Woning kopen Waaksens

Jouw ideale woning kopen in Waaksens? Het is een heerlijke plek in de provincie Friesland. In de regio zijn er uiteenlopende faciliteiten zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Ook vind je in de directe omgeving een schitterende natuur, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In de gemeente zijn er in totaal 42.501 huizen (65,1% koopwoning, 34,5% huur). De gemiddelde transactieprijs van een woning is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €297.003. Op dit woningportaal check je het woningaanbod in Waaksens, adresgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Ook lees je meer informatie over verschillende woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van rijtjeshuizen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de gemiddelde verkoopprijs is €297.003.
 • In de buurt vind je volop voorzieningen zoals restaurants, winkels, scholen, sportclubs, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsWaaksens
Postcode8845
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Waaksens februari 2024

Bijgaand blader je door de beschikbare koopwoningen in februari 2024. Zoek op aantal kamers, bouwjaar, ligging, woningtype, vraagprijs, perceeloppervlakteen andere woningeigenschappen als duurzaamheid en mogelijkheden voor parkeren. Je kunt direct contact zoeken met de bewoners of makelaardij voor een bezichtigingsmoment. Op de Woningassistent bekijk je het huizenaanbod in Tzummarum, Firdgum, Hinnaard, Spannum en Wjelsryp.

woning-te-koop-waaksens

Appartement kopen in Waaksens

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, zijn uitstekend bereikbaar, in de regel gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en vallen vaak binnen een VvE constructie. Vergeet niet: je hebt minder ruimte, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en geen tuinonderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 en 90 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas en gem. 1800 kWh stroomverbruik.

Aanbod rijtjeshuis Waaksens

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je zit dus aan beide kanten vast. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze zijn ook waardevast. Natuurlijk zijn er negatieve punten: een zeer beperkt vloeroppervlak en vooral buiten minimale privacy.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 71 m2 & 110 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1160 kuub gas en 2350 kWh stroom.

Een hoekwoning kopen

Een specifiek hoekhuis in Waaksens is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt iets meer beschutting, in de zomer meer zonlicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Ze zijn vaak wat duurder dan een tussenwoning en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 89 m2 & 119 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2480 kWh elektra + 1300 m3 gas gebruikt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Waaksens

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Het is een heel ruim huis en veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Aandachtspunten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 120 m2 – 154 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2690 kWh stroom en 1300 kuub gas verstookt.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van erg veel ruimte in en om de woning en je bent lekker op jezelf: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 151 m2 – 201 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3460 stroom (kWh) en 1740 gas (m3) verstookt.

Samenvatting: een woning kopen in Waaksens

 1. Mijn maximale hypotheek

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het verstandig om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Op het moment dat je inzicht hebt in wat je kunt lenen kan de zoektocht beginnen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via woningzoeksites als Funda, Jaap.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Waaksens Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een bezichtiging. Tijdens een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Breng een bod uit

  Wat je wilt bieden komt tot stand door de te verwachten marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). In veel situaties is het een aanrader om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze expert gaat samen met jou het huis bekijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Bekijk goed of alles juist vermeld is en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  In de volgende fase is het tijd om de financiering af te ronden. D.m.v. woningwaarde, kosten koper, spaartegoeden en noodzakelijke verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast hoeveel jij minimaal moet lenen en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Helemaal aan het einde moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Waaksens

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het aankopen van een woning. Deze makelaar kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en helpt met zaken als bezichtigingen. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een actueel taxatierapport is een dossierstuk bij het kopen van een woning, het oversluiten van een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de bijgaande tabel kan je aan de slag met gegevens van taxatie specialisten en makelaars in Waaksens en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een goede hypotheekadviseur in Waaksens helpt je van A tot Z bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Jouw financiële man kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.450 & €3.100. In de opsomming hierna check je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Waaksens.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Waaksens. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Waaksens

Deze maand (februari 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze buurt. In onderstaande visuele weergave tonen wij de recent verkochte woningen in Waaksens en in de buurt. Goed om te weten: je ziet hier de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer informatie over Infraroodpanelen.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat kost een woning in Waaksens kopen?

In en rondom de gemeente Súdwest-Fryslân zijn er ruim 42.501 woningen. Hierbij spreken we van 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Het vloeroppervlakte is gemiddeld 149 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €210.000 en de gem. marktprijs is €297.003. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dat wil zeggen dat de keuzes zeer beperkt zijn en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Waaksens. Je moet er heel snel bij zijn en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Waaksens?

Een woning in Súdwest-Fryslân gebruikt gemiddeld 1300 m3 gas en 2630 kWh elektra. Een flat of appartement is relatief zuinig (830 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1800 kWh electriciteit. Een vrijstaande villa is topverbruiker qua energie (1740 m3 gas voor verwarming en warm water en 3460 elektra (kWh)). Steeds meer eigenaren van huizen te koop in Waaksens passen duurzame producten zoals warmtepomp, vloerisolatie, zonneboiler, dubbel glas, dakisolatie, zonnepanelen toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor huishoudens wonen in Waaksens?

Deze regio heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente leven 89.987 personen in 39.929 verschillende gezinnen. Hier wonen 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 gezinnen zonder kinderen en 13.257 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,21 personen (volwassenen en kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Als eerste stel je een vraagprijs op en maak je een publiciteitsplan. Bekende kanalen zijn Funda, Open Huizen dagen of social media. Hierna moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en ga je bezichtigingen inplannen. In de volgende stap komen de biedingen binnen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je alles vast in het voorlopige koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Waaksens?

In deze buurt zijn er verschillende bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Waaksens laten uittekenen. Neem contact op met de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 8845.

Plaats een reactie