Woning kopen West-Terschelling

Alles weten over woning kopen in West-Terschelling? Het is een heerlijke plek in de provincie Friesland. Op korte afstand bestaan er meerdere faciliteiten als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Daarbij ontdek je hier een bijzondere natuur waar je echt tot rust kan komen. De gemeente heeft 2.293 huizen (64% koophuis, 35,9% huurwoning). De gemiddelde prijs van een woning neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €418.149. Op deze pagina vind je het woningaanbod in West-Terschelling, gegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Verder bieden we informatie over verschillende woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Je vind hier zowel rijwoningen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €332.000, de gemiddelde verkoopprijs is €418.149.
 • In de regio vind je volop opties zoals sportclubs, scholen, openbaar vervoer, winkels, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteTerschelling
PlaatsWest-Terschelling
Postcode8881
Netnummer0562 (+31562)
Inwoners (gemeente)4.888
Aantal huishoudens2.550
Aantal huishoudens met kinderen589
Gemiddelde huishoudensgrootte1,88
Aantal woningen2.293
Aantal koopwoningen1.799
Aantal huurwoningen494
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€332.000
Gemiddelde verkoopprijs€418.149
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod West-Terschelling maart 2024

In het overzicht hieronder maak je kennis met de beschikbare koopwoningen in maart 2024. Kies op basis van aantal kamers, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, ligging, vraagprijs, bouwjaaren additionele aspecten als isolatie of aanwezigheid van een garage. Interesse? Mail of bel de verkopende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook het nieuwste woningaanbod in Hee, Kaard, Midlum, Wijnaldum of Pietersbierum.

woning-te-koop-west-terschelling

Appartement kopen in West-Terschelling

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, kennen goede bereikbaarheid, in de regel gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en je hebt weinig onderhoud. Minpunten zijn: de woonoppervlakte is beperkt, er is geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Een prettige ligging en lagere woonlasten.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 69 m2 en 97 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 1140 m3 gas en tevens 2770 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis kopen West-Terschelling

Een tussenwoning is een woningtype die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze zijn ook waardevast. Natuurlijk zijn er negatieve punten: geen grote opslagruimte en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 76 m2 – 113 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1190 kuub gas en daarbij 2350 kWh aan stroom.

Aanbod hoekwoningen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in West-Terschelling is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt maar buren aan 1 kant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een tussenwoning en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 84 m2 en 118 m2.
 • Schatting: er wordt 2530 kWh elektriciteit en 1270 m3 gas afgenomen.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning West-Terschelling

Een twee onder een kap betekent 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. De kritieke factoren zijn: dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 131 m2 en 142 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2740 kWh elektra en 1420 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Belangrijkste voordelen: veel ruimte rondom de woning en je geniet een grote mate van privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vaak zijn het wel dure huizen. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 153 m2 en 200 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3250 stroom (kWh) en 1880 gas (m3) verbruikt

Uitleg: een woning kopen in West-Terschelling

 1. Bereken je max. hypotheek

  Als je huizen gaat bekijken dan is het het beste om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Op het moment dat hij berekend heeft wat jouw max. hypotheek is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Vbo.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in West-Terschelling Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide rondleiding. Bij het doorlopen van de woning kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Maximale bod berekenen

  Je maximale bieding bepaal je op basis van de marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Eventueel kan je kiezen om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze specialist kijkt mee tijdens de bezichtiging en adviseert je over de bieding. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Controleer zorgvuldig of alles correct staat en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De getekende koopovereenkomst passeert bij de notaris. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van de woning af te ronden. Gebaseerd op het biedbedrag, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), eigen middelen en eventuele verbouwplannen wordt vastgesteld wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek daarbij past. Afsluitend ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en taxateurs in West-Terschelling

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze woningdeskundige weet waar een goed bod aan moet voldoen. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxatie specialist is iemand die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een taxatierapport heb je nodig bij de financiering van de aankoop van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de onderstaande tabel bieden wij namen en adressen van taxateurs en makelaars in West-Terschelling en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in West-Terschelling geeft je passend en persoonlijk advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. Jouw adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.550 – €3.250. In de volgende weergave verstrekken we adressen van financieel adviseurs in West-Terschelling.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in West-Terschelling. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in West-Terschelling

De afgelopen periode (maart 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in de regio. In onderstaande visuele weergave tonen wij de recent verkochte woningen in West-Terschelling en omgeving. Let op: je ziet hier de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Check ook meer details over Aflossingsvrije hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen (FAQ) over koopwoningen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in West-Terschelling kopen?

In de buurt van de gemeente Terschelling vinden we circa 2.293 woningen. Je vindt hier circa 1.799 (64%) koopwoningen en 494 (35,9%) huurwoningen. De gem. gebruiksoppervlakte is 137 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €332.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €418.149. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Je moet er rekening mee houden dat de keuzes zeer beperkt zijn en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in West-Terschelling. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat is het energieverbruik van woningen in West-Terschelling?

Een woning in Terschelling gebruikt gemiddeld 1490 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2860 kWh elektra. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (1140 m3 gas en 2770 electriciteit (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1880 kuub gas p/jaar en 3250 elektra (kWh)). Meer en meer huiseigenaren van huizen te koop in West-Terschelling passen duurzame oplossingen als vloerisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie, dakisolatie, dubbel glas, warmtepomp toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor gezinnen wonen in West-Terschelling?

Deze omgeving is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente wonen 4.888 inwoners in 2.550 verschillende gezinnen. Dit zijn 1.220 eenpersoonshuishoudens, 741 gezinnen zonder kinderen en 589 families met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 1,88 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Als eerste bereken je de actuele marktprijs en maak je een verkoopplan. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, Open Huizen dagen of via persoonlijke en zakelijke netwerken. In de volgende stap ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. In de vervolgstap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan resteert alleen nog de koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in West-Terschelling?

In deze buurt zijn er een aantal bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in West-Terschelling bouwen of laten bouwen. Neem contact op met de gemeente (www.terschelling.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 8880, 8881.

Plaats een reactie