Woning kopen Hichtum

Ga je een woning kopen in Hichtum? Het is een heerlijke plek in de provincie Friesland. In deze levendige buurt zijn er allerhande dagelijkse voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Daarbij vind je hier een park en natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. In totaal zijn er in deze gemeente 42.501 huizen (65,1% koop, 34,5% huur). De huizenprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €297.003. Op dit woningportaal check je het huidige woningaanbod in Hichtum, adressen van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. In aanvulling daarop lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een heerlijke plek in Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van kleinere huizen en exclusieve chalets.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de doorsnee verkoopprijs is €297.003.
 • In deze buurt vind jij veel faciliteiten zoals scholen, natuurgebieden, openbaar vervoer, winkels, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsHichtum
Postcode8743
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Hichtum maart 2024

In onderstaande weergave tref je het huidige beschikbare woningaanbod van maart 2024. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als ligging, aantal kamers, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, woningtype, bouwjaaren additionele aspecten als woninglabel of en de aanwezigheid van een tuin. Je kunt direct contact zoeken met de makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook woningen die te koop staan in Schettens, Longerhouw, Burgwerd, Hartwerd & Hidaard.

woning-te-koop-hichtum

Een appartement kopen in Hichtum

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, hebben een zeer goede bereikbaarheid, in de basis gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en de VvE doet het onderhoud. Minpunten zijn: het is allemaal wat kleiner, een tuin ontbreekt vaak en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Goede ligging en een gunstige aanschafprijs.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 – 94 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 830 m3 gas en tevens 1800 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis te koop Hichtum

Met een tussenwoning bedoelen we een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Wat betreft de nadelige aspecten: vaak een klein tuintje en je hebt wat minder privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 77 m2 & 107 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1160 kuub gas en 2350 kWh stroomverbruik.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Hichtum is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt een grotere tuin, je hebt meer privacy, in de zomer meer zonlicht en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijtjeswoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 96 m2 & 119 m2.
 • Schatting: er wordt 2480 kWh stroom + 1300 m3 gas gebruikt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Hichtum

De definitie van een twee onder een kap is: 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen waardoor de kosten relatief beperkt blijven. De kritieke factoren zijn: dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 126 m2 & 140 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2690 kWh stroom + 1300 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Het mooiste is: erg veel ruimte in en om de woning en je hebt maximale privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vaak zijn het wel dure huizen. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 140 m2 – 201 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3460 elektra (kWh) en 1740 gas (m3) gebruikt.

Uitleg: een woning kopen in Hichtum

 1. Bereken je max. hypotheek

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan doe je er goed aan om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. In de situatie dat hij berekend heeft wat je kunt lenen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via platforms zoals Funda, Pararius, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Vbo.nl kan je 24/7 woningen te koop in Hichtum Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Op het moment dat je een bezichtiging doet kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bod zul je moeten bepalen met een analyse van de te verwachten marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Eventueel kan je kiezen om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze deskundige gaat samen met jou het huis bekijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan wordt de koopakte opgesteld. Neem goed door of alle gegevens juist staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van de koop af te handelen. Op basis van de overeengekomen prijs, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), eigen middelen en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt voor jou berekend hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek geschikt is. Vervolgens maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Het eigendom wordt dan overschreven.

Taxateurs en makelaars in Hichtum

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze deskundige weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en helpt je bij het verkoopproces. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een dergelijk taxatierapport heb je nodig bij het afsluiten van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de onderstaande tabel vind je adressen van kantoren zoals taxatiebedrijven en makelaars in Hichtum en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een goede hypotheekadviseur in Hichtum geeft je persoonlijk advies bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.900 en €2.850. In de volgende weergave verstrekken we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Hichtum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Hichtum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Hichtum

De afgelopen tijd (maart 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze buurt. In onderstaande visuele weergave doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Hichtum en daarbuiten. Goed om te weten: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Lees op deze website ook alles over Overdrachtsbelasting.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ koophuis: veelgestelde vragen en antwoorden

Wat kost nu een woning in Hichtum kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Súdwest-Fryslân zijn er ruim 42.501 woonobjecten. Dit zijn 34.625 (65,1%) koopwoningen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Het doorsnee woonoppervlakte is 149 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €210.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €297.003. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Je moet er rekening mee houden dat er niet veel aanbod is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Hichtum. Je moet er heel snel bij zijn en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Hichtum?

Een woonobject in Súdwest-Fryslân verbruikt qua energie gem. zo’n 1300 m3 per jaar aan gas en 2630 kWh electriciteit. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (830 kuub gas en 1800 stroom (kWh). Een vrijstaand huis verbruikt de meeste energie (1740 m3 gas voor verwarming en warm water en 3460 kWh stroom). Veel bezitters van huizen te koop in Hichtum passen duurzame producten zoals warmtepomp, dubbel glas, zonnepanelen, dakisolatie, zonneboiler, vloerisolatie toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor gezinnen wonen in Hichtum?

Dit gebied heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente wonen 89.987 mensen in 39.929 verschillende huishoudens. Er wonen 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 families zonder kinderen en 13.257 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,21 inwoners.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase denk je na over de vraagprijs en maak je een verkoopplan. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, Open Huizen dagen of social media. Ook zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en ga je bezichtigingen inplannen. Nu kunnen huizenzoekers een bod doen. Een koper gevonden? Dan regel je enkel nog de koopakte en de akte van levering via een notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Hichtum?

In deze provincie zijn er meestal wel bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Hichtum bouwen of laten bouwen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Nibud, Consumentenbond, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8743.

Plaats een reactie