Woning kopen Tirns

Ga je een woning kopen in Tirns? Het is een gezellige plaats in de provincie Friesland. In de omgeving heb je toegang tot verschillende voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. In aanvulling daarop vind je in de directe omgeving een mooi en rustig natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. De gemeente heeft 42.501 huizen (65,1% koop, 34,5% huurwoningen). De prijs van een huis stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €297.003. Op Woningassistent.nl check je het beschikbare woningaanbod in Tirns, namen en adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Verder vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit benedenwoningen en luxe villa’s.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €210.000, de basis verkoopprijs is €297.003.
 • In de regio zijn veel opties zoals sportclubs, restaurants, winkels, natuurgebieden, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsTirns
Postcode8632
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Tirns maart 2024

In het overzicht hieronder ontdek je alle huizen die deze maand (maart 2024) te koop staan. Selecteer op woonoppervlakte, vraagprijs, ligging, woningtype, aantal kamers, bouwjaaren extra details als zuinigheid & rolstoelvriendelijk. Bel of mail de verkopende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je woningen die te koop staan in Ysbrechtum, Boazum, Loënga, Scharnegoutum & Goënga.

woning-te-koop-tirns

Appartement kopen in Tirns

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, zijn uitstekend bereikbaar, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, verbruiken niet al te veel energie en het onderhoud is zeer beperkt. Negatieve aspecten zijn: het is een relatief kleine woning, er is geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Een prettige ligging en onderhoudsvriendelijk.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 en 96 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 830 m3 gas en tevens 1800 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis Tirns

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze zijn doorgaans een goede investering. Natuurlijk zijn er negatieve punten: geen garage en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 74 m2 & 110 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1160 kuub gas en tevens 2350 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning kopen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Tirns is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt iets meer beschutting, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt vaak de auto goed parkeren. Ze zijn vaak wat duurder dan rijtjeswoningen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 85 m2 – 130 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2480 kWh elektra en 1300 m3 gas verbruikt

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Tirns

Een twee onder een kap betekent 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het financieel haalbaar blijft. Negatieve aspecten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 134 m2 en 144 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2690 kWh elektra + 1300 kuub gas afgenomen.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt enorm veel (woon)ruimte en je bent lekker op jezelf: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 152 m2 & 191 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3460 stroom (kWh) & 1740 gas (m3)afgenomen.

Uitleg: een woning kopen in Tirns

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het verstandig om eerst je maximale hypotheek te weten. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Zodra hij een goede calculatie heeft wat je verantwoord kan lenen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via woningzoeksites als Funda, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Jaap.nl kan je razendsnel woningen te koop in Tirns Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Bel de makelaar dan direct voor het bezichtigen van het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bod bepaal je op basis van de WOZ-waarde en de bestedingsruimte qua lening. In veel situaties is het een aanrader om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze huis-expert gaat mee met de rondleiding door de woning en stelt samen met jou het bod samen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles juist vermeld is en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van de woning rond te maken. A.d.h.v. het geaccepteerde bod, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, eigen geld en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt voor jou berekend wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Nu ben je bijna klaar. Als laatste onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaardijen en taxateurs in Tirns

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze professional onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en helpt je bij het verkoopproces. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een deskundige die de marktwaarde van een object berekend na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een actueel taxatierapport heb je nodig bij het verkrijgen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de bijgaande tabel tonen wij adressen van kantoren zoals taxateurs en makelaars in Tirns en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Tirns geeft financieel advies en helpt bij het verkrijgen van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €2.000 en €2.750. In de tabel hieronder verstrekken we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Tirns.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Tirns. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Tirns

De afgelopen periode (maart 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze omgeving. In het overzicht hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Tirns en direct omgeving. Erg belangrijk: het gaat hier enkel om vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Klik ook direct door naar de pagina over Aflossingsvrije hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Hoe duur is een woning in Tirns kopen?

In de hele gemeente Súdwest-Fryslân vinden we circa 42.501 woningen. Je vindt hier circa 34.625 (65,1%) koopwoningen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 149 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €210.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €297.003. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit houdt in dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Tirns. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Tirns?

Een huis in Súdwest-Fryslân gebruikt gemiddeld 1300 kuub gas p/jaar en 2630 kWh electriciteit. Een appartement of flat is relatief zuinig (830 m3 gas voor verwarming en warm water en 1800 electriciteit (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is is een grootverbruiker qua energie (1740 m3 gas voor verwarming en warm water en 3460 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in Tirns passen duurzame artikelen zoals warmtepomp, vloerisolatie, dubbel glas, zonneboiler, zonnepanelen, spouwmuurisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor type families wonen in Tirns?

Deze buurt is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente leven 89.987 mensen in 39.929 verschillende huishoudens. Wat meer specifiek: 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 families zonder kinderen en 13.257 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,21 personen (volwassenen en kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Allereerst bereken je de actuele marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Maak gebruik van Funda, een open huis dag of social media en marktplaats. Hiervoor moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en ga je bezichtigingen plannen. Als dat allemaal gelukt is gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je afspraken vast in het (voorlopige) koopcontract en de akte van levering bij de notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Tirns?

In deze streek zijn diverse bouwkavels met woonbestemming. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Tirns bouwen of laten bouwen. Informeer bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Rvo.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8632.

Plaats een reactie