Woning kopen Landerum

Wil je een woning kopen in Landerum? Het is een erg populaire plek in de provincie Friesland. In de nabije omgeving heb je veel voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Daarnaast geniet je hier ook van een prachtig groen natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. De gemeente biedt 2.293 woningen (64% koopwoning, 35,9% huur). De koopsom van een huis stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €418.149. Op dit huizenportaal bieden wij het huidige woningaanbod in Landerum, contactgegevens van makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Ook lees je meer informatie over verschillende woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van kamers, appartementen en exclusieve chalets.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €332.000, de gemiddelde prijs van een woning is €418.149.
 • In de directe omgeving zijn diverse voorzieningen zoals kinderopvang, restaurants, winkels, natuurgebieden, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteTerschelling
PlaatsLanderum
Postcode8893
Netnummer0562 (+31562)
Inwoners (gemeente)4.888
Aantal huishoudens2.550
Aantal huishoudens met kinderen589
Gemiddelde huishoudensgrootte1,88
Aantal woningen2.293
Aantal koopwoningen1.799
Aantal huurwoningen494
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€332.000
Gemiddelde verkoopprijs€418.149
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Landerum februari 2024

In het schema hierna vind je het huidige beschikbare woningaanbod van februari 2024. Zoom verder in op vraagprijs, woonoppervlakte, ligging, aantal kamers, woningtype, bouwjaaren relevante factoren als energieprestaties & de aanwezigheid van een kelder. Interesse? Mail of bel de bewoners of makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het woningaanbod Formerum, Lies, Striep, Midsland of Kinnum.

woning-te-koop-landerum

Appartementen te koop Landerum

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, hebben een zeer goede bereikbaarheid, zijn gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Negatieve aspecten zijn: slechts een beperkt vloeroppervlak, je hebt meestal geen eigen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Centraal gelegen en een gunstige aanschafprijs.
 • Woonoppervlak tussen de 61 m2 & 96 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1140 m3 gas en 2770 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis Landerum

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn doorgaans een goede investering. Natuurlijk zijn er negatieve punten: een kleine achtertuin en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een echte starterswoning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 71 m2 en 108 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1190 kuub gas en 2350 kWh aan stroom.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Landerum is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt meer groen om de woning, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met rijtjeshuizen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 82 m2 – 123 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2530 kWh elektra + 1270 m3 gas verstookt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Landerum

Een twee onder een kap wil zeggen 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Je geniet van maximale ruimte met veel privacy. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Nadelen zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 133 m2 – 142 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2740 kWh elektriciteit + 1420 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Er is een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt een groot gevoel van privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 141 m2 – 199 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3250 elektra (kWh) + 1880 gas (m3) afgenomen.

Uitleg: een woning kopen in Landerum

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het gebruikelijk om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Op het moment dat het duidelijk is wat je maximaal kunt lenen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Jaap.nl, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Landerum Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Door een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Jouw bod komt tot stand door de marktwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Eventueel kan je kiezen om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze professional kijkt mee tijdens de bezichtiging en zal een indicatie geven van het ideale bod. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? De koopakte kan dan opgesteld worden. Neem goed door of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden staan. De opgesteld koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Nu is het tijd om de financiering van jouw volgende huis af te ronden. Op basis van de overeengekomen prijs, kosten koper (k.k.), eigen middelen en directe verbouwkosten zal de expert een advies uitbrengen aangaande welk hypotheekbedrag nodig is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. In de laatste fase ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Landerum

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het aankopen van een woning. Deze huis-expert heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en helpt met zaken als bezichtigingen. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een actueel taxatierapport heb je nodig bij het kopen van een woning, een offerte voor een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. Bijgaand vind je adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Landerum en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Landerum geeft financieel advies en helpt bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.200 en €3.250. In de opsomming hierna bieden we contactgegevens van financieel adviseurs in Landerum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Landerum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Landerum

Recent (februari 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in de regio. In de lijst hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Landerum en omgeving. Let op: het gaat hierbij om de vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Klik ook direct door naar de pagina over Nationale Hypotheekgarantie.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Hoe duur is een woning in Landerum kopen?

In en rondom de gemeente Terschelling registreren wij 2.293 woonhuizen. Er zijn 1.799 (64%) koophuizen en 494 (35,9%) huurwoningen. De gem. woonoppervlakte is 137 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €332.000 en de gem. verkoopprijs is €418.149. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit zorgt ervoor dat dat je niet veel te kiezen hebt en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Landerum. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat is het energieverbruik van woningen in Landerum?

Een woonobject in Terschelling gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1490 m3 aan gas en 2860 stroom (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (1140 m3 gas voor verwarming en warm water en 2770 elektra (kWh). Een vrijstaande woning is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1880 m3 per jaar aan gas en 3250 kWh elektra). Steeds meer eigenaren van huizen te koop in Landerum passen duurzame oplossingen als dakisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie, warmtepomp, dubbel glas, spouwmuurisolatie toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Landerum?

Dit buurtschap heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente verblijven 4.888 inwoners die we kunnen onderverdelen in 2.550 gezinnen. Dat betreffen 1.220 eenpersoonshuishoudens, 741 gezinnen zonder kinderen en 589 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 1,88 mensen (volwassenen en kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste calculeer je de huidige marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Bijvoorbeeld via Funda, een open dag organiseren of social media. In de volgende stap moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en ga je bezichtigingen plannen. Hierna kunnen huizenzoekers een bod doen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je alles vast in de (voorlopige) koopovereenkomst en de notariële overdrachtsakte. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Landerum?

In deze streek zijn diverse bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Landerum laten uittekenen. Informeer bij de gemeente (www.terschelling.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 8893.

Plaats een reactie