Woning kopen Herbaijum

Een woning kopen in Herbaijum? Het is een gezellige plaats in de provincie Friesland. In de nabije buurt bestaan er meerdere dagelijkse voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. Daarbij is er vlakbij een schitterende natuur waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. In de gemeente staan er 21.376 huizen (67,3% koop, 32,5% huurhuizen). De gemiddelde verkoopprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €247.730. Op deze pagina check je het actuele woningaanbod in Herbaijum, adressen van kantoren als makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Tevens vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van kleinere huizen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €173.000, de doorsnee verkoopprijs is €247.730.
 • In de directe omgeving zijn diverse faciliteiten zoals scholen, winkels, restaurants, kinderopvang, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWaadhoeke
PlaatsHerbaijum
Postcode8807
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)46.090
Aantal huishoudens20.299
Aantal huishoudens met kinderen6.817
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen21.376
Aantal koopwoningen19.180
Aantal huurwoningen2.196
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€173.000
Gemiddelde verkoopprijs€247.730
Gemiddeld gasverbruik1370 m3
Gemiddeld stroomverbruik2720 kWh

Woningaanbod Herbaijum juni 2024

In deze lijst maak je kennis met alle woningen die in juni 2024 te koop worden aangeboden. Filter eenvoudig op woningtype, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, aantal kamers, ligging, bouwjaaren meer onderwerpen zoals woninglabel of en de aanwezigheid van een tuin. Meer weten? Informeer dan bij de betreffende makelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op ons huizenplatform vind je ook het nieuwste woningaanbod in Dongjum, Boer, Achlum, Hitzum en Tzum.

woning-te-koop-herbaijum

Appartement kopen in Herbaijum

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, vaak gelegen op een centrale plek, zijn doorgaans gelijkvloers verbruiken niet al te veel energie en de VvE doet het onderhoud. Niet vergeten: het is een relatief kleine woning, je moet de tuin vaak delen en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Gunstige ligging en minder energiekosten.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 & 97 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 780 m3 gas en daarbij 1760 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Herbaijum

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze verbruiken niet veel energie. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Natuurlijk zijn er negatieve punten: een zeer beperkt vloeroppervlak en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 73 m2 en 122 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1180 kuub gas en 2330 kWh aan elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Herbaijum is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt wat minder inkijk, meer lichtinval en je kunt vaak de auto goed parkeren. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een rijtjeshuis en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 90 m2 & 126 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2400 kWh elektriciteit & 1280 m3 gas ingekocht.

2-onder-1 kap woning Herbaijum

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen zodat de kosten beheersbaar blijven. Minpunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 131 m2 – 142 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2520 kWh elektra + 1260 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Je hebt erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt veruit de meeste privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 154 m2 & 190 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3400 stroom (kWh) + 1720 gas (m3)verstookt.

Samenvatting: een woning kopen in Herbaijum

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het verstandig om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Eens je inzicht hebt in wat je kunt betalen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl kan je 24/7 woningen te koop in Herbaijum Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide rondleiding. Door een bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Start met het biedingsproces

  Jouw bod zul je moeten bepalen met een analyse van de woningwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Het kan handig zijn een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze professional gaat samen met jou het huis bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? De koopakte zal dan worden samengesteld. Check altijd of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De getekende koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van de koop rond te maken. Op basis van woningwaarde, kosten koper, spaartegoeden en noodzakelijke verbouwingen berekent de adviseur hoeveel je moet lenen en welke hypotheek daarbij past. Nu ben je bijna klaar. Als laatste maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Taxateurs en makelaardijen in Herbaijum

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze expert onderhandelt over de koopprijs. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en helpt je bij het verkoopproces. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie expert is een specialist die de waarde van jouw woning kan schatten na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een dergelijk taxatierapport is verplicht voor het afsluiten van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In het overzicht hieronder vind je adressen van kantoren zoals taxatiebedrijven en makelaars in Herbaijum en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een professionele hypotheekadviseur in Herbaijum geeft je persoonlijk advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.950 – €2.750. In het schema hier bieden we gegevens van financieel adviseurs in Herbaijum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Herbaijum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Herbaijum

Deze maand (juni 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze buurt. In de lijst hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Herbaijum en daarbuiten. Belangrijk detail: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Op deze website lees je ook meer over Hoogbouwwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Hoe duur is gemiddeld een woning in Herbaijum kopen?

In en rondom de gemeente Waadhoeke bestaan er circa 21.376 woonhuizen. We maken onderscheid tussen 19.180 (67,3%) koopwoningen en 2.196 (32,5%) huurhuizen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 149 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €173.000 en de gem. marktprijs is €247.730. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dat maakt dan de keuzes zeer beperkt zijn en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Herbaijum. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Herbaijum?

Een woonobject in Waadhoeke gebruikt gemiddeld 1370 m3 gas en 2720 kWh elektra. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (780 kuub aardgas en 1760 electriciteit (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is is een grootverbruiker qua energie (1720 m3 per jaar aan gas en 3400 elektra (kWh)). Veel eigenaren van huizen te koop in Herbaijum passen duurzame oplossingen als vloerisolatie, warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dubbel glas toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Herbaijum?

Deze gemeente kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente zijn 46.090 mensen in 20.299 gezinnen. Het gaat om 6.793 eenpersoonshuishoudens, 6.689 huishoudens zonder kinderen en 6.817 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,23 personen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Allereerst bepaal je de vraagprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, een open dag organiseren of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Daarna zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en ga je bezichtigingen plannen. Vervolgens kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Een koper gevonden? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopovereenkomst en de leveringsakte bij de notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Herbaijum?

In deze provincie zijn diverse bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Herbaijum bouwen. Neem contact op met de gemeente (www.waadhoeke.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Nibud voor postcodegebied 8807.

Plaats een reactie