Woning kopen Tzum

Jouw aanstaande woning kopen in Tzum? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. In de nabije omgeving vind je allerhande faciliteiten als kinderopvang, scholen en winkels. Tevens tref je hier een prachtige natuur, perfect voor een wandeling of fietstocht. In 2024 zijn er in de gemeente 21.376 woningen (67,3% koop, 32,5% huurhuis). De huizenprijs is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €247.730. Op deze informatieve website blader je door het nieuwe woningaanbod in Tzum, adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekmakelaars. Verder bieden we informatie over verschillende woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Je vind hier onder andere kleine appartementen en grote gezinswoningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €173.000, de gemiddelde verkoopprijs is €247.730.
 • In de buurt vind je volop faciliteiten zoals scholen, openbaar vervoer, kinderopvang, winkels, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWaadhoeke
PlaatsTzum
Postcode8804
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)46.090
Aantal huishoudens20.299
Aantal huishoudens met kinderen6.817
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen21.376
Aantal koopwoningen19.180
Aantal huurwoningen2.196
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€173.000
Gemiddelde verkoopprijs€247.730
Gemiddeld gasverbruik1370 m3
Gemiddeld stroomverbruik2720 kWh

Woningaanbod Tzum mei 2024

Hieronder krijg je inzicht in alle woningen die in mei 2024 te koop worden aangeboden. Kies op basis van aantal kamers, vraagprijs, woningtype, perceeloppervlakte, ligging, woonoppervlakteen relevante factoren als CV-ketel & en de aanwezigheid van een tuin. Interesse? Mail of bel de makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Via deze website bekijk je ook woningen die te koop staan in Hitzum, Achlum, Franeker, Koudum en Nijhuizum.

woning-te-koop-tzum

Appartementen te koop Tzum

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar, vaak gelegen op een centrale plek, zijn doorgaans gelijkvloers hebben weinig stookkosten en zijn ook nog eens onderhoudsarm Negatieve aspecten zijn: het is een relatief kleine woning, een tuin ontbreekt vaak en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Uitstekend bereikbaar en erg waardevast.
 • Woonoppervlak tussen de 65 m2 en 90 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 780 m3 gas en 1760 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis Tzum

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Natuurlijk zijn er negatieve punten: weinig ruimte in en rondom huis en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een echte starterswoning.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 73 m2 en 105 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1180 kuub gas & 2330 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een echt hoekhuis in Tzum is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt maar buren aan 1 kant, in de zomer meer zonlicht en je kunt vaak de auto goed parkeren. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een rijtjeswoning en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 98 m2 & 119 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2400 kWh elektriciteit en 1280 m3 gas afgenomen.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Tzum

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Het is een heel ruim huis met voldoende beschutting. Je kunt de bouwkosten delen waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Negatieve aspecten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 120 m2 en 150 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2520 kWh elektriciteit en 1260 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Belangrijkste voordelen: ontzettend veel woonruimte en je hebt maximale privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 154 m2 en 200 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3400 stroom (kWh) + 1720 gas (m3) ingekocht.

Samenvatting: een woning kopen in Tzum

 1. Bereken je max. hypotheek

  Als je huizen gaat bekijken dan adviseren wij om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat hij berekend heeft wat je kunt betalen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Woningen bezichtigen

  Op de website van Funda, maar ook Pararius, Jaap.nl, Huispedia, Vbo.nl, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl kan je woningen te koop in Tzum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een bezichtiging. Bij de bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Wat je wilt bieden komt tot stand door de te verwachten marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Eventueel kan je kiezen om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze huis-expert kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Controleer zorgvuldig of alles volgens afspraak erin staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  De volgende stap is om de financiering van het huis te bevestigen. Door middel van het bod, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, zelf in te brengen spaargeld en noodzakelijke verbouwingen wordt vastgesteld wat de maximale lening is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Afsluitend onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaars en woningtaxateurs in Tzum

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden en kopen van een huis. Deze expert onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxateur is een deskundige die de waarde van een woning bepaalt door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Een actueel taxatierapport is benodigd voor het kopen van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. Bijgaand tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Tzum en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een erkend hypotheekadviseur in Tzum geeft je persoonlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. De financieel adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.350 en €2.750. In de tabel hieronder bieden we contactgegevens van financieel adviseurs in Tzum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Tzum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Tzum

Deze maand (mei 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze buurt. In de lijst hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Tzum en direct omgeving. Disclaimer: je vindt alleen de vraagprijs, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Lees op deze website ook alles over Halfvrijstaande woning.

Bekijk het aanbod op funda

Meest gestelde vragen over een koophuis

Wat kost een woning in Tzum kopen?

In de gemeente Waadhoeke registreren wij 21.376 woonobjecten. De verdeling is als volgt: 19.180 (67,3%) koophuizen en 2.196 (32,5%) huurwoningen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 149 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €173.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €247.730. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dit heeft als gevolg dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Tzum. Woning zijn vaak snel verkocht en je dient vaak flink te overbieden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Tzum?

Een woning in Waadhoeke gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1370 kuub aardgas en 2720 electriciteit (kWh). Een appartement is het meest zuinig (780 kuub gas p/jaar en 1760 kWh electriciteit. Een vrijstaande villa gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1720 kuub gas p/jaar en 3400 elektra (kWh)). Een groeiend aantal bezitters van huizen te koop in Tzum passen duurzame verwarmingsbronnen als zonneboiler, dakisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonnepanelen, warmtepomp toe om de energienota te drukken.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Tzum?

Deze woonplaats wordt omschreven als erg In de gemeente zijn 46.090 mensen in 20.299 huishoudens. Dit zijn 6.793 eenpersoonshuishoudens, 6.689 huishoudens zonder kinderen en 6.817 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,23 personen (volwassenen en kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats moet je een verkoopprijs bepalen en ga je aan de slag met een verkoopplan. De meest gangbare middelen zijn Funda, de NVM Open Huizen Dag of social media en marktplaats. Tevens ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Hierna begint het onderhandelen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan volgen nog de koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Tzum?

In de omgeving zijn diverse bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Tzum laten ontwerpen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.waadhoeke.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Milieucentraal, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8804.

Plaats een reactie