inwoners die we kunnen onderverdelen in 39.929 huishoudens. Hier wonen 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 gezinnen zonder kinderen en 13.257 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,21 mensen.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Aan het begin denk je na over de vraagprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, een open huis dag of via online marktplaatsen en sociale media. Ook zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en ga je bezichtigingen inplannen. In de volgende stap kunnen huizenzoekers een bod doen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan resteert alleen nog de koopakte en de overdrachtsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Piaam?

In deze streek zijn er verschillende bouwkavels met woonbestemming. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Piaam plaatsen. Neem contact op met de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Nibud, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 8756.

Plaats een reactie