Woning kopen Terschelling

Alles weten over woning kopen in Terschelling? Het is een erg populaire plek in de provincie Friesland. Op korte afstand vind je diverse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Daarbij kan je hier genieten van een bijzondere natuur waar je echt tot rust kan komen. In totaal zijn er in deze gemeente 2.293 huizen (64% koophuis, 35,9% huurhuizen). De koopsom van een huis is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €418.149. Op dit huizenportaal check je het woningaanbod in Terschelling, adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. Ook vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van tussenwoningen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €332.000, de gemiddelde prijs van een woning is €418.149.
 • In de directe omgeving zijn diverse opties zoals kinderopvang, natuurgebieden, winkels, restaurants, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteTerschelling
Postcode8881
Netnummer0562 (+31562)
Inwoners (gemeente)4.888
Aantal huishoudens2.550
Aantal huishoudens met kinderen589
Gemiddelde huishoudensgrootte1,88
Aantal woningen2.293
Aantal koopwoningen1.799
Aantal huurwoningen494
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€332.000
Gemiddelde verkoopprijs€418.149
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Terschelling mei 2024

Met onze huizenzoeker ontdek je alle woningen die in mei 2024 te koop worden aangeboden. Zoek op perceeloppervlakte, woningtype, aantal kamers, bouwjaar, ligging, woonoppervlakteen andere woningeigenschappen als verwarming en de aanwezigheid van een kelder. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de bewoners of makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het huizenaanbod in Vlieland, Leeuwarden, Harlingen, Waadhoeke of Súdwest-Fryslân.

woning-te-koop-terschelling

Een appartement kopen in Terschelling

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, in de basis gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en het onderhoud is zeer beperkt. Maar let op: het is een relatief kleine woning, je moet de tuin vaak delen en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Goede ligging en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 en 103 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 1140 m3 gas en gem. 2770 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis kopen Terschelling

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Let wel op de volgende punten: een kleine achtertuin en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 70 m2 – 108 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1190 kuub gas en 2350 kWh stroom.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Terschelling is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt wat minder inkijk, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijwoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 91 m2 & 131 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2530 kWh stroom & 1270 m3 gas verstookt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Terschelling

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Je geniet van maximale ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Negatieve aspecten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 125 m2 en 143 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2740 kWh stroom & 1420 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Belangrijkste voordelen: een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt veruit de meeste privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 146 m2 – 194 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3250 elektriciteit (kWh) en 1880 gas (m3) verbruikt

Stappenplan: een woning kopen in Terschelling

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het het beste om te beginnen met een financiële check. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Op het moment dat je inzicht hebt in wat je maximaal kunt lenen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Huislijn.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl kan je 24/7 woningen te koop in Terschelling Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een uitgebreide bezichtiging. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Maximale bod berekenen

  Je maximale bod komt tot stand door de te verwachten marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Eventueel kan je kiezen om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze persoon gaat mee met de rondleiding door de woning en stelt samen met jou het bod samen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Kijk goed of alles correct staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het zaak om de financiering van het huis in orde te maken. D.m.v. het bod, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en eventuele verbouwplannen zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Nu ben je bijna klaar. Als laatste breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaardijen en taxateurs in Terschelling

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een geschikte woning. Deze professional weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxateur is een onafhankelijk persoon die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van een aantal factoren. Een dergelijk taxatierapport is verplicht voor het aankopen van een huis, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. Hieronder bekijk je adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Terschelling en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een professionele hypotheekadviseur in Terschelling geeft advies bij het verkrijgen van een hypotheek. De adviseur bekijkt jouw financiële situatie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.950 – €2.800. In de tabel hieronder tref je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Terschelling.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Terschelling. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Terschelling

Afgelopen maand (mei 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze buurt. In onderstaande visuele weergave tonen wij de recent verkochte woningen in Terschelling en omgeving. Goed om te weten: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Lees op deze website ook alles over Aflossen hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen (FAQ) over koopwoningen

Hoe duur is een woning in Terschelling kopen?

In de buurt van de gemeente Terschelling registreren wij 2.293 woningen. Het gaat daarbij om 1.799 (64%) koopwoningen en 494 (35,9%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld woonoppervlakte van 137 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €332.000 en de gem. verkoopprijs is €418.149. De woningmarkt is vrij oververhit. Dat houdt in dat er maar beperkt aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Terschelling. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Terschelling?

Een huishouden in Terschelling verbruikt qua energie gem. zo’n 1490 kuub aardgas en 2860 kWh stroom. Een flat of appartement is relatief zuinig (1140 m3 per jaar aan gas en 2770 kWh elektra. Een vrijstaand huis verbruikt de meeste energie (1880 kuub aardgas en 3250 kWh stroom). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Terschelling passen duurzame investeringen zoals dubbel glas, warmtepomp, vloerisolatie, dakisolatie, zonnepanelen, zonneboiler toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Terschelling?

Deze woonplaats is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente verblijven 4.888 personen in 2.550 verschillende huishoudens. Hier wonen 1.220 eenpersoonshuishoudens, 741 huishoudens zonder kinderen en 589 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 1,88 personen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Allereerst moet je een verkoopprijs bepalen en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de NVM Open Huizen Dag of Facebook/instagram. In de volgende stap style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en ga je bezichtigingen inplannen. Hierna kunnen huizenzoekers een bod doen. Zit er een fraai bod tussen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het (voorlopige) koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Terschelling?

In deze provincie vind je diverse bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Terschelling bouwen of laten bouwen. Doe navraag bij de gemeente (www.terschelling.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8880, 8881.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie