Woning kopen Wons

Alles weten over woning kopen in Wons? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In de regio zijn er verschillende voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. In aanvulling daarop kan je hier genieten van een park en natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. De gemeente herbergt in totaal 42.501 woningen (65,1% koopwoning, 34,5% huur, particulier en woningcorporaties). De prijs van een huis stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €297.003. Op deze website tonen wij het beschikbare woningaanbod in Wons, gegevens van makelaardijen, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Ook tonen wij extra informatie over huizentypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Het aanbod is heel divers met bovenwoningen en luxe villa’s.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €210.000, de gemiddelde verkoopprijs is €297.003.
 • Je hebt hier toegang tot diverse voorzieningen zoals winkels, openbaar vervoer, natuurgebieden, kinderopvang, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsWons
Postcode8747
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Wons maart 2024

Onderstaand bekijk je alle woningen die in maart 2024 te koop worden aangeboden. Selecteer op woonoppervlakte, aantal kamers, vraagprijs, ligging, woningtype, perceeloppervlakteen extra details als CV-ketel en de aanwezigheid van een kelder. Neem contact op met de verkoopmakelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op de Woningassistent bekijk je het actuele woningaanbod in Witmarsum, Pingjum, Schraard, Longerhouw & Schettens.

woning-te-koop-wons

Eigen appartement kopen in Wons

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, ze zijn vaak gunstig gelegen, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en zijn vaak onderdeel van een VvE. Wat wel geldt: slechts een beperkt vloeroppervlak, vaak is er een gedeelde tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Uitstekend bereikbaar en zeer levensloopbestendig.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 en 100 m2.
 • Het energiegebruik is circa 830 m3 gas en 1800 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Wons

De betekenis van een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen zijn betaalbaar en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat maakt dat het een veilige investering is. Wat betreft de nadelige aspecten: beperkte woonruimte en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 88 m2 en 119 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1160 kuub gas en daarbij 2350 kWh elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Wons is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt wat minder inkijk, meer lichtinval en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Ze zijn vaak wat duurder dan rijtjeshuizen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 100 m2 – 120 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2480 kWh elektriciteit en 1300 m3 gas verstookt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Wons

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Het is een heel ruim huis met voldoende beschutting. De bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Aandachtspunten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 121 m2 – 149 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2690 kWh elektriciteit en 1300 kuub gas verbruikt

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Het mooiste is: ontzettend veel woonruimte en je hebt een groot gevoel van privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 142 m2 & 190 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3460 elektriciteit (kWh) & 1740 gas (m3) verstookt.

Samenvatting: een woning kopen in Wons

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het gebruikelijk om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Als hij berekend heeft wat je maximaal kunt lenen gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via concepten als Funda, en ook Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Pararius kan je 24/7 woningen te koop in Wons Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Contacteer dan de verkopende makelaar voor het bezichtigen van het huis. Op het moment dat je een bezichtiging doet krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Start met het biedingsproces

  Je bieding bepaal je op basis van de te verwachten marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. In veel situaties is het een aanrader om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze specialist loopt mee als je de woning gaat bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb je het hoogste bedrag geboden? De koopakte kan dan opgesteld worden. Loop na of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden staan. De gezamenlijke koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering in orde te maken. Gebaseerd op het bod, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, spaargeld dat je zelf meeneemt en toekomstige verbouwingen wordt vastgesteld wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Helemaal aan het einde ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaars in Wons

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze professional zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een specialist die de marktwaarde van een huis inschat op basis van vaste criteria. Een taxatierapport is verplicht voor het verkrijgen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de onderstaande tabel bieden wij contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Wons en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Wons geeft advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. De financieel adviseur bekijkt jouw financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.200 en €2.600. In onderstaande lijst vind je gegevens van financieel adviseurs in Wons.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Wons. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Wons

De afgelopen tijd (maart 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze buurt. In de tool hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Wons en omliggende plekken. Belangrijk: dit zijn puur vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Lees op deze website ook alles over Alles in pakket vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat kost gemiddeld een woning in Wons kopen?

In de hele gemeente Súdwest-Fryslân vind je ongeveer 42.501 woonhuizen. Er zijn 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurwoningen. Huizen kennen een gem. vloeroppervlakte van 149 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €210.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €297.003. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit zorgt ervoor dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Wons. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Wons?

Een woonhuis in Súdwest-Fryslân verbruikt qua energie gem. zo’n 1300 m3 gas voor verwarming en warm water en 2630 kWh electriciteit. Een appartement of flat is relatief zuinig (830 kuub aardgas en 1800 kWh elektra. Een vrijstaand huis is topverbruiker qua energie (1740 kuub gas p/jaar en 3460 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Wons passen duurzame producten zoals spouwmuurisolatie, zonneboiler, zonnepanelen, dubbel glas, warmtepomp, vloerisolatie toe om de energienota te drukken.

Welk type huishoudens wonen in Wons?

Dit buurtschap wordt omschreven als erg In deze gemeente leven 89.987 inwoners in 39.929 verschillende gezinnen. Dat betreffen 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 gezinnen zonder kinderen en 13.257 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,21 bewoners.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Allereerst moet je een verkoopprijs bepalen en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Maak gebruik van Funda, een open dag organiseren of social media. Daarbij zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. In de volgende stap kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Een passend bod ontvangen? Dan volgen nog de koopakte en de akte van levering bij de notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Wons?

In deze regio zijn er verschillende bouwkavels met woonbestemming. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Wons realiseren. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Nibud, Rvo.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 8747.

Plaats een reactie