Woning kopen Wolsum

Alles weten over woning kopen in Wolsum? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Friesland. In de omgeving bestaan er voldoende voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Daarnaast tref je hier een schitterende natuur, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In totaal zijn er in deze gemeente 42.501 huizen (65,1% koopwoning, 34,5% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde transactieprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €297.003. Op Woningassistent.nl tonen wij het huidige woningaanbod in Wolsum, adressen van makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Tevens lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. kleine appartementen en exclusieve chalets.
 • In 2023 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de gemiddelde verkoopprijs is €297.003.
 • In deze buurt vind jij veel mogelijkheden zoals natuurgebieden, kinderopvang, scholen, openbaar vervoer, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsWolsum
Postcode8774
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Wolsum december 2023

In deze lijst blader je door het actuele woningaanbod van december 2023. Filter eenvoudig op bouwjaar, ligging, woonoppervlakte, woningtype, aantal kamers, perceeloppervlakteen meer onderwerpen zoals energieprestaties of aanwezigheid van parkeerplaats. Meer weten? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook woningen die te koop staan in Nijhuizum, Koudum, Folsgare, Tjalhuizum & Nijland.

woning-te-koop-wolsum

Studio of appartement kopen in Wolsum

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze zijn vaak gunstig gelegen, zijn gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en je hebt weinig onderhoud. Belangrijke nadelen: het woonoppervlak is niet al te groot, een tuin ontbreekt vaak en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Gunstige ligging en minder energiekosten.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 & 104 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 830 m3 gas en doorgaans 1800 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis Wolsum

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt wat minder privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 81 m2 & 122 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1160 kuub gas & 2350 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een fraai hoekhuis in Wolsum is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt meer groen om de woning, je hebt iets meer beschutting, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je hebt meer opties voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan tussenwoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 97 m2 – 127 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2480 kWh elektriciteit en 1300 m3 gas afgenomen.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Wolsum

De betekenis van een twee onder een kap is 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. In en rondom het huis is veel oppervlak met voldoende beschutting. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het betaalbaar is. Punten waar je op moet letten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 123 m2 & 153 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2690 kWh elektriciteit & 1300 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van erg veel ruimte in en buiten je huis en je geniet een grote mate van privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 150 m2 & 196 m2.
 • Verwachting: er wordt 3460 elektriciteit (kWh) + 1740 gas (m3) ingekocht.

In 5 stappen: een woning kopen in Wolsum

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Wanneer je op woningjacht gaat dan raden wij aan om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Zodra je inzicht hebt in wat je verantwoord kan lenen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via concepten als Funda, en ook Pararius, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Huispedia kan je 24/7 woningen te koop in Wolsum Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor het bezichtigen van het huis. Door een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Jouw bod zul je moeten bepalen met een analyse van de WOZ-waarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Jij kunt ook informeren om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze professional gaat samen met jou het huis bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? De koopakte kan dan opgesteld worden. Loop na of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De gezamenlijke koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering rond te maken. Gebaseerd op aankoopsom, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), eigen geld en te verwachten verbouwkosten en investeringen berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Als laatste moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Taxateurs en makelaardijen in Wolsum

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Hij of zij heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Belangrijk: een NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een deskundige die de marktwaarde van een huis inschat op basis van een aantal factoren. Een actueel taxatierapport is verplicht voor het verkrijgen van een lening, een offerte voor een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. Hieronder tonen wij adresgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Wolsum en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Wolsum helpt je bij het afsluiten van een passende hypotheek. De financieel adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.550 – €2.650. In de lijst hierna tref je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Wolsum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Wolsum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Wolsum

Deze maand (december 2023) zijn er weer veel woningen verkocht in deze omgeving. In de zoekmachine hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Wolsum en omgeving. Disclaimer: je ziet hier de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Check ook meer details over Hoekwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Wat kost gemiddeld een woning in Wolsum kopen?

In en rondom de gemeente Súdwest-Fryslân registreren wij 42.501 woonhuizen. Het gaat om 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. woonoppervlak van 149 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €210.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €297.003. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit zorgt ervoor dat er niet veel aanbod is en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Wolsum. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Wolsum?

Een huis in Súdwest-Fryslân gebruikt gemiddeld 1300 kuub aardgas en 2630 kWh elektra. Een flat of appartement is relatief zuinig (830 m3 per jaar aan gas en 1800 kWh elektra. Een huis dat vrijstaand is verbruikt de meeste energie (1740 m3 aan gas en 3460 kWh electriciteit). Steeds meer bezitters van huizen te koop in Wolsum passen duurzame bronnen zoals dubbel glas, vloerisolatie, zonneboiler, dakisolatie, zonnepanelen, warmtepomp toe om hun energiekosten te minderen.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Wolsum?

Dit gebied kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente verblijven 89.987 personen in 39.929 gezinnen. Dit zijn 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 gezinnen zonder kinderen en 13.257 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,21 personen (volwassenen en kinderen).

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

In de eerste plaats bereken je de actuele marktprijs en maak je een verkoopplan. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, een open huis dag of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Tevens zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en ga je bezichtigingen inplannen. Daarna komen de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je alles vast in de voorlopige koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Wolsum?

In deze provincie zijn er verschillende bouwkavels waar een woonbestemming op zit. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Wolsum bouwen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rvo.nl, Nibud, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 8774.

Plaats een reactie