Woning kopen Hoorn

Alles weten over woning kopen in Hoorn? Het is een gezellige plaats in de provincie Friesland. In en rondom deze plek heb je verschillende voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Verder geniet je hier ook van een mooi en rustig natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In de gemeente zijn er in totaal 2.293 woningen (64% koop, 35,9% huurwoning). De gemiddelde woningprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €418.149. Op dit woningportaal check je het beschikbare woningaanbod in Hoorn, adressen van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Bovendien vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit kleinere huizen en grotere woningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €332.000, de gemiddelde transactieprijs is €418.149.
 • Je hebt hier toegang tot diverse mogelijkheden zoals sportclubs, natuurgebieden, openbaar vervoer, restaurants, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteTerschelling
PlaatsHoorn
Postcode8896
Netnummer0562 (+31562)
Inwoners (gemeente)4.888
Aantal huishoudens2.550
Aantal huishoudens met kinderen589
Gemiddelde huishoudensgrootte1,88
Aantal woningen2.293
Aantal koopwoningen1.799
Aantal huurwoningen494
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€332.000
Gemiddelde verkoopprijs€418.149
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Hoorn april 2024

In deze lijst vind je het huidige beschikbare woningaanbod van april 2024. Zoek op woningtype, ligging, aantal kamers, woonoppervlakte, bouwjaar, vraagprijsen extra details als duurzaamheid & en de aanwezigheid van een balkon. Interesse? Mail of bel de verkopende makelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook huizen te koop in Oosterend, Grou, Lies, Formerum en Landerum.

woning-te-koop-hoorn

Appartementen te koop Hoorn

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn niet duur, je vind ze veel in het centrum, meestal gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en zijn ook nog eens onderhoudsarm Niet vergeten: het woonoppervlak is niet al te groot, er is geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Centraal gelegen en gemakkelijk in onderhoud.
 • Woonoppervlak tussen de 70 m2 en 105 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 1140 m3 gas en daarbij 2770 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis te koop Hoorn

Een tussenwoning is een woningtype is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze zijn ook waardevast. Nadelen zijn: geen garage en je hebt minder lichtinval.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 76 m2 en 125 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1190 kuub gas en doorgaans 2350 kWh aan elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

De betekenis van een hoekhuis in Hoorn is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt veel meer vrijheid, meer lichtinval en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijtjeshuizen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 99 m2 & 122 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2530 kWh elektriciteit & 1270 m3 gas verstookt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Hoorn

De definitie van een twee onder een kap is: 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het betaalbaar is. De kritieke factoren zijn: dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 128 m2 & 140 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2740 kWh elektriciteit & 1420 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt ontzettend veel woonruimte en je hebt een groot gevoel van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 147 m2 & 191 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3250 elektra (kWh) en 1880 gas (m3)afgenomen.

Samenvatting: een woning kopen in Hoorn

 1. Bereken je max. hypotheek

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan doe je er goed aan om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Zodra je weet wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via woningzoeksites als Funda, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl, Jaap.nl kan je razendsnel woningen te koop in Hoorn Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding door het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Jouw bod stel je samen a.d.h.v. de woningwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Tevens is het aan te raden een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze expert zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan ga je de koopakte tekenen. Check altijd of alles juist vermeld is en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. Deze koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van de woning definitief te regelen. Gebaseerd op woningwaarde, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en noodzakelijke verbouwingen ontvang je een advies over wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Vervolgens teken je de akte van levering bij de notaris. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaardijen en taxateurs in Hoorn

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van een geschikte woning. Deze makelaar weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Advies: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie specialist is iemand die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een taxatierapport is verplicht voor het aanvragen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. Hieronder tonen wij namen en adressen van taxateurs en makelaars in Hoorn en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een privé hypotheekadviseur in Hoorn geeft advies bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. De bank of adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.850 en €2.550. In de tabel hieronder bekijk je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Hoorn.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Hoorn. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Hoorn

De afgelopen tijd (april 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze streek. Hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Hoorn en daarbuiten. Disclaimer: dit zijn puur vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Op deze website lees je ook meer over Toetsinkomen hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat kost gemiddeld een woning in Hoorn kopen?

In de buurt van de gemeente Terschelling vind je ongeveer 2.293 woningen. Er zijn 1.799 (64%) koophuizen en 494 (35,9%) huurhuizen. De gem. vloeroppervlakte is 137 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €332.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €418.149. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dat wil zeggen dat dat je als koper niet veel keuze hebt en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Hoorn. Woning zijn vaak snel verkocht en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Hoorn?

Een woonhuis in Terschelling gebruikt gemiddeld 1490 kuub gas p/jaar en 2860 kWh electriciteit. Een appartement is het meest zuinig (1140 m3 aan gas en 2770 kWh elektra. Een vrijstaande villa neemt flink meer energie af (1880 kuub aardgas en 3250 stroom (kWh)). Een steeds groter deel huizenbezitters van huizen te koop in Hoorn passen duurzame investeringen zoals vloerisolatie, zonneboiler, zonnepanelen, dakisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepomp toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor huishoudens wonen in Hoorn?

Deze gemeente heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente verblijven 4.888 mensen die we kunnen onderverdelen in 2.550 huishoudens. Het betreft 1.220 eenpersoonshuishoudens, 741 huishoudens zonder kinderen en 589 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 1,88 personen (volwassenen en kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste fase stel je een vraagprijs op en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de NVM Open Huizen Dag of via online marktplaatsen en sociale media. Daarbij ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en plan je bezichtigingen in. In de volgende stap begint het onderhandelen. Zit er een fraai bod tussen? Dan resteert alleen nog de koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Hoorn?

In deze buurt vind je diverse bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Hoorn zetten. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.terschelling.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Nibud, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8896.

Plaats een reactie