Woning kopen Hitzum

Wil je een woning kopen in Hitzum? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. Op korte afstand heb je toegang tot voldoende voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Bovendien kan je hier genieten van een groen park en natuurgebied, perfect voor een wandeling of fietstocht. De gemeente biedt 21.376 woningen (67,3% koop, 32,5% huur). De huizenprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €247.730. Op deze informatieve website ontdek je het beschikbare woningaanbod in Hitzum, namen en adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Tevens lees je meer informatie over verschillende woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van tussenwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €173.000, de doorsnee verkoopprijs is €247.730.
 • In de regio vind je volop mogelijkheden zoals restaurants, winkels, sportclubs, kinderopvang, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWaadhoeke
PlaatsHitzum
Postcode8805
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)46.090
Aantal huishoudens20.299
Aantal huishoudens met kinderen6.817
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen21.376
Aantal koopwoningen19.180
Aantal huurwoningen2.196
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€173.000
Gemiddelde verkoopprijs€247.730
Gemiddeld gasverbruik1370 m3
Gemiddeld stroomverbruik2720 kWh

Woningaanbod Hitzum februari 2024

In het overzicht hieronder vind je alle huizen die deze maand (februari 2024) te koop staan. Filter eenvoudig op bouwjaar, woningtype, ligging, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, vraagprijsen andere woningeigenschappen als woninglabel of aanwezigheid van een bad. Extra info nodig? Bezoek dan de verkopende makelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Bekijk ook het actuele woningaanbod in Achlum, Herbaijum, Tzum, Franeker en Koudum.

woning-te-koop-hitzum

Appartement kopen in Hitzum

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, gebouwd op centraal gelegen locaties, in de basis gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en vergen ook niet al te veel onderhoud. Maar let op: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, je hebt meestal geen eigen tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Centraal gelegen en een gunstige aanschafprijs.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 & 99 m2.
 • Het energiegebruik is circa 780 m3 gas en +/- 1760 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Hitzum

De betekenis van een tussenwoning is een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze zijn doorgaans een goede investering. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte rondom de woning en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 76 m2 en 115 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1180 kuub gas en daarbij 2330 kWh aan stroom.

Een hoekwoning kopen

De betekenis van een hoekhuis in Hitzum is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt veel meer vrijheid, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De marktprijzen liggen wat hoger dan een rijtjeswoning en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 92 m2 en 115 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2400 kWh stroom + 1280 m3 gas verstookt.

2-onder-1 kap woning Hitzum

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het betaalbaar is. Minpunten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 126 m2 & 152 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2520 kWh elektra + 1260 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Het mooiste is: veel ruimte rondom de woning en je hebt het meeste privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 140 m2 & 190 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3400 elektra (kWh) & 1720 gas (m3) afgenomen.

In vijf stappen een woning kopen in Hitzum

 1. Bereken je max. hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het het beste om te beginnen met een financiële check. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Zodra je weet wat je kunt lenen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Woningen bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Huispedia, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Pararius kan je razendsnel woningen te koop in Hitzum Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een bezichtiging. Door een bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Wat jij wil bieden bereken je door te kijken naar de marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). In veel situaties is het een aanrader om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze woning deskundige loopt mee als je de woning gaat bekijken en helpt bij het uitbrengen van het bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Is jouw bod het winnende bod? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Loop na of alles klopt en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van het huis te bevestigen. Op basis van aankoopwaarde, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), spaartegoeden en eventuele verbouwplannen ontvang je een advies over hoeveel je moet lenen en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. In het laatste stadium breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaars en woningtaxateurs in Hitzum

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een geschikte woning. Deze persoon heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en helpt je bij het verkoopproces. Advies: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft door te kijken naar diverse aspecten. Een taxatierapport is nodig bij het aankopen van een huis, het wijzigen van jouw huidige hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de tabel hieronder tonen wij adressen van kantoren zoals taxatie experts en makelaars in Hitzum en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een privé hypotheekadviseur in Hitzum helpt je van A tot Z bij het vinden van een goede hypotheek. Jouw adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.700 – €2.900. In onderstaande lijst vind je contactgegevens van financieel adviseurs in Hitzum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Hitzum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Hitzum

Deze maand (februari 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze streek. In onderstaande visuele weergave vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Hitzum en in de buurt. Goed om te weten: dit zijn puur vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Mogelijk ook interessant: Kamer.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Hitzum kopen?

In de hele gemeente Waadhoeke vind je ongeveer 21.376 woonhuizen. Je vindt hier circa 19.180 (67,3%) koopwoningen en 2.196 (32,5%) huurhuizen. Het doorsnee woonoppervlakte is 149 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €173.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €247.730. De woningmarkt is krap. Dat wil zeggen dat dat je niet veel te kiezen hebt en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Hitzum. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Hitzum?

Een huis in Waadhoeke heeft een verbruik van gemiddeld 1370 m3 per jaar aan gas en 2720 stroom (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (780 kuub gas p/jaar en 1760 electriciteit (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1720 kuub aardgas en 3400 kWh electriciteit). Steeds meer eigenaren van huizen te koop in Hitzum passen duurzame investeringen zoals vloerisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, zonneboiler, dakisolatie, spouwmuurisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Hitzum?

Dit buurtschap heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente verblijven 46.090 personen in 20.299 gezinnen. Dat betreffen 6.793 eenpersoonshuishoudens, 6.689 gezinnen zonder kinderen en 6.817 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,23 personen (volwassenen en kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste bepaal je de vraagprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Bekende kanalen zijn Funda, Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. Hierna moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en ga je bezichtigingen plannen. Als dat allemaal gelukt is krijg je schriftelijk de biedingen binnen. een mooi bod ontvangen? Dan resteert alleen nog de koopakte en de notariële leveringsakte. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Hitzum?

In en rondom deze gemeente zijn meerdere bouwkavels beschikbaar met woonbestemming. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Hitzum plaatsen. Neem contact op met de gemeente (www.waadhoeke.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 8805.

Plaats een reactie