Woning kopen Longerhouw

Van plan om een woning te kopen in Longerhouw? Het is een erg populaire plek in de provincie Friesland. In de omgeving zijn er voldoende faciliteiten als winkels, scholen en openbaar vervoer. Tevens geniet je hier ook van een heerlijk natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De gemeente heeft 42.501 woningen (65,1% koopwoning, 34,5% huurwoningen). De prijs van een huis stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €297.003. Op deze informatieve website ontdek je het woningaanbod in Longerhouw, adressen van kantoren als verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Ook bieden we informatie over verschillende woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Het aanbod is heel divers met kleine appartementen en exclusieve chalets.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de gemiddelde huizenprijs is €297.003.
 • Je hebt hier toegang tot diverse opties zoals scholen, restaurants, sportclubs, winkels, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsLongerhouw
Postcode8745
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Longerhouw maart 2024

Met onze huizenzoeker blader je door het huidige beschikbare woningaanbod van maart 2024. Zoek specifiek o.b.v. woningtype, woonoppervlakte, vraagprijs, bouwjaar, aantal kamers, perceeloppervlakteen extra details als duurzaamheid & aanwezigheid van parkeerplaats. Extra info nodig? Bezoek dan de betreffende makelaar voor een snelle bezichtiging Via deze website bekijk je ook huizen te koop in Schraard, Wons, Schettens, Hichtum en Burgwerd.

woning-te-koop-longerhouw

Studio of appartement kopen in Longerhouw

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, je vind ze veel in het centrum, vaak gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en vergen ook niet al te veel onderhoud. Minpunten zijn: het is een relatief kleine woning, je moet de tuin vaak delen en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Centraal gelegen en zeer betaalbaar.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 65 m2 & 97 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 830 m3 gas en daarbij 1800 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Longerhouw

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn doorgaans een goede investering. Natuurlijk zijn er negatieve punten: beperkte woonruimte en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 77 m2 en 115 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1160 kuub gas en doorgaans 2350 kWh stroom.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Longerhouw is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je geniet van meer privacy, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je hebt meer opties voor een uitbouw. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met tussenwoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 98 m2 – 127 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2480 kWh stroom + 1300 m3 gas afgenomen.

2-onder-1-kap woningen Longerhouw

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met veel privacy. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. De kritieke factoren zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 122 m2 – 148 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2690 kWh elektra & 1300 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Er is erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je ervaart bijzonder veel privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 140 m2 en 197 m2.
 • Verwachting: er wordt 3460 elektra (kWh) en 1740 gas (m3) ingekocht.

Uitleg: een woning kopen in Longerhouw

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het het beste om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Als hij berekend heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Pararius, Huislijn.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Longerhouw zoeken. Een mooi huis gevonden? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide rondleiding. Op het moment dat je een bezichtiging doet krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bieding bepaal je op basis van de waarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Eventueel kan je kiezen om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze professional loopt mee als je de woning gaat bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan wordt de koopakte opgesteld. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden staan. De getekende koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van het huis definitief te regelen. Op basis van het geaccepteerde bod, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, spaartegoeden en directe verbouwkosten wordt vastgesteld wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. In het laatste stadium ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Longerhouw

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het aankopen van een woning. Deze specialist zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een actueel taxatierapport is een vereiste bij het aankopen van een huis, het oversluiten van een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de bijgaande tabel bekijk je adressen van kantoren zoals taxatiebedrijven en makelaars in Longerhouw en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een professionele hypotheekadviseur in Longerhouw helpt je van A tot Z bij het verkrijgen van een hypotheek. De bank of adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.800 – €2.850. In de opsomming hierna bieden we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Longerhouw.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Longerhouw. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Longerhouw

Afgelopen maand (maart 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze regio. In de tool hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Longerhouw en omgeving. Goed om te weten: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Mogelijk ook interessant: Energie vegelijken.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: Info over koophuizen kopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Longerhouw kopen?

In de buurt van de gemeente Súdwest-Fryslân vinden we circa 42.501 huizen. Je vindt hier circa 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurwoningen. De gem. woonoppervlakte is 149 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €210.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €297.003. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Je moet er rekening mee houden dat er niet veel aanbod is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Longerhouw. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en je dient vaak flink te overbieden.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Longerhouw?

Een huis in Súdwest-Fryslân kent een gem. verbruik van 1300 kuub aardgas en 2630 stroom (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (830 m3 gas voor verwarming en warm water en 1800 stroom (kWh). Een vrijstaand huis neemt flink meer energie af (1740 m3 gas en 3460 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Longerhouw passen duurzame oplossingen als spouwmuurisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, dubbel glas, vloerisolatie, dakisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor type families wonen in Longerhouw?

Dit gebied kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente leven 89.987 mensen die we kunnen onderverdelen in 39.929 huishoudens. Het betreft 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 gezinnen zonder kinderen en 13.257 huishoudens met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,21 mensen.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen bereken je de actuele marktprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Maak gebruik van Funda, Open Huizen dagen of je eigen netwerk. In de volgende stap zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en plan je bezichtigingen in. Daarna komen de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan regel je enkel nog de (voorlopige) koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Longerhouw?

In en rondom deze gemeente zijn er meestal wel bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Longerhouw plaatsen. Informeer bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Nibud, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8745.

Plaats een reactie