Woning kopen Vries

Jouw ideale woning kopen in Vries? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Drenthe. In de nabije omgeving heb je toegang tot voldoende faciliteiten winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Tevens geniet je hier ook van een groen park en natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. De gemeente heeft 14.596 woningen (76,5% koopwoning, 23% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde prijs van een woning is de afgelopen jaren flink gestegen richting €411.599. Op deze informatieve website bieden wij het laatste woningaanbod in Vries, contactgegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Ook vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Drenthe.
 • Er is een mix van kamers, appartementen en vrijstaand.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €288.000, de basis verkoopprijs is €411.599.
 • In de regio vind je volop opties zoals winkels, sportclubs, kinderopvang, scholen, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteTynaarlo
PlaatsVries
Postcode9481
Netnummer0592 (+31592)
Inwoners (gemeente)33.887
Aantal huishoudens14.306
Aantal huishoudens met kinderen5.144
Gemiddelde huishoudensgrootte2,3
Aantal woningen14.596
Aantal koopwoningen12.892
Aantal huurwoningen1.704
Gemiddelde woonoppervlakte144 m2
Gemiddelde WOZ€288.000
Gemiddelde verkoopprijs€411.599
Gemiddeld gasverbruik1570 m3
Gemiddeld stroomverbruik2930 kWh

Woningaanbod Vries februari 2024

Bijgaand check je alle huizen die deze maand (februari 2024) te koop staan. Filter eenvoudig op aantal kamers, ligging, vraagprijs, woningtype, woonoppervlakte, bouwjaaren andere woningeigenschappen als energieneutraal en aanwezigheid van parkeerplaats. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de betreffende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het huizenaanbod in Zeegse, Taarlo, Noordlaren, Midlaren en Zuidlaarderveen.

woning-te-koop-vries

Appartementen te koop Vries

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, in de regel gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en het onderhoud is zeer beperkt. Aandachtspunten zijn: het is een relatief kleine woning, er is geen eigen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Uitstekend bereikbaar en zeer levensloopbestendig.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 & 100 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 940 m3 gas en gem. 1980 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis te koop Vries

Een tussenwoning is een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte in en rondom huis en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 83 m2 – 113 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1260 kuub gas en doorgaans 2390 kWh stroom.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Vries is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt een grotere kavel, je hebt meer privacy, meer lichtinval en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijtjeshuizen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 96 m2 – 124 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2470 kWh stroom + 1400 m3 gas ingekocht.

2-onder-1-kap woningen Vries

Een twee onder een kap betekent 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het financieel haalbaar blijft. Aandachtspunten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 130 m2 – 148 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2970 kWh elektriciteit & 1520 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je geniet een grote mate van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 145 m2 en 203 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3620 stroom (kWh) + 2020 gas (m3) afgenomen.

In vijf stappen een woning kopen in Vries

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Als je huizen gaat bekijken dan raden wij aan om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Eens het duidelijk is wat je budget is kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via platforms zoals Funda, Huislijn.nl, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius kan je nagenoeg alle woningen te koop in Vries Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Bel de makelaar dan direct voor het bezichtigen van het huis. Bij de bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Maximale bod berekenen

  Jouw bod bepaal je op basis van de te verwachten marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het is vaak niet onverstandig een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze specialist gaat samen met jou het huis bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  De volgende stap is om de financiering van het huis rond te maken. Door middel van het bod, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), spaargeld dat je zelf meeneemt en te verwachten verbouwkosten en investeringen zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek daarbij past. In het laatste stadium die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaars en taxateurs in Vries

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden van een geschikte woning. Deze expert onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en helpt je bij het verkoopproces. Advies: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de marktwaarde van een object berekend op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een dergelijk taxatierapport heb je nodig bij het verkrijgen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. Bijgaand vind je adresgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Vries en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een professionele hypotheekadviseur in Vries geeft je natuurlijk advies bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. De financieel adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.900 – €3.100. In de tabel hieronder bekijk je namen en adressen van financieel adviseurs in Vries.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Vries. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Vries

De afgelopen periode (februari 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in de regio. In het overzicht hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Vries en omliggende plekken. Erg belangrijk: dit zijn alleen de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Mogelijk ook interessant: Infraroodpanelen.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat kost een woning in Vries kopen?

In deze gemeente Tynaarlo bestaan er circa 14.596 woonhuizen. We maken onderscheid tussen 12.892 (76,5%) koophuizen en 1.704 (23%) huurhuizen. Het vloeroppervlakte is gemiddeld 144 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €288.000 en de gem. verkoopprijs is €411.599. De woningmarkt is vrij overspannen. Dit houdt in dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Vries. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het energieverbruik van woningen in Vries?

Een woonobject in Tynaarlo verbruikt qua energie gem. zo’n 1570 kuub gas p/jaar en 2930 stroom (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (940 kuub gas p/jaar en 1980 elektra (kWh). Een vrijstaande woning is een grootverbruiker qua energie (2020 kuub aardgas en 3620 stroom (kWh)). Meer en meer huiseigenaren van huizen te koop in Vries passen duurzame investeringen zoals dubbel glas, dakisolatie, zonneboiler, zonnepanelen, warmtepomp, vloerisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Welk type huishoudens wonen in Vries?

Dit gebied kent een gevarieerde samenleving. In deze gemeente wonen 33.887 mensen die we kunnen onderverdelen in 14.306 verschillende gezinnen. Wat meer specifiek: 4.209 eenpersoonshuishoudens, 4.953 families zonder kinderen en 5.144 huishoudens met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,3 inwoners.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

In de eerste fase stel je een vraagprijs op en maak je een verkoopplan. Bekende kanalen zijn Funda, een open dag organiseren of social media. In de volgende stap maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en ga je bezichtigingen plannen. Daarna kunnen huizenzoekers een bod doen. Zit er een fraai bod tussen? Dan is het tijd voor het (voorlopige) koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Vries?

In deze provincie zijn er meestal wel bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Vries plaatsen. Doe navraag bij de gemeente (www.tynaarlo.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Nibud, Eigenhuis.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 9480, 9481.

Plaats een reactie