Woning kopen Hartwerd

Ga je een woning kopen in Hartwerd? Het is een erg populaire plek in de provincie Friesland. In de nabije omgeving heb je toegang tot allerhande dagelijkse voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Tevens kan je hier genieten van een schitterende natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De gemeente biedt 42.501 woningen (65,1% koop, 34,5% huur). De woningprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €297.003. Op deze website bekijk je het actuele woningaanbod in Hartwerd, contactgegevens van makelaars, taxateurs en hypotheekmakelaars. Daarnaast vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van kamers, appartementen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €210.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €297.003.
 • In de regio zijn veel opties zoals kinderopvang, sportclubs, scholen, natuurgebieden, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsHartwerd
Postcode8741
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Hartwerd juli 2024

Hieronder krijg je inzicht in optionele koophuizen die in juli 2024 worden verkocht. Je kunt eenvoudig zoeken op aantal kamers, ligging, bouwjaar, woningtype, perceeloppervlakte, woonoppervlakteen andere woningeigenschappen als verwarming en en de aanwezigheid van een tuin. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook woningen die te koop staan in Burgwerd, Hichtum, Hidaard, Reahûs of Itens.

woning-te-koop-hartwerd

Een appartement kopen in Hartwerd

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, zijn uitstekend bereikbaar, in de basis gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en het onderhoud is zeer beperkt. Negatieve aspecten zijn: de ruimte is beperkt, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Uitstekend bereikbaar en zeer levensloopbestendig.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 & 99 m2.
 • Het energiegebruik is circa 830 m3 gas & 1800 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Hartwerd

De betekenis van een tussenwoning is een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Natuurlijk zijn er negatieve punten: weinig ruimte in en rondom huis en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 89 m2 – 107 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1160 kuub gas en +/- 2350 kWh stroom.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Hartwerd is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een grotere tuin, je hebt iets meer beschutting, er komt meer daglicht binnen en je kunt vaak de auto goed parkeren. Je betaald wat meer in verhouding tot rijwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 97 m2 & 111 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2480 kWh stroom + 1300 m3 gas gebruikt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Hartwerd

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Je geniet van maximale ruimte en veel privacy. De totale bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Minpunten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 125 m2 & 148 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2690 kWh elektra en 1300 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Belangrijkste voordelen: enorm veel (woon)ruimte en je bent lekker op jezelf: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 152 m2 en 201 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3460 elektra (kWh) en 1740 gas (m3)afgenomen.

Stappenplan: een woning kopen in Hartwerd

 1. Bereken je max. hypotheek

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het gebruikelijk om te beginnen met een financiële check. Plan een vrijblijvend adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. In de situatie dat hij een goede calculatie heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via websites als Funda, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Pararius, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl kan je razendsnel woningen te koop in Hartwerd zoeken. Een mooi huis gevonden? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Op het moment dat je een bezichtiging doet kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Breng een bod uit

  Jouw bod stel je samen a.d.h.v. de waarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. Jij kunt ook informeren om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Hij of zij zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Check altijd of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden staan. De opgesteld koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis te bevestigen. Aan de hand van aankoopwaarde, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), spaartegoeden en toekomstige verbouwingen ontvang je een advies over hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Afsluitend teken je de akte van levering bij de notaris. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Taxateurs en makelaars in Hartwerd

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden en kopen van een huis. Deze specialist weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Advies: een NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die objectief de waarde van een huis kan vaststellen na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een dergelijk taxatierapport is verplicht voor de financiering van de aankoop van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In het overzicht hieronder tref je adressen van kantoren zoals taxatiebedrijven en makelaars in Hartwerd en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een professionele hypotheekadviseur in Hartwerd geeft financieel advies en helpt bij alle zaken omtrent een hypotheek. Jouw adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.200 en €3.200. In de volgende weergave vind je gegevens van financieel adviseurs in Hartwerd.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Hartwerd. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Hartwerd

De afgelopen periode (juli 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze gemeente. In de lijst hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Hartwerd en daarbuiten. Belangrijk detail: je ziet hier de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Check ook meer details over Hypotheekakte.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Hoe duur is een woning in Hartwerd kopen?

In de buurt van de gemeente Súdwest-Fryslân vinden we circa 42.501 woningen. De verdeling is als volgt: 34.625 (65,1%) koopwoningen en 7.876 (34,5%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 149 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €210.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €297.003. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit houdt in dat dat er maar weinig aanbod is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Hartwerd. Woningen staan kort te koop en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Hartwerd?

Een huishouden in Súdwest-Fryslân verbruikt qua energie gem. zo’n 1300 kuub gas en 2630 electriciteit (kWh). Een appartement is het meest zuinig (830 kuub aardgas en 1800 kWh electriciteit. Een vrijstaande villa is een grootverbruiker qua energie (1740 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3460 elektra (kWh)). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Hartwerd passen duurzame investeringen zoals warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, zonneboiler toe om hun energiekosten te minderen.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Hartwerd?

Deze buurt is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente verblijven 89.987 mensen in 39.929 verschillende huishoudens. Wat meer specifiek: 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 gezinnen zonder kinderen en 13.257 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,21 bewoners.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen calculeer je de huidige marktprijs en maak je een publiciteitsplan. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of social media en marktplaats. Daarna moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en maak je afspraken voor een rondleiding. Hierna kunnen huizenzoekers een bod doen. Een koper gevonden? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het (voorlopige) koopcontract en de notariële leveringsakte. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Hartwerd?

In deze buurt vind je diverse bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Hartwerd bouwen of laten bouwen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Rvo.nl voor postcodegebied 8741.

Plaats een reactie