Woning kopen Koudum

Van plan om een woning te kopen in Koudum? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. Op korte afstand heb je toegang tot veel faciliteiten als basisscholen, kinderopvang en winkels. In aanvulling daarop kan je hier genieten van een heerlijk natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In 2024 zijn er in de gemeente 42.501 huizen (65,1% koophuis, 34,5% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde transactieprijs van een woning stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €297.003. Op dit huizenportaal bekijk je het nieuwe woningaanbod in Koudum, adressen van kantoren als makelaars, taxateurs en financieel adviseurs. Bovendien lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Er is een mix van kamers, appartementen en exclusieve chalets.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €210.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €297.003.
 • Je hebt hier toegang tot diverse faciliteiten zoals kinderopvang, natuurgebieden, winkels, sportclubs, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsKoudum
Postcode8782
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Koudum maart 2024

In ons overzicht bekijk je de beschikbare koopwoningen in maart 2024. Selecteer op bouwjaar, aantal kamers, ligging, vraagprijs, woonoppervlakte, perceeloppervlakteen andere woningeigenschappen als duurzaamheid of aanwezigheid van een bad. Neem contact op met de verkopende makelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook woningen die te koop staan in Franeker, Tzum, Nijhuizum, Wolsum of Folsgare.

woning-te-koop-koudum

Appartementen te koop Koudum

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, je vind ze veel in het centrum, in de regel gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en je hebt weinig onderhoud. Wat wel geldt: het is een relatief kleine woning, je moet de tuin vaak delen en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Goede ligging en zeer betaalbaar.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 en 92 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas en gem. 1800 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Koudum

Een tussenwoning is een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Let wel op de volgende punten: vaak een klein tuintje en je hebt minder lichtinval.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 79 m2 & 105 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1160 kuub gas en 2350 kWh aan elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Een fraai hoekhuis in Koudum is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt maar buren aan 1 kant, in de zomer meer zonlicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een rijtjeshuis en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 97 m2 & 128 m2.
 • Schatting: er wordt 2480 kWh elektriciteit + 1300 m3 gas verstookt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Koudum

De betekenis van een twee onder een kap is 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en je hebt deels het vrijstaande gevoel. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Nadelen zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 123 m2 – 143 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2690 kWh elektriciteit + 1300 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Er is erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt het meeste privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 143 m2 & 198 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3460 stroom (kWh) & 1740 gas (m3) ingekocht.

In 5 stappen: een woning kopen in Koudum

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het gebruikelijk om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Wanneer je inzicht hebt in wat je verantwoord kan lenen kan de zoektocht beginnen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Pararius, Vbo.nl, Huispedia, Jaap.nl kan je razendsnel woningen te koop in Koudum Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor het bezichtigen van het huis. Tijdens een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat je wilt bieden bereken je door te kijken naar de marktwaarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. Het is vaak niet onverstandig een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze expert gaat mee met de rondleiding door de woning en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan kan de koopakte worden opgesteld. Loop na of alles juist vermeld is en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  De volgende stap is om de financiering van het huis dat je wilt kopen te bevestigen. Door middel van het bod, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt voor jou berekend wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Vervolgens ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Taxateurs en makelaars in Koudum

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een passend koophuis. Deze huis-expert onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie specialist is iemand die de waarde van een woning bepaalt na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Dit taxatierapport is een vereiste bij het aanvragen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de bijgaande tabel bekijk je namen en adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Koudum en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een professionele hypotheekadviseur in Koudum geeft je persoonlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Jouw financiële man bekijkt jouw bestedingsruimte en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.400 & €2.500. In de volgende weergave tref je adressen van financieel adviseurs in Koudum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Koudum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Koudum

In maart 2024 zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze omgeving. In de lijst hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Koudum en daarbuiten. Belangrijk detail: je vindt alleen de vraagprijs, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Op deze website lees je ook meer over Appartement.

Bekijk het aanbod op funda

Alles wat je moet weten over een woning kopen

Hoe duur is een woning in Koudum kopen?

In en rondom de gemeente Súdwest-Fryslân bestaan er circa 42.501 woonobjecten. Het gaat om 34.625 (65,1%) koopwoningen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. De gemiddelde woonoppervlakte is 149 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €210.000 en de gem. verkoopprijs is €297.003. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dat houdt in dat de keuzes zeer beperkt zijn en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Koudum. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Koudum?

Een woning in Súdwest-Fryslân verbruikt gemiddeld 1300 m3 gas en 2630 kWh electriciteit. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (830 m3 gas en 1800 electriciteit (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is is een grootverbruiker qua energie (1740 m3 aan gas en 3460 kWh electriciteit). Meer en meer bezitters van huizen te koop in Koudum passen duurzame investeringen zoals spouwmuurisolatie, zonneboiler, dubbel glas, zonnepanelen, warmtepomp, dakisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Koudum?

Dit gebied heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente wonen 89.987 inwoners in 39.929 verschillende gezinnen. Dit zijn 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 huishoudens zonder kinderen en 13.257 huishoudens met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,21 mensen (volwassenen en kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin bereken je de actuele marktprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Bijvoorbeeld via Funda, Open Huizen dagen of social media. Vervolgens style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en leg je bezichtigen vast in de agenda. Als dat allemaal gelukt is begint het onderhandelen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan resteert alleen nog het voorlopige koopcontract en de overdrachtsakte bij de notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Koudum?

In deze buurt kun je kiezen voor bouwkavels die een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Koudum realiseren. Doe navraag bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Nibud, Eigenhuis.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 8723, 8782.

Plaats een reactie