Woning kopen Oosterwijk

Alles weten over woning kopen in Oosterwijk? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Utrecht. Op korte afstand bestaan er meerdere voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Bovendien vind je in de directe omgeving een heerlijk natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. In de gemeente zijn er 24.196 woningen (62,3% koophuis, 37,5% huurwoning). De woningprijs is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €385.814. Op deze pagina bieden wij het beschikbare woningaanbod in Oosterwijk, adresgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekmakelaars. In aanvulling daarop lees je meer informatie over verschillende woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een mooie plaats in Utrecht.
 • Je vind hier onder andere starterswoningen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €256.000, de gemiddelde woningprijs is €385.814.
 • Je hebt hier toegang tot diverse voorzieningen zoals sportclubs, openbaar vervoer, natuurgebieden, winkels, restaurants.
ProvincieProvincie Utrecht
GemeenteVijfheerenlanden
PlaatsOosterwijk
Postcode4163
Netnummer0345 (+31345)
Inwoners (gemeente)56.811
Aantal huishoudens23.339
Aantal huishoudens met kinderen9.134
Gemiddelde huishoudensgrootte2,4
Aantal woningen24.196
Aantal koopwoningen19.144
Aantal huurwoningen5.052
Gemiddelde woonoppervlakte121 m2
Gemiddelde WOZ€256.000
Gemiddelde verkoopprijs€385.814
Gemiddeld gasverbruik1180 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Oosterwijk mei 2024

Hieronder blader je door het actuele woningaanbod van mei 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op bouwjaar, woningtype, ligging, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, aantal kamersen additionele aspecten als verwarming of aanwezigheid van een bad. Extra info nodig? Bezoek dan het makelaarskantoor en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het huizenaanbod in Herwijnen, Hellouw, Heukelum, Deil of Enspijk.

woning-te-koop-oosterwijk

Studio of appartement kopen in Oosterwijk

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn betaalbaar, kennen goede bereikbaarheid, in de basis gelijkvloers, hebben lage stookkosten en je hebt weinig onderhoud. Negatieve aspecten zijn: het is een relatief kleine woning, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Centraal gelegen en lagere woonlasten.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 & 96 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 760 m3 gas en 1980 kWh elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Oosterwijk

Een tussenwoning is een woningtype gelegen in een blok van meerdere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen zijn betaalbaar en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze zijn doorgaans een goede investering. Er zijn ook nadelen: geen grote opslagruimte en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 73 m2 & 117 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1040 kuub gas & 2760 kWh elektriciteitsverbruik.

Hoekwoning

Een echt hoekhuis in Oosterwijk is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt meer groen om de woning, je hebt veel meer vrijheid, er komt meer daglicht binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot rijwoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 84 m2 – 114 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2840 kWh elektra + 1200 m3 gas ingekocht.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Oosterwijk

De definitie van een twee onder een kap is: 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De bouwkosten deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Negatieve aspecten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 133 m2 & 144 m2.
 • Verwachting: er wordt 3430 kWh elektra & 1460 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Het mooiste is: enorm veel (woon)ruimte en je hebt het meeste privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 144 m2 – 197 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 4010 stroom (kWh) & 1870 gas (m3)verstookt.

In vijf stappen een woning kopen in Oosterwijk

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan doe je er goed aan om eerst je maximale hypotheek te weten. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Als je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw max. hypotheek is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via websites als Funda, Huispedia, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Vbo.nl, Huislijn.nl kan je 24/7 woningen te koop in Oosterwijk Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Maak dan direct een afspraak voor het bezichtigen van het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bieding stel je samen a.d.h.v. de woningwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Eventueel kan je kiezen om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze specialist zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en stelt samen met jou het bod samen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Controleer zorgvuldig of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De getekende koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te handelen. D.m.v. de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en toekomstige verbouwingen calculeert de specialist hoeveel je moet lenen en welke hypotheek geschikt is. Afsluitend ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Taxateurs en makelaars in Oosterwijk

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Hij of zij onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Advies: een NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxateur is een specialist die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van vaste criteria. Een taxatierapport is nodig bij het aanvragen van een lening, een offerte voor een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. Bijgaand bieden wij gegevens van taxatie experts en makelaars in Oosterwijk en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een privé hypotheekadviseur in Oosterwijk geeft financieel advies en helpt bij het vinden van een goede hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.400 & €3.250. In de tabel hieronder verstrekken we contactgegevens van financieel adviseurs in Oosterwijk.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Oosterwijk. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Oosterwijk

De afgelopen periode (mei 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in de regio. In de lijst hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Oosterwijk en omliggende plekken. Erg belangrijk: dit zijn alleen de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Mogelijk ook interessant: Bovenwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen (FAQ) over koopwoningen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Oosterwijk kopen?

In de gemeente Vijfheerenlanden vinden we circa 24.196 woonobjecten. Het gaat om 19.144 (62,3%) koopwoningen en 5.052 (37,5%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 121 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €256.000 en de gem. verkoopprijs is €385.814. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dit betekent dat er maar beperkt aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Oosterwijk. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Oosterwijk?

Een woonobject in Vijfheerenlanden heeft een verbruik van gemiddeld 1180 m3 gas en 2860 kWh electriciteit. Een appartement is het meest zuinig (760 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1980 kWh elektra. Een woning die vrijstaand gebouwd is is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1870 m3 gas en 4010 kWh stroom). Veel eigenaren van huizen te koop in Oosterwijk passen duurzame oplossingen als zonneboiler, zonnepanelen, vloerisolatie, dakisolatie, dubbel glas, warmtepomp toe om de energienota te drukken.

Wat voor huishoudens wonen in Oosterwijk?

Deze woonplaats heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente wonen 56.811 mensen die we kunnen onderverdelen in 23.339 gezinnen. Het betreft 6.793 eenpersoonshuishoudens, 7.412 gezinnen zonder kinderen en 9.134 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,4 mensen.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Als eerste calculeer je de huidige marktprijs en maak je een publiciteitsplan. De meest gangbare middelen zijn Funda, een open dag organiseren of via persoonlijke en zakelijke netwerken. In de volgende stap maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en maak je afspraken voor een rondleiding. In de volgende stap begint het onderhandelen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de voorlopige koopovereenkomst en de leveringsakte bij de notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Oosterwijk?

In deze streek zijn er een aantal bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Oosterwijk laten uittekenen. Neem contact op met de gemeente (www.vijfheerenlanden.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Nibud voor postcodegebied 4163.

Plaats een reactie