Woning kopen Dongjum

Wil je een woning kopen in Dongjum? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Friesland. Op korte afstand heb je diverse faciliteiten als winkels en scholen. Ook vind je in de directe omgeving een mooi en rustig natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. De gemeente heeft 21.376 huizen (67,3% koopwoning, 32,5% huur, vrije sector en sociaal). De prijs van een huis is recent fors gestegen en komt nu uit op €247.730. Op dit huizenplatform vind je het woningaanbod in Dongjum, gegevens van NVM-makelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. Daarnaast bieden we informatie over verschillende woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van kamers, appartementen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €173.000, de gemiddelde huizenprijs is €247.730.
 • In deze buurt vind jij veel mogelijkheden zoals openbaar vervoer, kinderopvang, winkels, sportclubs, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWaadhoeke
PlaatsDongjum
Postcode8808
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)46.090
Aantal huishoudens20.299
Aantal huishoudens met kinderen6.817
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen21.376
Aantal koopwoningen19.180
Aantal huurwoningen2.196
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€173.000
Gemiddelde verkoopprijs€247.730
Gemiddeld gasverbruik1370 m3
Gemiddeld stroomverbruik2720 kWh

Woningaanbod Dongjum maart 2024

In het overzicht hieronder tref je de beschikbare koopwoningen in maart 2024. Maak een selectie aan de hand van ligging, bouwjaar, vraagprijs, woningtype, perceeloppervlakte, aantal kamersen meer onderwerpen zoals isolatie en aanwezigheid van parkeerplaats. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op ons woningplatform bekijk je ook het woningaanbod Boer, Ried, Herbaijum, Achlum en Hitzum.

woning-te-koop-dongjum

Eigen appartement kopen in Dongjum

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, zijn uitstekend bereikbaar, meestal gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en vergen ook niet al te veel onderhoud. Negatieve aspecten zijn: het is allemaal wat kleiner, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Uitstekend bereikbaar en geen tuinonderhoud.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 en 103 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 780 m3 gas en daarbij 1760 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Dongjum

Een tussenwoning is een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Er zijn ook nadelen: geen garage en je hebt minder lichtinval.

 • Een echte starterswoning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • Vloeroppervlakte tussen de 88 m2 – 107 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1180 kuub gas en +/- 2330 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een fraai hoekhuis in Dongjum is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere tuin, je hebt meer privacy, minder last van schaduw en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeshuizen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 94 m2 & 126 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2400 kWh elektra & 1280 m3 gas ingekocht.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Dongjum

Een twee onder een kap betekent 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte met slechts beperkte inkijk. De aanneemsom deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Minpunten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 123 m2 en 153 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2520 kWh elektriciteit + 1260 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Het mooiste is: veel woonruimte, een grote tuin en je bent lekker op jezelf: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 152 m2 & 202 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3400 elektra (kWh) + 1720 gas (m3) ingekocht.

5-stappenplan: een woning kopen in Dongjum

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan doe je er goed aan om eerst je maximale hypotheek te weten. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Zodra je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je budget is kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Vbo.nl, Pararius, Jaap.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Dongjum Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide bezichtiging. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat je wilt bieden zul je moeten bepalen met een analyse van de WOZ-waarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het kan handig zijn een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze specialist gaat samen met jou het huis bekijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? De koopakte kan dan opgesteld worden. Loop na of alles correct staat en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De opgesteld koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het tijd om de financiering te bevestigen. A.d.h.v. de overeengekomen prijs, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), spaargeld dat je zelf meeneemt en noodzakelijke verbouwingen zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat de maximale lening is en welke hypotheek geschikt is. Helemaal aan het einde ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaars in Dongjum

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden van een geschikte woning. Deze huis-expert onderhandelt over de koopprijs. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Tip: de NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxatie specialist is iemand die de waarde van jouw woning kan schatten door te kijken naar diverse aspecten. Een taxatierapport is een vereiste bij het verkrijgen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. Hieronder bieden wij namen en adressen van taxatie specialisten en makelaars in Dongjum en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Dongjum geeft financieel advies en helpt bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Jouw financiële man bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.400 en €3.100. In onderstaande lijst check je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Dongjum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Dongjum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Dongjum

Deze maand (maart 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze streek. Hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Dongjum en omgeving. Noemenswaardig: je ziet hier enkel de vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Lees ook verder over Laagbouwwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Meest gestelde vragen over een koophuis

Hoe duur is gemiddeld een woning in Dongjum kopen?

In de buurt van de gemeente Waadhoeke vind je ongeveer 21.376 woningen. Je vindt hier circa 19.180 (67,3%) koopwoningen en 2.196 (32,5%) huurhuizen. De gemiddelde woonoppervlakte is 149 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €173.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €247.730. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit heeft als gevolg dat de keuzes zeer beperkt zijn en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Dongjum. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat is het energieverbruik van woningen in Dongjum?

Een woning in Waadhoeke kent een gem. verbruik van 1370 m3 gas voor verwarming en warm water en 2720 kWh elektra. Een appartement of flat is relatief zuinig (780 kuub aardgas en 1760 elektra (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is is een grootverbruiker qua energie (1720 kuub gas p/jaar en 3400 kWh stroom). Meer en meer bezitters van huizen te koop in Dongjum passen duurzame verwarmingsbronnen als zonnepanelen, warmtepomp, vloerisolatie, zonneboiler, dubbel glas, spouwmuurisolatie toe om hun energierekening te verlagen.

Welk type huishoudens wonen in Dongjum?

Deze omgeving kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente leven 46.090 mensen die we kunnen onderverdelen in 20.299 verschillende gezinnen. Het betreft 6.793 eenpersoonshuishoudens, 6.689 gezinnen zonder kinderen en 6.817 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,23 mensen.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin calculeer je de huidige marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Maak gebruik van Funda, een open huis dag of via bekenden, vrienden en familie. Tevens style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en leg je bezichtigen vast in de agenda. Als dat allemaal gelukt is starten biedingen en onderhandelingen. Een koper gevonden? Dan is het tijd voor de voorlopige koopovereenkomst en de overdrachtsakte bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Dongjum?

In deze buurt kun je kiezen voor bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Dongjum laten uittekenen. Neem contact op met de gemeente (www.waadhoeke.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 8808.

Plaats een reactie