Woning kopen Schraard

Jouw ideale woning kopen in Schraard? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In de nabije buurt zijn er voldoende dagelijkse voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Tevens vind je in de directe omgeving een schitterende natuur om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. De gemeente heeft 42.501 woningen (65,1% koop, 34,5% huurhuis). De woningprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €297.003. Op dit huizenplatform blader je door het woningaanbod in Schraard, adresgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Verder vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit tussenwoningen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €210.000, de gemiddelde prijs van een woning is €297.003.
 • In de regio vind je volop mogelijkheden zoals natuurgebieden, kinderopvang, restaurants, openbaar vervoer, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsSchraard
Postcode8746
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Schraard juni 2024

In ons overzicht maak je kennis met alle huizen die te koop staan in juni 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op ligging, bouwjaar, woningtype, vraagprijs, woonoppervlakte, aantal kamersen relevante factoren als CV-ketel of parkeermogelijkheden. Meer weten? Informeer dan bij het makelaarskantoor voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het nieuwste woningaanbod in Wons, Witmarsum, Longerhouw, Schettens en Hichtum.

woning-te-koop-schraard

Eigen appartement kopen in Schraard

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, zijn uitstekend bereikbaar, zijn doorgaans gelijkvloers zijn zeer energiezuinig en de VvE doet het onderhoud. Minpunten zijn: slechts een beperkt vloeroppervlak, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Centraal gelegen en een gunstige aanschafprijs.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 – 94 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas & 1800 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis te koop Schraard

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Belangrijke aandachtspunten zijn: weinig ruimte in en rondom huis en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 83 m2 & 107 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1160 kuub gas en doorgaans 2350 kWh stroom.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een net hoekhuis in Schraard is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een grotere kavel, je hebt wat minder inkijk, minder last van schaduw en je hebt meer opties voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijwoningen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 81 m2 en 129 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2480 kWh elektriciteit + 1300 m3 gas gebruikt.

2-onder-1 kap woning Schraard

Een twee onder een kap wil zeggen 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt deels het vrijstaande gevoel. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Punten waar je op moet letten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 128 m2 en 143 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2690 kWh elektriciteit en 1300 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Het mooiste is: enorm veel (woon)ruimte en je hebt maximale privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 155 m2 en 202 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3460 elektra (kWh) & 1740 gas (m3) verstookt.

Uitleg: een woning kopen in Schraard

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het het beste om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Zodra je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je kunt lenen kan de zoektocht beginnen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl kan je 24/7 woningen te koop in Schraard Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Bij het doorlopen van de woning zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bod zul je moeten bepalen met een analyse van de te verwachten marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Het is vaak niet onverstandig een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze huis-expert kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb je het hoogste bedrag geboden? De koopakte zal dan worden samengesteld. Loop na of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Je koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van de woning te bevestigen. A.d.h.v. het bod, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en toekomstige verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast wat het hypotheekbedrag moet worden en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. In het laatste stadium maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Taxateurs en makelaars in Schraard

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis. Hij of zij kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de marktwaarde van een huis inschat door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Een actueel taxatierapport is verplicht voor het afsluiten van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. Bijgaand bieden wij gegevens van taxateurs en makelaars in Schraard en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een deskundige hypotheekadviseur in Schraard geeft je passend en persoonlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Deze expert bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.300 en €3.300. In onderstaande lijst bekijk je adressen van financieel adviseurs in Schraard.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Schraard. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Schraard

De afgelopen tijd (juni 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze buurt. In de lijst hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Schraard en net daarbuiten. Goed om te weten: je vindt alleen de vraagprijs, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Mogelijk ook interessant: Internet vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ koophuis: veelgestelde vragen en antwoorden

Wat kost nu een woning in Schraard kopen?

In deze gemeente Súdwest-Fryslân vinden we circa 42.501 woonhuizen. Hierbij spreken we van 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Het vloeroppervlakte is gemiddeld 149 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €210.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €297.003. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit houdt in dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Schraard. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Schraard?

Een woonhuis in Súdwest-Fryslân kent een gem. verbruik van 1300 kuub gas p/jaar en 2630 elektra (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (830 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1800 kWh elektra. Een vrijstaande villa neemt flink meer energie af (1740 m3 per jaar aan gas en 3460 kWh elektra). Een steeds groter deel huiseigenaren van huizen te koop in Schraard passen duurzame producten zoals dubbel glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, zonneboiler, zonnepanelen toe om de energienota te drukken.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Schraard?

Deze omgeving heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente wonen 89.987 personen in 39.929 gezinnen. Het betreft 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 huishoudens zonder kinderen en 13.257 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,21 mensen (volwassenen en kinderen).

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

In de eerste plaats bepaal je de vraagprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Populaire kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via bekenden, vrienden en familie. Hiervoor zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en plan je bezichtigingen in. In de vervolgstap starten biedingen en onderhandelingen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan is het tijd voor het voorlopige koopcontract en de notariële overdrachtsakte. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Schraard?

In deze buurt zijn er meestal wel bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Schraard zetten. Doe navraag bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Nibud, Milieucentraal, Rvo.nl voor postcodegebied 8746.

Plaats een reactie