Woning kopen Nijhuizum

Van plan om een woning te kopen in Nijhuizum? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. Op korte afstand zijn er meerdere dagelijkse voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Ook tref je hier een heerlijk natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In totaal zijn er in deze gemeente 42.501 woningen (65,1% koophuis, 34,5% huurhuis). De gemiddelde prijs van een huis neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €297.003. Op dit woningplatform check je het woningaanbod in Nijhuizum, contactgegevens van NVM-makelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. Verder tonen wij extra informatie over huizentypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Je vind hier onder andere kleine appartementen en grote gezinswoningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €297.003.
 • In de buurt vind je volop voorzieningen zoals openbaar vervoer, sportclubs, natuurgebieden, restaurants, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsNijhuizum
Postcode8775
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Nijhuizum maart 2024

Met onze woningzoeker check je alle woningen die in maart 2024 te koop worden aangeboden. Filter eenvoudig op woningtype, ligging, vraagprijs, woonoppervlakte, bouwjaar, perceeloppervlakteen extra details als CV-ketel & en de aanwezigheid van een balkon. Neem contact op met de betreffende makelaar voor een snelle bezichtiging Bekijk ook huizen die te koop staan in Koudum, Franeker, Wolsum, Folsgare of Tjalhuizum.

woning-te-koop-nijhuizum

Een appartement kopen in Nijhuizum

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, je vind ze veel in het centrum, zijn gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en zijn vaak onderdeel van een VvE. Minpunten zijn: de ruimte is beperkt, je moet de tuin vaak delen en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alle faciliteiten om de hoek en zeer betaalbaar.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 63 m2 – 94 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 830 m3 gas en 1800 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis Nijhuizum

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Belangrijke aandachtspunten zijn: weinig ruimte rondom de woning en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 79 m2 & 109 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1160 kuub gas en doorgaans 2350 kWh stroomverbruik.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een echt hoekhuis in Nijhuizum is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt wat minder inkijk, meer lichtinval en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Ze zijn vaak wat duurder dan een rijtjeswoning en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 81 m2 en 126 m2.
 • Schatting: er wordt 2480 kWh stroom & 1300 m3 gas verbruikt

2-onder-1 kap woning Nijhuizum

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Het is een heel ruim huis met veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Nadelen zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 122 m2 en 141 m2.
 • Verwachting: er wordt 2690 kWh stroom + 1300 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Het mooiste is: veel woonruimte, een grote tuin en je hebt maximale privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 153 m2 & 193 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3460 stroom (kWh) & 1740 gas (m3) verbruikt

Stappenplan: een woning kopen in Nijhuizum

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Als je huizen gaat bekijken dan is het verstandig om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Vanaf het moment dat hij een goede calculatie heeft wat jouw max. hypotheek is kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via concepten als Funda, en ook Pararius, Huislijn.nl, Vbo.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Nijhuizum Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide bezichtiging. Bij de bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Het is vaak niet onverstandig een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze huis-expert zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en adviseert je over de bieding. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Is jouw bod het winnende bod? Dan wordt de koopakte opgesteld. Check altijd of alle gegevens juist staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Als laatste is het tijd om de financiering van de koop rond te maken. Door middel van het geaccepteerde bod, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en een bouwdepot voor verbouwing wordt vastgesteld hoeveel je moet lenen en welke hypotheek daarbij past. Als laatste ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaars en taxateurs in Nijhuizum

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze deskundige kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Advies: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een dergelijk taxatierapport is benodigd voor het kopen van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de onderstaande tabel vind je adresgegevens van taxateurs en makelaars in Nijhuizum en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een deskundige hypotheekadviseur in Nijhuizum helpt je van A tot Z bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. De financieel adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €2.000 – €3.150. In de lijst hierna tref je contactgegevens van financieel adviseurs in Nijhuizum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Nijhuizum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Nijhuizum

Recent (maart 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze regio. In onderstaande visuele weergave kun je zoeken door alle verkochte woningen in Nijhuizum en omgeving. Goed om te weten: dit zijn puur vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Klik ook direct door naar de pagina over 2-onder-1-kap.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Wat kost gemiddeld een woning in Nijhuizum kopen?

In de buurt van de gemeente Súdwest-Fryslân zijn er ruim 42.501 woonhuizen. Hierbij spreken we van 34.625 (65,1%) koopwoningen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 149 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €210.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €297.003. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit houdt in dat er niet veel aanbod is en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Nijhuizum. Woning zijn vaak snel verkocht en je dient vaak flink te overbieden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Nijhuizum?

Een woning in Súdwest-Fryslân verbruikt gemiddeld 1300 m3 gas en 2630 stroom (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (830 kuub gas en 1800 electriciteit (kWh). Een vrijstaande woning gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1740 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3460 kWh electriciteit). Een steeds groter deel eigenaren van huizen te koop in Nijhuizum passen duurzame investeringen zoals warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie, dubbel glas, zonnepanelen, spouwmuurisolatie toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor gezinnen wonen in Nijhuizum?

Deze woonplaats kent een gevarieerde samenleving. In deze gemeente zijn 89.987 inwoners in 39.929 verschillende gezinnen. Om wat specifieker te zijn: 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 families zonder kinderen en 13.257 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,21 bewoners.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats stel je een vraagprijs op en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Populaire kanalen zijn Funda, een open huis dag of via online marktplaatsen en sociale media. Ook moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en leg je bezichtigen vast in de agenda. Als dat allemaal gelukt is starten biedingen en onderhandelingen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan volgen nog het voorlopige koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Nijhuizum?

In en rondom deze gemeente zijn meerdere bouwkavels beschikbaar waar een woonbestemming op zit. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Nijhuizum realiseren. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 8775.

Plaats een reactie