Woning kopen Greonterp

Wil je een woning kopen in Greonterp? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In deze levendige buurt heb je meerdere faciliteiten als winkels, scholen en openbaar vervoer. Daarnaast ontdek je hier een prachtig groen natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In totaal zijn er in deze gemeente 42.501 huizen (65,1% koopwoning, 34,5% huurhuis). De gemiddelde prijs van een woning is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €297.003. Op deze website ontdek je het actuele woningaanbod in Greonterp, namen en adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Ook vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit kleinere huizen en vrijstaand.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de gemiddelde huizenprijs is €297.003.
 • Je hebt hier toegang tot diverse faciliteiten zoals scholen, sportclubs, kinderopvang, winkels, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsGreonterp
Postcode8658
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Greonterp juni 2024

Bijgaand check je het actuele woningaanbod van juni 2024. Zoek op perceeloppervlakte, aantal kamers, vraagprijs, bouwjaar, woonoppervlakte, woningtypeen additionele aspecten als verwarming of aanwezigheid van parkeerplaats. Interesse? Mail of bel de verkopende makelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Bekijk ook huizen te koop in Bolsward, Workum, IJlst, Sibrandabuorren en Dearsum.

woning-te-koop-greonterp

Appartement kopen in Greonterp

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn betaalbaar, ze zijn vaak gunstig gelegen, zijn gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en je hebt weinig onderhoud. Maar let op: de woonoppervlakte is beperkt, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Gunstige ligging en onderhoudsvriendelijk.
 • Woonoppervlak tussen de 70 m2 – 101 m2.
 • Het energiegebruik is circa 830 m3 gas & 1800 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Greonterp

Een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. De minpunten zijn: geen garage en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 87 m2 – 123 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1160 kuub gas en +/- 2350 kWh stroomverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Greonterp is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt iets meer beschutting, minder last van schaduw en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeswoningen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 80 m2 & 115 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2480 kWh elektriciteit + 1300 m3 gas verbruikt

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Greonterp

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het betaalbaar is. Punten waar je op moet letten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 121 m2 & 150 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2690 kWh elektriciteit en 1300 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je hebt ontzettend veel woonruimte en je hebt veruit de meeste privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 143 m2 en 199 m2.
 • Verwachting: er wordt 3460 elektriciteit (kWh) en 1740 gas (m3)afgenomen.

In vijf stappen een woning kopen in Greonterp

 1. Bereken je max. hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het verstandig om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Zodra je weet wat jouw max. hypotheek is gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via concepten als Funda, en ook Vbo.nl, Huispedia, Jaap.nl, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius kan je razendsnel woningen te koop in Greonterp Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Door te kiezen voor een bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat je wilt bieden zul je moeten bepalen met een analyse van de te verwachten marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Eventueel kan je kiezen om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze persoon loopt mee als je de woning gaat bekijken en helpt bij het uitbrengen van het bod. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? De koopakte kan dan opgesteld worden. Bekijk goed of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden staan. Deze koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van het huis dat je wilt kopen rond te maken. Door middel van de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), spaartegoeden en eventuele verbouwplannen berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Nu ben je bijna klaar. Als laatste onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Woningtaxateurs en makelaardijen in Greonterp

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het aankopen van een woning. Deze makelaar zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en helpt je bij het verkoopproces. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een dergelijk taxatierapport heb je nodig bij het afsluiten van een lening, het oversluiten van een hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met adressen van taxatie experts en makelaars in Greonterp en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een goede hypotheekadviseur in Greonterp geeft je passend en persoonlijk advies bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. De financieel adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.250 en €2.550. In het schema hier tref je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Greonterp.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Greonterp. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Greonterp

Recent (juni 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze buurt. In de tool hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Greonterp en omliggende plekken. Let op: je ziet hier enkel de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Lees op deze website ook alles over Toetsinkomen hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Greonterp kopen?

In en rondom de gemeente Súdwest-Fryslân vind je ongeveer 42.501 woningen. Dit zijn 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een gebruiksoppervlakte van gemiddeld 149 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €210.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €297.003. De woningmarkt is krap. Dat houdt in dat het aanbod klein is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Greonterp. De doorlooptijd van een woning is kort en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Greonterp?

Een woning in Súdwest-Fryslân verbruikt gemiddeld 1300 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2630 elektra (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (830 m3 aan gas en 1800 electriciteit (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is is een grootverbruiker qua energie (1740 kuub gas en 3460 kWh elektra). Veel huizenbezitters van huizen te koop in Greonterp passen duurzame artikelen zoals dubbel glas, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, warmtepomp, dakisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor type families wonen in Greonterp?

Deze buurt kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente zijn 89.987 mensen in 39.929 verschillende huishoudens. Dat betreffen 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 huishoudens zonder kinderen en 13.257 huishoudens met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,21 inwoners.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Allereerst moet je een verkoopprijs bepalen en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Bijvoorbeeld via Funda, een open huis dag of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Daarna moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. In de volgende stap gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan leg je afspraken vast in het (voorlopige) koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Greonterp?

In de omgeving zijn er verschillende bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Greonterp bouwen of laten bouwen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Rvo.nl, Nibud voor postcodegebied 8658.

Plaats een reactie