Woning kopen Franeker

Alles weten over woning kopen in Franeker? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Friesland. Op korte afstand bestaan er uiteenlopende voorzieningen als winkels, OV en scholen. Bovendien tref je hier een bijzondere natuur waar je echt tot rust kan komen. In de gemeente staan er 21.376 huizen (67,3% koopwoning, 32,5% huur). De gemiddelde verkoopprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €247.730. Op Woningassistent.nl ontdek je het laatste woningaanbod in Franeker, gegevens van makelaardijen, taxateurs en hypotheekbedrijven. Daarnaast lees je meer informatie over verschillende woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. starterswoningen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €173.000, de gemiddelde verkoopprijs is €247.730.
 • In deze buurt vind jij veel faciliteiten zoals kinderopvang, openbaar vervoer, winkels, sportclubs, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWaadhoeke
PlaatsFraneker
Postcode8801
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)46.090
Aantal huishoudens20.299
Aantal huishoudens met kinderen6.817
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen21.376
Aantal koopwoningen19.180
Aantal huurwoningen2.196
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€173.000
Gemiddelde verkoopprijs€247.730
Gemiddeld gasverbruik1370 m3
Gemiddeld stroomverbruik2720 kWh

Woningaanbod Franeker april 2024

Bijgaand bieden we de beschikbare koopwoningen in april 2024. Zoek op aantal kamers, ligging, perceeloppervlakte, woningtype, vraagprijs, bouwjaaren extra details als verwarming & en de aanwezigheid van een balkon. Extra info nodig? Bezoek dan de verkoopmakelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook het huizenaanbod in Tzum, Hitzum, Koudum, Nijhuizum & Wolsum.

woning-te-koop-franeker

Aanbod appartement kopen in Franeker

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Deze studio’s zijn voordelig, ze zijn vaak gunstig gelegen, bijna altijd gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en zijn vaak onderdeel van een VvE. Negatieve aspecten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, vaak is er een gedeelde tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Uitstekend bereikbaar en een gunstige aanschafprijs.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 – 100 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 780 m3 gas en tevens 1760 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Franeker

Een tussenwoning is een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. Rijwoningen zijn betaalbaar en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Wat betreft de nadelige aspecten: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 89 m2 – 122 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1180 kuub gas + 2330 kWh elektriciteit.

Hoekwoning

Een net hoekhuis in Franeker is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt meer groen om de woning, je hebt wat minder inkijk, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt vaak de auto goed parkeren. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeswoning en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 82 m2 – 125 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2400 kWh elektriciteit + 1280 m3 gas verstookt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Franeker

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met voldoende beschutting. De aanneemsom deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Punten van aandacht zijn: dat je minder keuze in bouwstijl hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 135 m2 – 142 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2520 kWh elektra en 1260 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt erg veel ruimte in en buiten je huis en je bent lekker op jezelf: van de buren merk je vrijwel niets. Let op: Goedkoop is het niet. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 151 m2 en 196 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3400 elektriciteit (kWh) en 1720 gas (m3)afgenomen.

Stappenplan: een woning kopen in Franeker

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan raden wij aan om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat hij berekend heeft wat jouw bestedingsruimte is kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Jaap.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Franeker Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor een rondleiding door het huis. Bij het bekijken van de woning krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Wat jij wil bieden stel je samen a.d.h.v. de marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Eventueel kan je kiezen om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze expert gaat mee met de rondleiding door de woning en zal een indicatie geven van het ideale bod. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Bekijk goed of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden staan. De opgesteld koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van jouw volgende huis in orde te maken. A.d.h.v. koopsom, kosten koper (k.k.), eigen geld en een bouwdepot voor verbouwing calculeert de specialist welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek daarbij past. Als laatste onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Het eigendom wordt dan overschreven.

Taxateurs en makelaars in Franeker

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze specialist weet waar een goed bod aan moet voldoen. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van een woning bepaalt door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Een actueel taxatierapport is een dossierstuk bij het afsluiten van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In het overzicht hieronder vind je adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Franeker en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een professionele hypotheekadviseur in Franeker geeft advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Deze expert kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.350 – €2.850. In de opsomming hierna vind je namen en adressen van financieel adviseurs in Franeker.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Franeker. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Franeker

In april 2024 zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze streek. In de tool hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Franeker en in de buurt. Belangrijk: dit zijn alleen de vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Lees ook verder over Vrijstaande woning .

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Hoe duur is een woning in Franeker kopen?

In de buurt van de gemeente Waadhoeke zijn er ruim 21.376 woonhuizen. De verdeling is als volgt: 19.180 (67,3%) koophuizen en 2.196 (32,5%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 149 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €173.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €247.730. De woningmarkt is krap. Dat houdt in dat er maar beperkt aanbod is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Franeker. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat is het energieverbruik van woningen in Franeker?

Een woonhuis in Waadhoeke verbruikt gemiddeld 1370 m3 gas en 2720 kWh stroom. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (780 m3 per jaar aan gas en 1760 stroom (kWh). Een vrijstaande villa gebruikt vaak het meeste energie (1720 m3 per jaar aan gas en 3400 kWh elektra). Steeds meer huiseigenaren van huizen te koop in Franeker passen duurzame producten zoals zonneboiler, vloerisolatie, dubbel glas, warmtepomp, zonnepanelen, spouwmuurisolatie toe om de energienota te drukken.

Wat voor type families wonen in Franeker?

Deze woonplaats heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente leven 46.090 mensen in 20.299 verschillende gezinnen. Wat meer specifiek: 6.793 eenpersoonshuishoudens, 6.689 huishoudens zonder kinderen en 6.817 huishoudens met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,23 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Als eerste moet je een verkoopprijs bepalen en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de Open Huizen dagen of je eigen netwerk. Daarbij moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en ga je bezichtigingen plannen. Daarna komen de biedingen binnen. Een koper gevonden? Dan leg je afspraken vast in het (voorlopige) koopcontract en de notariële overdrachtsakte. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Franeker?

In deze streek vind je diverse bouwkavels die een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Franeker bouwen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.waadhoeke.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Rvo.nl voor postcodegebied 8800, 8801, 8802.

Plaats een reactie