Woning kopen Sumar

Ga je een woning kopen in Sumar? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. Op korte afstand zijn er uiteenlopende voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. In aanvulling daarop vind je in de directe omgeving een prachtig groen natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. Er zijn in deze gemeente in totaal 14.093 woningen (71,9% koophuis, 28% huurwoningen). De prijs van een huis is recent fors gestegen en komt nu uit op €295.332. Op dit huizenportaal blader je door het woningaanbod in Sumar, adressen van kantoren als makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. In aanvulling daarop tonen wij extra informatie over huizentypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Het aanbod is heel divers met tussenwoningen en vrijstaand.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €213.000, de gemiddelde woningprijs is €295.332.
 • In de regio zijn veel voorzieningen zoals restaurants, winkels, kinderopvang, natuurgebieden, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteTytsjerksteradiel
PlaatsSumar
Postcode9262
Netnummer0511 (+31511)
Inwoners (gemeente)32.052
Aantal huishoudens13.639
Aantal huishoudens met kinderen4.767
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen14.093
Aantal koopwoningen12.473
Aantal huurwoningen1.620
Gemiddelde woonoppervlakte144 m2
Gemiddelde WOZ€213.000
Gemiddelde verkoopprijs€295.332
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2740 kWh

Woningaanbod Sumar mei 2024

Onderstaand vind je de beschikbare koopwoningen in mei 2024. Zoom verder in op aantal kamers, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, woningtype, bouwjaar, vraagprijsen meer onderwerpen zoals energielabel of mogelijkheden voor parkeren. Extra info nodig? Bezoek dan de verkopende makelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Bekijk ook het woningaanbod Garyp, Earnewâld, Eastermar, Jistrum & Noardburgum.

woning-te-koop-sumar

Een appartement kopen in Sumar

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, vaak gelegen op een centrale plek, zijn gelijkvloers, hebben lage stookkosten en de VvE doet het onderhoud. Maar let op: het is allemaal wat kleiner, je moet de tuin vaak delen en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alles gelijkvloers en minder energiekosten.
 • Woonoppervlak tussen de 68 m2 & 93 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 810 m3 gas + 1770 kWh stroom.

Rijtjeshuis Sumar

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat maakt dat het een veilige investering is. Er zijn ook nadelen: weinig ruimte in en rondom huis en je hebt wat minder privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 82 m2 en 112 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1210 kuub gas en doorgaans 2210 kWh stroom.

Een hoekwoning kopen

Een fraai hoekhuis in Sumar is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt meer privacy, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je hebt meer opties voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 81 m2 en 115 m2.
 • Schatting: er wordt 2290 kWh stroom en 1300 m3 gas verbruikt

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Sumar

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met voldoende beschutting. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Aandachtspunten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 132 m2 en 150 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2800 kWh elektriciteit en 1320 kuub gas afgenomen.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt het meeste privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 155 m2 & 199 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3360 stroom (kWh) & 1760 gas (m3) gebruikt.

5-stappenplan: een woning kopen in Sumar

 1. Wat kan ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het verstandig om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Zodra hij berekend heeft wat je maximaal kunt lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via platforms zoals Funda, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Jaap.nl, Huispedia, Vbo.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Sumar Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor het bezichtigen van het huis. Tijdens een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Maximale bod berekenen

  Jouw bod stel je samen a.d.h.v. de woningwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Het is vaak niet onverstandig een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze specialist gaat mee met de rondleiding door de woning en adviseert je over de bieding. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? De koopakte kan dan opgesteld worden. Kijk goed of alles juist vermeld is en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van de koop af te ronden. Gebaseerd op koopsom, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en eventuele verbouwplannen stelt de hypotheekadviseur vast welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Vervolgens moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Taxateurs en makelaardijen in Sumar

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze expert onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Tip: de NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een dergelijk taxatierapport is een dossierstuk bij het verkrijgen van een lening, een offerte voor een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de bijgaande tabel bekijk je adressen van kantoren zoals taxateurs en makelaars in Sumar en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een goede hypotheekadviseur in Sumar helpt je bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. De adviseur bekijkt jouw financiële situatie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.200 – €2.900. In de opsomming hierna tref je gegevens van financieel adviseurs in Sumar.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Sumar. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Sumar

De afgelopen tijd (mei 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in de regio. In het overzicht hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Sumar en in de buurt. Noemenswaardig: je vindt alleen de vraagprijs, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Op deze website lees je ook meer over Levensloopbestendige woning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat kost een woning in Sumar kopen?

In de buurt van de gemeente Tytsjerksteradiel zijn er ruim 14.093 woonobjecten. De verdeling is als volgt: 12.473 (71,9%) koophuizen en 1.620 (28%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een gebruiksoppervlakte van gemiddeld 144 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €213.000 en de gem. marktprijs is €295.332. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dat wil zeggen dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Sumar. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Sumar?

Een woonhuis in Tytsjerksteradiel verbruikt gemiddeld 1420 kuub aardgas en 2740 kWh elektra. Een appartement is het meest zuinig (810 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1770 kWh electriciteit. Een groot vrijstaand woonhuis is topverbruiker qua energie (1760 m3 per jaar aan gas en 3360 kWh elektra). Meer en meer eigenaren van huizen te koop in Sumar passen duurzame producten zoals zonneboiler, dakisolatie, warmtepomp, vloerisolatie, dubbel glas, zonnepanelen toe om hun energierekening te verlagen.

Welk type huishoudens wonen in Sumar?

Deze woonplaats kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente wonen 32.052 inwoners in 13.639 huishoudens. Het gaat om 4.227 eenpersoonshuishoudens, 4.645 huishoudens zonder kinderen en 4.767 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,29 personen (volwassenen en kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Als eerste bereken je de actuele marktprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Populaire kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen van NVM of social media en marktplaats. Tevens moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en plan je bezichtigingen in. Hierna kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan regel je enkel nog het (voorlopige) koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Sumar?

In en rondom deze gemeente zijn er verschillende bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Sumar bouwen of laten bouwen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.tytsjerksteradiel.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Nibud voor postcodegebied 9262.

Plaats een reactie