Woning kopen Oosthem

Jouw volgende woning kopen in Oosthem? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Friesland. In deze levendige buurt heb je toegang tot meerdere faciliteiten als basisscholen, kinderopvang en winkels. In aanvulling daarop ontdek je hier een heerlijk natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. In 2024 zijn er in de gemeente 42.501 woningen (65,1% koopwoning, 34,5% huurwoning). De gemiddelde transactieprijs van een woning is recent fors gestegen en komt nu uit op €297.003. Op Woningassistent.nl bieden wij het laatste woningaanbod in Oosthem, adressen van kantoren als verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Tevens bieden we informatie over verschillende woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Het aanbod is divers met zowel starterswoningen en exclusieve chalets.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €210.000, de gemiddelde prijs van een woning is €297.003.
 • In de buurt vind je volop faciliteiten zoals restaurants, winkels, openbaar vervoer, natuurgebieden, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsOosthem
Postcode8618
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Oosthem februari 2024

Met onze huizenzoeker check je alle huizen die te koop staan in februari 2024. Zoom verder in op bouwjaar, ligging, perceeloppervlakte, aantal kamers, woningtype, vraagprijsen extra details als energielabel of aanwezigheid van een bad. Je kunt direct contact zoeken met de verkoopmakelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het nieuwste woningaanbod in Heeg, Hommerts, Abbega, Westhem & Blauwhuis.

woning-te-koop-oosthem

Appartement kopen in Oosthem

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar, je vind ze veel in het centrum, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, gebruiken weinig gas en stroom en zijn vaak onderdeel van een VvE. Belangrijke nadelen: slechts een beperkt vloeroppervlak, er is geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Een prettige ligging en lagere woonlasten.
 • Woonoppervlak tussen de 62 m2 & 104 m2.
 • Het energiegebruik is circa 830 m3 gas + 1800 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis kopen Oosthem

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte rondom de woning en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Waardevaste investering.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 75 m2 & 116 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1160 kuub gas en 2350 kWh stroom.

Aanbod hoekwoningen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Oosthem is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere tuin, je hebt veel meer vrijheid, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Je betaald wat meer in verhouding tot rijwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 82 m2 – 119 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2480 kWh elektriciteit en 1300 m3 gas ingekocht.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Oosthem

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het betaalbaar is. Punten waar je op moet letten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 127 m2 – 152 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2690 kWh elektriciteit + 1300 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Je geniet van veel ruimte rondom de woning en je hebt veruit de meeste privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 151 m2 en 195 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3460 elektra (kWh) en 1740 gas (m3)verstookt.

In 5 stappen: een woning kopen in Oosthem

 1. Bereken je max. hypotheek

  Als je huizen gaat bekijken dan is het gebruikelijk om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. In de situatie dat het duidelijk is wat je kunt betalen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Woningen bezichtigen

  Op de website van Funda, maar ook Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huispedia kan je razendsnel woningen te koop in Oosthem Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor het bezichtigen van het huis. Wanneer je de woning doorloopt krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bieding bereken je door te kijken naar de woningwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. In veel situaties is het een aanrader om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Hij of zij zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en adviseert je over de bieding. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Bekijk goed of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De gezamenlijke koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te handelen. Aan de hand van het biedbedrag, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), eigen middelen en directe verbouwkosten stelt de hypotheekadviseur vast wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Als laatste die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Taxateurs en makelaardijen in Oosthem

Een aankoopmakelaar helpt je bij het aankopen van een woning. Deze expert kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Belangrijk: een NVM makelaar beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een deskundige die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt door te kijken naar diverse aspecten. Een dergelijk taxatierapport is een dossierstuk bij het aankopen van een huis, het ophogen van een bestaande hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de tabel hieronder vind je adressen van kantoren zoals taxatiebedrijven en makelaars in Oosthem en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Oosthem geeft je passend en persoonlijk advies bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. De financieel adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.400 – €3.200. In onderstaande lijst check je contactgegevens van financieel adviseurs in Oosthem.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Oosthem. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Oosthem

De afgelopen tijd (februari 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze regio. In onderstaande visuele weergave vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Oosthem en omgeving. Noemenswaardig: je vindt alleen de vraagprijs, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Op deze website lees je ook meer over Warmtepomp.

Bekijk het aanbod op funda

Meest gestelde vragen over een koophuis

Wat kost nu een woning in Oosthem kopen?

In de hele gemeente Súdwest-Fryslân zijn er ruim 42.501 woonobjecten. Er zijn 34.625 (65,1%) koopwoningen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 149 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €210.000 en de gem. verkoopprijs is €297.003. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dit betekent dat er niet veel aanbod is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Oosthem. Woning zijn vaak snel verkocht en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Oosthem?

Een huishouden in Súdwest-Fryslân gebruikt gemiddeld 1300 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2630 elektra (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (830 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1800 kWh elektra. Een vrijstaande villa neemt flink meer energie af (1740 m3 per jaar aan gas en 3460 kWh stroom). Meer en meer eigenaren van huizen te koop in Oosthem passen duurzame oplossingen als vloerisolatie, warmtepomp, dakisolatie, zonnepanelen, zonneboiler, dubbel glas toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor huishoudens wonen in Oosthem?

Deze gemeente kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente verblijven 89.987 inwoners in 39.929 verschillende gezinnen. Dat betreffen 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 huishoudens zonder kinderen en 13.257 families met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,21 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste moet je een verkoopprijs bepalen en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Maak gebruik van Funda, de Open Huizen dagen van NVM of Facebook/instagram. Hiervoor moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en maak je afspraken voor een rondleiding. Als dat allemaal gelukt is krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan volgen nog de voorlopige koopovereenkomst en de notariële overdrachtsakte. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Oosthem?

In en rondom deze gemeente zijn meerdere bouwkavels beschikbaar waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Oosthem realiseren. Doe navraag bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Nibud voor postcodegebied 8618.

Plaats een reactie