Woning kopen Loënga

Ga je een woning kopen in Loënga? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In de regio zijn er uiteenlopende faciliteiten winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. In aanvulling daarop vind je in de directe omgeving een heerlijk natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. Er zijn in deze gemeente in totaal 42.501 huizen (65,1% koopwoning, 34,5% huur). De woningprijs is de laatste jaren fors toegenomen tot €297.003. Op dit woningplatform bekijk je het actuele woningaanbod in Loënga, adresgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Ook vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Het aanbod is heel divers met kleine appartementen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de gemiddelde woningprijs is €297.003.
 • In de directe omgeving zijn diverse faciliteiten zoals kinderopvang, restaurants, winkels, natuurgebieden, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsLoënga
Postcode8631
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Loënga maart 2024

Met onze huizenzoeker vind je optionele koophuizen die in maart 2024 worden verkocht. Filter eenvoudig op woonoppervlakte, ligging, vraagprijs, perceeloppervlakte, bouwjaar, woningtypeen additionele aspecten als verwarming & mogelijkheden voor parkeren. Interesse? Mail of bel de betreffende makelaar voor een bezichtigingsmoment. Op ons woningplatform bekijk je ook woningen die te koop staan in Tirns, Ysbrechtum, Scharnegoutum, Goënga & Gauw.

woning-te-koop-loenga

Een appartement kopen in Loënga

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, vaak gelegen op een centrale plek, zijn gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en de VvE doet het onderhoud. Aandachtspunten zijn: de woonoppervlakte is beperkt, er is geen eigen tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Een prettige ligging en geen tuinonderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 & 99 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 830 m3 gas en doorgaans 1800 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Loënga

De betekenis van een tussenwoning is een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen zijn betaalbaar en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze zijn doorgaans een goede investering. Let wel op de volgende punten: geen garage en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een typische starterswoning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 75 m2 & 118 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1160 kuub gas + 2350 kWh elektriciteit.

Hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Loënga is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt maar buren aan 1 kant, minder last van schaduw en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Ze zijn vaak wat duurder dan rijwoningen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 100 m2 & 121 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2480 kWh elektriciteit & 1300 m3 gas gebruikt.

2-onder-1-kap woningen Loënga

De definitie van een twee onder een kap is: 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. In en rondom het huis is veel oppervlak met voldoende beschutting. De bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. De kritieke factoren zijn: dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 120 m2 & 149 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2690 kWh elektra + 1300 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Er is ontzettend veel woonruimte en je bent lekker op jezelf: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 153 m2 en 197 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3460 stroom (kWh) en 1740 gas (m3) gebruikt.

Samenvatting: een woning kopen in Loënga

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het verstandig om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Op het moment dat hij berekend heeft wat je kunt lenen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Op de website van Funda, maar ook Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Pararius, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl kan je razendsnel woningen te koop in Loënga Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Door te kiezen voor een bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Start met het biedingsproces

  Wat jij wil bieden bereken je door te kijken naar de marktwaarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. Tevens is het aan te raden een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze makelaar gaat mee met de rondleiding door de woning en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan tekenen beide partijen een koopakte. Loop na of alles correct staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Nu is het zaak om de financiering van de woning te bevestigen. Door middel van het geaccepteerde bod, notariële kosten, kosten koper, belastingen, spaartegoeden en toekomstige verbouwingen ontvang je een advies over hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Helemaal aan het einde moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaars en taxateurs in Loënga

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden van een geschikte woning. Deze makelaar kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxateur is een deskundige die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt aan de hand van verschillende thema’s. Het taxatierapport is nodig bij het verkrijgen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In het overzicht hieronder bieden wij gegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Loënga en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een deskundige hypotheekadviseur in Loënga geeft financieel advies en helpt bij het verkrijgen van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.800 & €3.000. In de volgende weergave verstrekken we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Loënga.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Loënga. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Loënga

Recent (maart 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze omgeving. Hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Loënga en omliggende plekken. Noemenswaardig: dit zijn puur vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Bekijk ook meer informatie over Lineaire hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat kost nu een woning in Loënga kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Súdwest-Fryslân vind je ongeveer 42.501 woonhuizen. Het gaat daarbij om 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurwoningen. Het doorsnee gebruiksoppervlakte is 149 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €210.000 en de gem. marktprijs is €297.003. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Je moet er rekening mee houden dat er niet veel aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Loënga. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Loënga?

Een huis in Súdwest-Fryslân verbruikt qua energie gem. zo’n 1300 m3 gas en 2630 elektra (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (830 kuub gas p/jaar en 1800 kWh elektra. Een vrijstaande woning is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1740 m3 aan gas en 3460 electriciteit (kWh)). Een aanmerkelijk deel bezitters van huizen te koop in Loënga passen duurzame artikelen zoals spouwmuurisolatie, zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp, dubbel glas, dakisolatie toe om de energienota te drukken.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Loënga?

Deze regio is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente wonen 89.987 personen in 39.929 gezinnen. Dat betreffen 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 families zonder kinderen en 13.257 huishoudens met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,21 bewoners.

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste stel je een vraagprijs op en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Populaire kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen van NVM of Facebook/instagram. Nu zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en maak je afspraken voor een rondleiding. Hierna kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. een mooi bod ontvangen? Dan leg je afspraken vast in de (voorlopige) koopakte en de leveringsakte bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Loënga?

In deze buurt kun je kiezen voor bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Loënga zetten. Neem contact op met de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Nibud, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8631.

Plaats een reactie