Woning kopen Oosterend

Wil je een woning kopen in Oosterend? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Friesland. In de omgeving heb je voldoende voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Bovendien geniet je hier ook van een heerlijk natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. De gemeente heeft 2.293 woningen (64% koophuis, 35,9% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde transactieprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €418.149. Op dit huizenportaal check je het nieuwe woningaanbod in Oosterend, namen en adressen van makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. In aanvulling daarop lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Er is een mix van bovenwoningen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €332.000, de gemiddelde prijs van een woning is €418.149.
 • In de regio zijn veel mogelijkheden zoals winkels, scholen, natuurgebieden, sportclubs, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteTerschelling
PlaatsOosterend
Postcode8897
Netnummer0562 (+31562)
Inwoners (gemeente)4.888
Aantal huishoudens2.550
Aantal huishoudens met kinderen589
Gemiddelde huishoudensgrootte1,88
Aantal woningen2.293
Aantal koopwoningen1.799
Aantal huurwoningen494
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€332.000
Gemiddelde verkoopprijs€418.149
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Oosterend maart 2024

In het overzicht hieronder maak je kennis met optionele koophuizen die in maart 2024 worden verkocht. Maak een selectie aan de hand van woningtype, ligging, aantal kamers, perceeloppervlakte, vraagprijs, bouwjaaren andere woningeigenschappen als woninglabel & aanwezigheid van parkeerplaats. Meer weten? Informeer dan bij het makelaarskantoor voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Bekijk ook woningen die te koop staan in Grou, Warten, Hoorn, Lies en Formerum.

woning-te-koop-oosterend

Studio of appartement kopen in Oosterend

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, ze zijn vaak gunstig gelegen, meestal gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en je hebt weinig onderhoud. Aandachtspunten zijn: het is allemaal wat kleiner, vaak is er een gedeelde tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Een prettige ligging en zeer betaalbaar.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 – 103 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1140 m3 gas & 2770 kWh stroom.

Aanbod rijtjeshuis Oosterend

Een tussenwoning is een woningtype die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn doorgaans een goede investering. Er zijn ook nadelen: vaak een klein tuintje en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 81 m2 en 112 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1190 kuub gas en doorgaans 2350 kWh elektriciteitsverbruik.

Hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Oosterend is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt veel meer vrijheid, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijwoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 89 m2 – 128 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2530 kWh elektriciteit + 1270 m3 gas gebruikt.

2-onder-1 kap woning Oosterend

Een twee onder een kap betekent 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Soms staat de ene woning haaks op de andere. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Aandachtspunten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 133 m2 en 148 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2740 kWh elektra en 1420 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt maximale privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 149 m2 – 205 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3250 elektriciteit (kWh) & 1880 gas (m3) verbruikt

Uitleg: een woning kopen in Oosterend

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan raden wij aan om eerst je maximale hypotheek te weten. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Als hij een goede calculatie heeft wat je verantwoord kan lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Woningen bezichtigen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Jaap.nl, Pararius, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl kan je woningen te koop in Oosterend Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een bezichtiging. Tijdens een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Maximale bod berekenen

  Jouw bod bereken je door te kijken naar de marktwaarde van het huis en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Eventueel kan je kiezen om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze specialist gaat mee met de rondleiding door de woning en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Loop na of alles juist vermeld is en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen in orde te maken. Op basis van koopsom, notariële kosten, kosten koper, belastingen, spaartegoeden en te verwachten verbouwkosten en investeringen ontvang je een advies over welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek geschikt is. Nu ben je bijna klaar. Als laatste moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaars en taxateurs in Oosterend

Een aankoopmakelaar helpt je bij het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze persoon zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: de NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de marktwaarde van een huis inschat na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Dit taxatierapport is een vereiste bij het verkrijgen van een lening, een offerte voor een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. Bijgaand vind je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Oosterend en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Oosterend geeft je natuurlijk advies bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Deze expert bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.800 & €3.250. In de lijst hierna tref je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Oosterend.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Oosterend. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Oosterend

Afgelopen maand (maart 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze buurt. In de lijst hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Oosterend en net daarbuiten. Goed om te weten: je ziet hier enkel de vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Op deze website lees je ook meer over BKR en leningen.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat kost nu een woning in Oosterend kopen?

In de buurt van de gemeente Terschelling registreren wij 2.293 huizen. Je vindt hier circa 1.799 (64%) koopwoningen en 494 (35,9%) huurwoningen. Het woonoppervlakte is gemiddeld 137 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €332.000 en de gem. marktprijs is €418.149. De woningmarkt is krap. Dat houdt in dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Oosterend. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Oosterend?

Een huishouden in Terschelling heeft een verbruik van gemiddeld 1490 kuub gas p/jaar en 2860 kWh elektra. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (1140 kuub aardgas en 2770 kWh stroom. Een vrijstaande villa is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1880 m3 per jaar aan gas en 3250 elektra (kWh)). Steeds meer huiseigenaren van huizen te koop in Oosterend passen duurzame producten zoals zonnepanelen, zonneboiler, dubbel glas, spouwmuurisolatie, warmtepomp, dakisolatie toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor huishoudens wonen in Oosterend?

Deze buurt is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente zijn 4.888 inwoners in 2.550 huishoudens. Hier wonen 1.220 eenpersoonshuishoudens, 741 huishoudens zonder kinderen en 589 huishoudens met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 1,88 inwoners.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Ten eerste bepaal je de vraagprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Maak gebruik van Funda, een open dag organiseren of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Daarbij moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en plan je bezichtigingen in. Nu begint het onderhandelen. Een koper gevonden? Dan regel je enkel nog de (voorlopige) koopakte en de akte van overdracht (via de notaris). Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Oosterend?

In deze buurt zijn er een aantal bouwkavels waar een woonbestemming op zit. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Oosterend bouwen of laten bouwen. Doe navraag bij de gemeente (www.terschelling.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Nibud, Eigenhuis.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 1794, 8897.

Plaats een reactie