Woning kopen Poppenwier

Jouw volgende woning kopen in Poppenwier? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Friesland. Op korte afstand zijn er uiteenlopende dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. In aanvulling daarop geniet je hier ook van een schitterende natuur waar je echt tot rust kan komen. In 2024 zijn er in de gemeente 42.501 woningen (65,1% koop, 34,5% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde transactieprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €297.003. Op dit huizenplatform vind je het laatste woningaanbod in Poppenwier, adressen van kantoren als makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Daarnaast tonen wij extra informatie over huizentypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een heerlijke plek in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit kamers, appartementen en grote gezinswoningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €297.003.
 • In de regio vind je volop opties zoals openbaar vervoer, winkels, scholen, natuurgebieden, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsPoppenwier
Postcode9013
Netnummer0566 (+31566)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Poppenwier februari 2024

Met onze woningzoeker check je de beschikbare koopwoningen in februari 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op perceeloppervlakte, vraagprijs, woonoppervlakte, aantal kamers, woningtype, bouwjaaren meer onderwerpen zoals zuinigheid & parkeeropties. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook het woningaanbod Tersoal, Easterwierrum, Raerd, Jirnsum of Friens.

woning-te-koop-poppenwier

Studio of appartement kopen in Poppenwier

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn niet duur, ze zijn centraal gelegen, in de basis gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en de VvE doet het onderhoud. Wat wel geldt: het is een relatief kleine woning, er is geen eigen tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Goede ligging en minder energiekosten.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 69 m2 & 100 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 830 m3 gas en 1800 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis te koop Poppenwier

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype wat maakt dat het een veilige investering is. Natuurlijk zijn er negatieve punten: weinig ruimte in en rondom huis en je hebt minder lichtinval.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 72 m2 en 120 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1160 kuub gas + 2350 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning kopen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Poppenwier is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere kavel, je hebt maar buren aan 1 kant, minder last van schaduw en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijwoningen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 92 m2 en 119 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2480 kWh stroom + 1300 m3 gas verstookt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Poppenwier

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. Je kunt de bouwkosten delen waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Punten waar je op moet letten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 120 m2 en 143 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2690 kWh elektra + 1300 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je geniet van erg veel ruimte in en buiten je huis en je ervaart bijzonder veel privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 140 m2 en 196 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3460 elektra (kWh) + 1740 gas (m3) ingekocht.

Samenvatting: een woning kopen in Poppenwier

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan doe je er goed aan om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. In de situatie dat het duidelijk is wat je kunt lenen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via woningzoeksites als Funda, Huispedia, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl kan je woningen te koop in Poppenwier Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Probeer dan een afspraak te maken voor een rondleiding door het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bod stel je samen a.d.h.v. de te verwachten marktwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Het is vaak niet onverstandig een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze huis-expert zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en stelt samen met jou het bod samen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Loop na of alles klopt en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  De volgende stap is om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te ronden. Gebaseerd op aankoopsom, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en een bouwdepot voor verbouwing stelt de hypotheekadviseur vast welk hypotheekbedrag nodig is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. In het laatste stadium maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Taxateurs en makelaardijen in Poppenwier

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden van een geschikte woning. Deze specialist onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en helpt je bij het verkoopproces. Belangrijk: een NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen aan de hand van verschillende thema’s. Zo’n taxatierapport is een dossierstuk bij de financiering van de aankoop van een woning, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de tabel hieronder bekijk je gegevens van taxatie experts en makelaars in Poppenwier en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een privé hypotheekadviseur in Poppenwier geeft financieel advies en helpt bij het afsluiten van een hypotheek. De bank of adviseur loopt jouw financiële situatie door en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €2.000 & €2.950. In het schema hier vind je adressen van financieel adviseurs in Poppenwier.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Poppenwier. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Poppenwier

In februari 2024 zijn er weer veel woningen verkocht in deze gemeente. In de lijst hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Poppenwier en direct omgeving. Goed om te weten: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Mogelijk ook interessant: Voorlopig koopcontract.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ koophuis: veelgestelde vragen en antwoorden

Hoe duur is gemiddeld een woning in Poppenwier kopen?

In de gemeente Súdwest-Fryslân zijn er ruim 42.501 woonobjecten. Het gaat daarbij om 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurwoningen. Het doorsnee woonoppervlakte is 149 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €210.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €297.003. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit heeft als gevolg dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Poppenwier. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Poppenwier?

Een woonobject in Súdwest-Fryslân verbruikt qua energie gem. zo’n 1300 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2630 kWh electriciteit. Een flat of appartement is relatief zuinig (830 m3 gas en 1800 kWh elektra. Een vrijstaande woning neemt flink meer energie af (1740 kuub aardgas en 3460 kWh elektra). Meer en meer huiseigenaren van huizen te koop in Poppenwier passen duurzame verwarmingsbronnen als zonneboiler, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonnepanelen, warmtepomp toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Poppenwier?

Dit gebied heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente verblijven 89.987 personen die we kunnen onderverdelen in 39.929 gezinnen. Dit zijn 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 families zonder kinderen en 13.257 huishoudens met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,21 mensen (volwassenen en kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Om te beginnen bepaal je de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Bekende kanalen zijn Funda, een open huis dag of je eigen netwerk. Hierna ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en plan je bezichtigingen in. Nu begint het onderhandelen. Een passend bod ontvangen? Dan is het tijd voor het voorlopige koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Poppenwier?

In deze regio zijn er een aantal bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Poppenwier bouwen of laten bouwen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 9013.

Plaats een reactie