Woning kopen Donderen

Wil je een woning kopen in Donderen? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Drenthe. In de omgeving zijn er meerdere voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. In aanvulling daarop kan je hier genieten van een groot natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In totaal zijn er in deze gemeente 14.596 woningen (76,5% koophuis, 23% huur, particulier en woningcorporaties). De woningprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €411.599. Op deze website check je het huidige woningaanbod in Donderen, contactgegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekmakelaars. Bovendien vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Drenthe.
 • Je vind hier onder andere kleinere huizen en exclusieve chalets.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €288.000, de gemiddelde transactieprijs is €411.599.
 • Veel voorzieningen zoals opties zoals natuurgebieden, openbaar vervoer, winkels, sportclubs, scholen.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteTynaarlo
PlaatsDonderen
Postcode9497
Netnummer0592 (+31592)
Inwoners (gemeente)33.887
Aantal huishoudens14.306
Aantal huishoudens met kinderen5.144
Gemiddelde huishoudensgrootte2,3
Aantal woningen14.596
Aantal koopwoningen12.892
Aantal huurwoningen1.704
Gemiddelde woonoppervlakte144 m2
Gemiddelde WOZ€288.000
Gemiddelde verkoopprijs€411.599
Gemiddeld gasverbruik1570 m3
Gemiddeld stroomverbruik2930 kWh

Woningaanbod Donderen mei 2024

In het overzicht hieronder ontdek je alle huizen die deze maand (mei 2024) te koop staan. Je kunt eenvoudig zoeken op perceeloppervlakte, ligging, woonoppervlakte, vraagprijs, aantal kamers, bouwjaaren meer onderwerpen zoals isolatie en de aanwezigheid van een kelder. Je kunt direct contact zoeken met de bewoners of makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op onze website vind je ook het actuele woningaanbod in Gieterveen, Nieuwediep, Bunne, Winde & Yde.

woning-te-koop-donderen

Appartement kopen in Donderen

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, zijn uitstekend bereikbaar, meestal gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en je hebt weinig onderhoud. Wat wel geldt: slechts een beperkt vloeroppervlak, vaak is er een gedeelde tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Alles gelijkvloers en geen tuinonderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 – 100 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 940 m3 gas en 1980 kWh aan elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Donderen

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat maakt dat het een veilige investering is. De minpunten zijn: geen grote opslagruimte en je hebt wat minder privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 90 m2 & 108 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1260 kuub gas en doorgaans 2390 kWh stroomverbruik.

Een hoekwoning kopen

Een net hoekhuis in Donderen is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt meer groen om de woning, je geniet van meer privacy, je geniet van lekker veel daglicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een tussenwoning en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 97 m2 & 122 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2470 kWh elektra + 1400 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Donderen

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Negatieve aspecten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 126 m2 en 146 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2970 kWh elektra & 1520 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Het mooiste is: erg veel ruimte in en om de woning en je hebt een groot gevoel van privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Let op: Goedkoop is het niet. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 154 m2 – 205 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3620 elektra (kWh) & 2020 gas (m3) ingekocht.

In 5 stappen: een woning kopen in Donderen

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het het beste om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Op het moment dat hij een goede calculatie heeft wat je verantwoord kan lenen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Op de website van Funda, maar ook Jaap.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Donderen Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij de bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat je wilt bieden zal afhangen van de woningwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Tevens is het aan te raden een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze makelaar zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Controleer zorgvuldig of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden staan. De getekende koopovereenkomst passeert bij de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van jouw volgende huis rond te maken. D.m.v. de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt vastgesteld wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek geschikt is. In de laatste fase maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaars en taxateurs in Donderen

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze professional zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die de marktwaarde van een object berekend aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Een actueel taxatierapport is een vereiste bij het aankopen van een huis, het ophogen van een bestaande hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de onderstaande tabel tref je adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Donderen en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Donderen geeft je passend en persoonlijk advies bij het afsluiten van een hypotheek. De adviseur bekijkt jouw financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.850 – €3.200. In de opsomming hierna verstrekken we namen en adressen van financieel adviseurs in Donderen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Donderen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Donderen

Recent (mei 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze regio. Hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Donderen en net daarbuiten. Belangrijk: dit zijn puur vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Lees op deze website ook alles over Spaarhypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat kost een woning in Donderen kopen?

In de hele gemeente Tynaarlo zijn er ruim 14.596 woonobjecten. Hierbij spreken we van 12.892 (76,5%) koopwoningen en 1.704 (23%) huurwoningen. Huizen kennen een gem. woonoppervlak van 144 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €288.000 en de gem. marktprijs is €411.599. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Je moet er rekening mee houden dat het aanbod klein is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Donderen. Je moet er heel snel bij zijn en je dient vaak flink te overbieden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Donderen?

Een woning in Tynaarlo gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1570 m3 per jaar aan gas en 2930 kWh stroom. Een appartement is het meest zuinig (940 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1980 kWh electriciteit. Een vrijstaande woning is een grootverbruiker qua energie (2020 m3 per jaar aan gas en 3620 elektra (kWh)). Meer en meer eigenaren van huizen te koop in Donderen passen duurzame bronnen zoals zonnepanelen, dakisolatie, zonneboiler, warmtepomp, vloerisolatie, dubbel glas toe om de energienota te drukken.

Welk type gezinnen wonen in Donderen?

Dit gebied wordt omschreven als erg In de gemeente zijn 33.887 personen die we kunnen onderverdelen in 14.306 gezinnen. Dat betreffen 4.209 eenpersoonshuishoudens, 4.953 huishoudens zonder kinderen en 5.144 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,3 mensen.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Om te beginnen bepaal je de vraagprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, Open Huizen dagen of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Hierna style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en plan je bezichtigingen in. Hierna kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Zit er een fraai bod tussen? Dan is het tijd voor de koopakte en de akte van levering bij de notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Donderen?

In de omgeving vind je diverse bouwkavels die een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Donderen bouwen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.tynaarlo.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9497.

Plaats een reactie