Woning kopen IJmuiden

Een woning kopen in IJmuiden? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Noord-Holland. In deze levendige buurt heb je voldoende voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Daarbij tref je hier een bijzondere natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In 2024 zijn er in de gemeente 31.439 woningen (56,5% koop, 43,1% huur). De gemiddelde transactieprijs van een woning stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €406.030. Op deze website blader je door het woningaanbod in IJmuiden, contactgegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekmakelaars. Daarnaast vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een heerlijke plek in Noord-Holland.
 • Je vind hier zowel benedenwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €288.000, de doorsnee verkoopprijs is €406.030.
 • In de regio vind je volop voorzieningen zoals restaurants, natuurgebieden, scholen, sportclubs, kinderopvang.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteVelsen
PlaatsIJmuiden
Postcode1971
Netnummer0255 (+31255)
Inwoners (gemeente)68.648
Aantal huishoudens31.058
Aantal huishoudens met kinderen11.093
Gemiddelde huishoudensgrootte2,18
Aantal woningen31.439
Aantal koopwoningen19.128
Aantal huurwoningen12.311
Gemiddelde woonoppervlakte105 m2
Gemiddelde WOZ€288.000
Gemiddelde verkoopprijs€406.030
Gemiddeld gasverbruik1110 m3
Gemiddeld stroomverbruik2650 kWh

Woningaanbod IJmuiden mei 2024

Hieronder maak je kennis met het huidige beschikbare woningaanbod van mei 2024. Kies op basis van woningtype, aantal kamers, woonoppervlakte, bouwjaar, perceeloppervlakte, vraagprijsen andere eigenschappen zoals duurzaamheid & mogelijkheden voor parkeren. Extra info nodig? Bezoek dan het makelaarskantoor en bespreek de opties voor een bezichtiging. Bekijk ook het huizenaanbod in Velsen-Zuid, Driehuis, Velsen-Noord, Wijk aan Zee & Egmond-Binnen.

woning-te-koop-ijmuiden

Eigen appartement kopen in IJmuiden

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, zijn uitstekend bereikbaar, zijn doorgaans gelijkvloers gebruiken weinig gas en stroom en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Niet vergeten: de ruimte is beperkt, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alle faciliteiten om de hoek en zeer betaalbaar.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 – 98 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 850 m3 gas en tevens 1910 kWh elektriciteitsverbruik.

Aanbod rijtjeshuis IJmuiden

Een tussenwoning is een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype wat maakt dat het een veilige investering is. Belangrijke aandachtspunten zijn: vaak een klein tuintje en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 83 m2 & 105 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1100 kuub gas en doorgaans 2970 kWh stroom.

Aanbod hoekwoningen

Een echt hoekhuis in IJmuiden is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt wat minder inkijk, je geniet van lekker veel daglicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan rijtjeshuizen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 81 m2 – 125 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3120 kWh stroom & 1370 m3 gas ingekocht.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning IJmuiden

Een twee onder een kap betekent twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met slechts beperkte inkijk. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor het financieel haalbaar blijft. Aandachtspunten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 123 m2 en 140 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3560 kWh elektriciteit en 1730 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Je geniet van een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt het meeste privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 154 m2 & 198 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 4270 stroom (kWh) & 2190 gas (m3) verbruikt

5-stappenplan: een woning kopen in IJmuiden

 1. Wat kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan doe je er goed aan om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat hij een goede calculatie heeft wat jouw max. hypotheek is gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Huispedia, Jaap.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in IJmuiden zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Probeer dan een afspraak te maken voor een bezichtiging. Bij de bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Maximale bod berekenen

  Je maximale bod komt tot stand door de te verwachten marktwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Het kan handig zijn een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze professional kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Bekijk goed of alles volgens afspraak erin staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  De volgende stap is om de financiering in orde te maken. Aan de hand van het bod, notariële kosten, kosten koper, belastingen, eigen geld en toekomstige verbouwingen berekent de adviseur welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek daarbij past. Helemaal aan het einde ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Makelaardijen en taxateurs in IJmuiden

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze huis-expert zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en komt op voor jouw belangen als verkoper. Advies: een NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een deskundige die objectief de waarde van een huis kan vaststellen na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een dergelijk taxatierapport is nodig bij het afsluiten van een lening, een offerte voor een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In het overzicht hieronder vind je adressen van taxatiebedrijven en makelaars in IJmuiden en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een vakbekwame hypotheekadviseur in IJmuiden geeft je persoonlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. De bank of adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.500 – €2.550. In de volgende weergave bekijk je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in IJmuiden.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in IJmuiden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in IJmuiden

Afgelopen maand (mei 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze streek. In de zoekmachine hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in IJmuiden en omliggende plekken. Let op: dit zijn alleen de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Lees op deze website ook alles over Buitenland.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen over koopwoningen

Wat kost gemiddeld een woning in IJmuiden kopen?

In deze gemeente Velsen vinden we circa 31.439 woonobjecten. De verdeling is als volgt: 19.128 (56,5%) koopwoningen en 12.311 (43,1%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 105 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €288.000 en de gem. marktprijs is €406.030. De woningmarkt is vrij oververhit. Dat wil zeggen dat dat je niet veel te kiezen hebt en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in IJmuiden. Woningen staan kort te koop en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoe energiezuinig zijn woningen in IJmuiden?

Een huishouden in Velsen heeft een verbruik van gemiddeld 1110 m3 gas voor verwarming en warm water en 2650 kWh stroom. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (850 m3 gas en 1910 elektra (kWh). Een vrijstaand huis gebruikt vaak het meeste energie (2190 m3 per jaar aan gas en 4270 elektra (kWh)). Een groeiend aantal bezitters van huizen te koop in IJmuiden passen duurzame artikelen zoals vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, warmtepomp, zonneboiler toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor huishoudens wonen in IJmuiden?

Deze regio heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente zijn 68.648 mensen die we kunnen onderverdelen in 31.058 gezinnen. Er wonen 11.109 eenpersoonshuishoudens, 8.856 gezinnen zonder kinderen en 11.093 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,18 personen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Om te beginnen stel je een vraagprijs op en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, een open huis dag of social media en marktplaats. Ook maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en plan je bezichtigingen in. Hierna gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je alles vast in de koopovereenkomst en de notariële overdrachtsakte. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in IJmuiden?

In deze streek kun je kiezen voor bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in IJmuiden realiseren. Neem contact op met de gemeente (www.velsen.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Nibud, Rvo.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976.

Plaats een reactie