Woning kopen Berltsum

Jouw aanstaande woning kopen in Berltsum? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Friesland. In en rondom deze plek heb je toegang tot uiteenlopende voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Tevens ontdek je hier een park en natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. In totaal zijn er in deze gemeente 21.376 woningen (67,3% koopwoning, 32,5% huur). De gemiddelde woningprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €247.730. Op deze pagina bieden wij het nieuwe woningaanbod in Berltsum, adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en financieel adviseurs. Bovendien tonen wij extra informatie over huizentypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een heerlijke plek in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit rijwoningen en grote gezinswoningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €173.000, de gemiddelde verkoopprijs is €247.730.
 • In de buurt vind je volop faciliteiten zoals openbaar vervoer, winkels, kinderopvang, scholen, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWaadhoeke
PlaatsBerltsum
Postcode9041
Netnummer0518 (+31518)
Inwoners (gemeente)46.090
Aantal huishoudens20.299
Aantal huishoudens met kinderen6.817
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen21.376
Aantal koopwoningen19.180
Aantal huurwoningen2.196
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€173.000
Gemiddelde verkoopprijs€247.730
Gemiddeld gasverbruik1370 m3
Gemiddeld stroomverbruik2720 kWh

Woningaanbod Berltsum februari 2024

Met onze woningzoeker tref je de beschikbare koopwoningen in februari 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op woningtype, vraagprijs, bouwjaar, perceeloppervlakte, aantal kamers, woonoppervlakteen relevante factoren als zuinigheid of parkeeropties. Interesse? Mail of bel de bewoners of makelaardij voor het inplannen van een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het actuele woningaanbod in Wier, Bitgum, Ingelum, Slappeterp en Menaam.

woning-te-koop-berltsum

Eigen appartement kopen in Berltsum

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, je vind ze veel in het centrum, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, worden gekenmerkt door een lage energierekening en het onderhoud is zeer beperkt. Wat wel geldt: het is allemaal wat kleiner, een tuin ontbreekt vaak en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Een fijne ligging en erg waardevast.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 & 91 m2.
 • Het energiegebruik is circa 780 m3 gas en gem. 1760 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Berltsum

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze verbruiken niet veel energie. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze zijn ook waardevast. De minpunten zijn: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt wat minder privacy.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 86 m2 & 118 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1180 kuub gas en daarbij 2330 kWh aan elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Een fraai hoekhuis in Berltsum is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een grotere kavel, je hebt wat minder inkijk, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt vaak de auto goed parkeren. Ze zijn vaak wat duurder dan rijwoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 83 m2 & 131 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2400 kWh stroom en 1280 m3 gas verbruikt

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Berltsum

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Meestal zijn de huizen gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak met slechts beperkte inkijk. De aanneemsom deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Aandachtspunten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 132 m2 & 140 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2520 kWh elektra + 1260 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt enorm veel (woon)ruimte en je hebt een groot gevoel van privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 144 m2 en 198 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3400 elektriciteit (kWh) & 1720 gas (m3) verbruikt

Stappenplan: een woning kopen in Berltsum

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het het beste om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Zodra het duidelijk is wat je maximaal kunt lenen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via concepten als Funda, en ook Vbo.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Pararius, Huispedia kan je nagenoeg alle woningen te koop in Berltsum Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Maak dan direct een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Op het moment dat je een bezichtiging doet krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bod stel je samen a.d.h.v. de WOZ-waarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Eventueel kan je kiezen om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze specialist loopt mee als je de woning gaat bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Bekijk goed of alles juist vermeld is en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  De volgende stap is om de financiering van de woning af te ronden. Aan de hand van aankoopwaarde, notariële kosten, kosten koper, belastingen, zelf in te brengen spaargeld en een bouwdepot voor verbouwing zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek geschikt is. Als laatste maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaardijen en taxateurs in Berltsum

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een geschikte woning. Deze deskundige kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxateur is een deskundige die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Dit taxatierapport is een dossierstuk bij het afsluiten van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de tabel hieronder tonen wij adresgegevens van taxateurs en makelaars in Berltsum en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een erkend hypotheekadviseur in Berltsum geeft je persoonlijk advies bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. De bank of adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €2.000 – €2.750. In het schema hier verstrekken we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Berltsum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Berltsum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Berltsum

Deze maand (februari 2024) is er een groot aantal woning verkocht in de regio. In de lijst hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Berltsum en in de buurt. Erg belangrijk: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Bekijk ook meer informatie over Rechtsbijstandverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koopwoning

Wat kost een woning in Berltsum kopen?

In deze gemeente Waadhoeke vinden we circa 21.376 woningen. Het gaat daarbij om 19.180 (67,3%) koophuizen en 2.196 (32,5%) huurwoningen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 149 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €173.000 en de gem. marktprijs is €247.730. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dat houdt in dat er maar beperkt aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Berltsum. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Berltsum?

Een huis in Waadhoeke gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1370 kuub gas en 2720 electriciteit (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (780 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1760 elektra (kWh). Een huis dat vrijstaand is verbruikt de meeste energie (1720 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3400 kWh stroom). Veel bezitters van huizen te koop in Berltsum passen duurzame artikelen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonneboiler, warmtepomp, dubbel glas, zonnepanelen toe om te besparen op energiekosten.

Welk type gezinnen wonen in Berltsum?

Deze omgeving heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente wonen 46.090 personen in 20.299 verschillende gezinnen. Dit zijn 6.793 eenpersoonshuishoudens, 6.689 gezinnen zonder kinderen en 6.817 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,23 mensen.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste bereken je de actuele marktprijs en maak je een publiciteitsplan. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Ook zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en plan je bezichtigingen in. Hierna komen de biedingen binnen. Een passend bod ontvangen? Dan leg je afspraken vast in het voorlopige koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Berltsum?

In deze regio zijn er meestal wel bouwkavels die een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Berltsum laten uittekenen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.waadhoeke.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Milieucentraal, Nibud voor postcodegebied 9040, 9041.

Plaats een reactie