Woning kopen Achlum

Van plan om een woning te kopen in Achlum? Het is een heerlijke plek in de provincie Friesland. Op korte afstand zijn er meerdere dagelijkse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Verder is er vlakbij een park en natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. In totaal zijn er in deze gemeente 21.376 huizen (67,3% koop, 32,5% huur). De gemiddelde verkoopprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €247.730. Op dit woningplatform vind je het recente woningaanbod in Achlum, gegevens van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Tevens lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Het aanbod is heel divers met rijtjeshuizen en exclusieve chalets.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €173.000, de gemiddelde verkoopprijs is €247.730.
 • In de regio zijn veel faciliteiten zoals openbaar vervoer, kinderopvang, winkels, sportclubs, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWaadhoeke
PlaatsAchlum
Postcode8806
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)46.090
Aantal huishoudens20.299
Aantal huishoudens met kinderen6.817
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen21.376
Aantal koopwoningen19.180
Aantal huurwoningen2.196
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€173.000
Gemiddelde verkoopprijs€247.730
Gemiddeld gasverbruik1370 m3
Gemiddeld stroomverbruik2720 kWh

Woningaanbod Achlum april 2024

Bijgaand tref je alle huizen die deze maand (april 2024) te koop staan. Kies op basis van vraagprijs, woningtype, bouwjaar, aantal kamers, perceeloppervlakte, liggingen andere eigenschappen zoals verwarming en en de aanwezigheid van een tuin. Bel of mail de makelaardij en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook het huizenaanbod in Herbaijum, Dongjum, Hitzum, Tzum of Franeker.

woning-te-koop-achlum

Studio of appartement kopen in Achlum

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, kennen goede bereikbaarheid, zijn gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en je hebt weinig onderhoud. Vergeet niet: slechts een beperkt vloeroppervlak, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Centraal gelegen en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 en 94 m2.
 • Het energiegebruik is circa 780 m3 gas + 1760 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Achlum

Een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen zijn betaalbaar en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze zijn ook waardevast. Wat betreft de nadelige aspecten: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt minder lichtinval.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 70 m2 en 121 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1180 kuub gas en 2330 kWh stroom.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een fraai hoekhuis in Achlum is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt een grotere tuin, je hebt veel meer vrijheid, in de zomer meer zonlicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijwoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 97 m2 & 120 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2400 kWh elektriciteit + 1280 m3 gas ingekocht.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Achlum

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Je geniet van maximale ruimte met slechts beperkte inkijk. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het financieel haalbaar blijft. Nadelen zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 133 m2 en 142 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2520 kWh stroom + 1260 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Je hebt erg veel ruimte in en buiten je huis en je geniet een grote mate van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Let op: Goedkoop is het niet. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 152 m2 en 198 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3400 elektriciteit (kWh) + 1720 gas (m3)afgenomen.

In vijf stappen een woning kopen in Achlum

 1. Wat kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan doe je er goed aan om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Plan een vrijblijvend adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat je inzicht hebt in wat jouw bestedingsruimte is kan de zoektocht beginnen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via concepten als Funda, en ook Pararius, Jaap.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl kan je 24/7 woningen te koop in Achlum Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor het bezichtigen van het huis. Tijdens een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Maximale bod berekenen

  Je maximale bod bepaal je op basis van de marktwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Het is vaak niet onverstandig een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze persoon zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en adviseert je over de bieding. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? De koopakte kan dan opgesteld worden. Controleer zorgvuldig of alles correct staat en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De overeengekomen koopovereenkomst passeert bij de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  De volgende stap is om de financiering van het huis dat je wilt kopen in orde te maken. A.d.h.v. aankoopwaarde, notariële kosten, kosten koper, belastingen, zelf in te brengen spaargeld en te verwachten verbouwkosten en investeringen stelt de hypotheekadviseur vast hoeveel je moet lenen en welke hypotheek daarbij past. Helemaal aan het einde ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaars en woningtaxateurs in Achlum

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze persoon onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Tip: de NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie specialist is iemand die de waarde van jouw woning kan schatten door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Een dergelijk taxatierapport is benodigd voor het kopen van een woning, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de bijgaande tabel kan je aan de slag met contactgegevens van taxateurs en makelaars in Achlum en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een privé hypotheekadviseur in Achlum helpt je van A tot Z bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. De bank of adviseur bekijkt jouw financiële situatie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.500 en €2.600. In de opsomming hierna bekijk je gegevens van financieel adviseurs in Achlum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Achlum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Achlum

De afgelopen tijd (april 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze regio. In de lijst hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Achlum en daarbuiten. Noemenswaardig: dit zijn puur vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Bekijk ook meer informatie over Penthouse.

Bekijk het aanbod op funda

Meest gestelde vragen over een koophuis

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Achlum kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Waadhoeke zijn er ruim 21.376 woonhuizen. Dit zijn 19.180 (67,3%) koopwoningen en 2.196 (32,5%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlakte van 149 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €173.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €247.730. De woningmarkt is vrij overspannen. Dit zorgt ervoor dat er maar beperkt aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Achlum. Woningen staan kort te koop en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Achlum?

Een huis in Waadhoeke verbruikt gemiddeld 1370 m3 gas voor verwarming en warm water en 2720 kWh elektra. Een flat of appartement is relatief zuinig (780 kuub gas en 1760 electriciteit (kWh). Een vrijstaand huis is een grootverbruiker qua energie (1720 kuub aardgas en 3400 kWh elektra). Een steeds groter deel eigenaren van huizen te koop in Achlum passen duurzame artikelen zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonneboiler, warmtepomp, zonnepanelen toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor huishoudens wonen in Achlum?

Deze gemeente is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente leven 46.090 mensen in 20.299 huishoudens. Het betreft 6.793 eenpersoonshuishoudens, 6.689 huishoudens zonder kinderen en 6.817 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,23 mensen.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste calculeer je de huidige marktprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. De meest gangbare middelen zijn Funda, de NVM Open Huizen Dag of je eigen netwerk. Daarbij moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en ga je bezichtigingen plannen. Vervolgens begint het onderhandelen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je afspraken vast in de koopakte en de akte van levering via een notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Achlum?

In en rondom deze gemeente zijn er verschillende bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Achlum bouwen of laten bouwen. Neem contact op met de gemeente (www.waadhoeke.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Nibud, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 8806.

Plaats een reactie